FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Adrian Papahagi: Ura stârnită împotriva Bisericii

Câteva considerații despre ura stârnită împotriva Bisericii:

1. Oricât de neinspirat ar fi fost Patriarhul Daniel, oricât de deplasați ar fi fost unii preoți ca Baștovoi (din R. Moldova) sau unii oameni care se declară creștini dar mustesc de ură, BOR nu poartă nicio vină pentru ce s-a întâmplat la Colectiv.

Suntem de acord: PF Daniel și unii dintre cei care au comunicat în numele BOR trebuiau să arate din prima clipă milă și iubire creștinească – dar dincolo de asta, Biserica a făcut ce trebuia: s-a rugat pe întreg teritoriul țării pentru sufletele morților și răniților, i-a prohodit și îngropat pe cei trecuți la Domnul. Preoții au donat sânge, au fost disponibili în spitale, au strâns ajutoare.

2. Cei care au murit la Colectiv salvând vieți sunt mai sfinți decât cei care condamnă Halloween-ul sau rock-ul și au inima împietrită față de tragedia unor bieți tineri.

3. Acestea fiind spuse, atacul de o rară violență la BOR (care nu se reduce la doi ierarhi sau zece exaltați, ci ne cuprinde pe toți cei botezați în această credință), e o speculare ideologică mârșavă a morții tinerilor de la Colectiv.

[…]

4. „Spitale nu catedrale” e o abilă manipulare propagandistică. Piața liberă a cerut construcția de biserici, în principal din banii enoriașilor, dintre care ortodocșii reprezintă peste 80%. Aceștia sunt și majoritatea contribuabililor. Așa cum din banii tuturor contribuabililor s-au sprijinit concerte, manifestări artistice (pe care poate ortodocșii nu le-au cerut și nu le gustă), așa s-a sprijinit și Biserica, pe care poate unii nu o suportă. S-au dat și bani ai contribuabilului ortodox pentru concerte publice sau stadioane, așa cum s-au dat bani ai contribuabilului ateu sau neortodox pentru biserici. Pacientul ateu (0.10% din populație după ultimul recensământ) se vindecă în proporție de 81% pe bani dați de contribuabili ortodocși, așa cum credinciosul ortodox se roagă în biserici în care a intrat și un procent din banii celor de alte confesiuni, sau atei. Asta înseamnă o națiune.

Într-o altă proporție, piața liberă a cerut și spitale. S-au construit sute de spitale private, mii de cabinete stomatologice, oftalmologice, de medicină generală sau de diverse specialități, așa cum s-au construit mii de biserici, principalmente din bani privați. Se construiește ce cere piața, chiar dacă nu destul. (Sunt curios dacă spitalele și dispensarele private au intrat în calculul manipulator al ASUR). E adevărat, statul a fost și în sănătate un prost administrator și constructor, dar nu din cauza Bisericilor, ci a propriei corupții și indolențe.

5. Comparația numărului bisericilor și spitalelor nu ține. Slavă Domnului, nu mergi la spital în fiecare săptămână, așa cum merg credincioșii la biserică. […] La spitale suntem în media UE. Nu poți construi unul în fiecare cartier fiindcă nu e nevoie. Degeaba le construiești dacă nu ai personal (e lipsă inclusiv în marile spitale existente). Problema e deci altundeva.

Da, trebuie făcut enorm de multe în sănătate, dar nu există nicio corelație între sănătate și credință, între numărul de spitale și cel de biserici. Firește, trebuie sprijinite dispensarele rurale, dar asta nu are legătură cu Biserica. Dacă vine vorba, Biserica a construit și ea spitale, orfelinate, centre de îngrijiri etc.

6. Biserici s-au construit în ultimii ani fiindcă, în termeni de piață liberă, a fost cerere. Credincioșii au vrut biserici, iar ele sunt mereu pline. Toate s-au construit în proporție covârșitoare cu bani privați, mai ales în cartierele-dormitor ceaușiste, unde nu existau, sau în sate majoritar ortodoxe din Ardeal, unde au fost restituite biserici greco-catolice etc. (da știu, n-au fost restituite toate, cunosc, regret și respect suferința greco-catolicilor sub comunism, așa cum cunosc, regret și respect suferința ortodocșilor în Ardeal timp de 900 de ani). Nu s-au construit doar biserici ortodoxe, ci și de alte confesiuni – iarăși, principalmente din bani privați. Toate s-au construit fiindcă așa au vrut oamenii – cetățeni și contribuabili ai acestei țări.

7. Salariile preoților sunt plătite de stat, fiindcă acesta a confiscat averea Bisericii în 1863 și s-a angajat prin contract să asigure compensatoriu acest lucru. Cei care vor ca statul să nu mai plătească salariile preoților cer de fapt ca un stat de drept să nu-și mai respecte obligațiile contractuale.

8. Bisericile (TOATE cultele) nu primesc sume exorbitante de la stat. A costat mai mult National Arena (care stă 99% din timp gol și unde plătești bilet ca să intri) decât sprijinul pentru construcția de biserici pe zece ani. E adevărat însă că o parte din banii dați de politicieni bisericilor sunt mită electorală: acest obicei trebuie să înceteze.

9. Există și preoți necinstiți, care condiționează botezul sau înmormântarea de plata unei sume de bani. Eu am avut norocul să nu întâlnesc niciunul. Am întâlnit însă zeci și sute de preoți smeriți, devotați parohiei, împovărați de griji, disponibili la nevoie, creștini adevărați. Dar la fel întâlnești funcționari, doctori, profesori șpăgari, firme private care îți iau banii și nu-ți livrează serviciul plătit, etc. Corupția umană și răspunderea individuală sunt ținta, ca oriunde în societate, nu instituția Bisericii.

10. Cei care spun că credința e o manifestare privată, rezervată spațiului privat, sunt neliberali, deci totalitari și extremiști. Nu permit nimănui să-mi spună unde, cum și cât am dreptul să mă manifest. Religia este o manifestare eminamente comunitară și publică a credinței; nimeni nu are dreptul să restrângă aria de expresie a majorității imense a poporului pentru că așa i se pare lui, în ideologia sa.

11. În fine, ura stârnită împotrivă BOR e o manevră abilă de a muta atenția de la adevărații vinovați moral de această tragedie: corupția politică și politicieni identificabili cu nume și prenume, de la Piedone la Ponta, Oprea și Bănicioiu.

Ar mai fi multe de spus în această falsă dezbatere dominată de ură, intoleranță, necunoaștere și manipulare. Mă opresc aici, pentru moment.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Comentarii:

  1. Si eu va multumesc pentru acest articol pe care il voi si posta. Am suferit mult vazand cate injuraturi sunt la adresa BOR, uitand ca BOR nu reprezinta toti romanii. Mai sunt si catolici, si evrei si protestanti, etc…
    O singura remarca as face : ura strazii nu incepe de la Ponta, Oprea si Banicioiu. Ea incepe de prin 1995……….
    AB

  2. „Piața liberă a cerut construcția de biserici, în principal din banii enoriașilor, dintre care ortodocșii reprezintă peste 80%.”

    Este total fals ce spuneti dvs inca de la primele propozitii. NIMENI NU CERE CONSTRUCTIA DE BISERICI! Constructia de biserici este impusa de BOR, de multe ori chiar si impotriva vointei enoriasilor, vezi cazul recent din Bacau, unde BOR a dat in judecata enoriasii pentru ca acestia au refuzat sa semneze acordul de constructie a unei biserici intre blocuri.

    Chiar daca 80% din populatia care plateste taxe la stat este conform ultimului recensamant ortodoxa, asta nu insemna ca toti acesti 80% doresc in continuare sa dea bani la BOR! A fi crestin nu inseamna sa sustii gunoaie ca Daniel Ciobotea.

  3. Cristi, ceea ce faci acolo sus se numeste manipulare. A scoate un episod si a face din el o regula este necinstit. Cum ar fi sa concluzionez de pe urma comentariului tau ca toti adversarii BOR sunt niste sarlatani de duzina, ti-ar placea? Probabil ca nu. Daca nu ti-ar placea, ai face bine sa te documentezi mai serios inainte de a te dezlantui pe aici intr-o tirada impotriva Bisericii Ortodoxe. Nu de altceva, dar milioanele alea de euro pe care le primeste BOR intr-un an sunt praf in ochi. Daca asta te scoate din minti si nu miliardele irosite de guvern si autoritatile locale inseamna ca esti chiar mai fraier decat pari.

  4. 1.biserica ortodoxa nu a fost niciodata asa de departe DE religie,, de credinţă cum e acum.
    2.a trecut mai bine de un veac de când i-au fost confiscate averile (acest pay back va dura in etern?). Mi s-ar părea mult mai normal ca fondurile alocate bisericii sa vină din alegerea precisa a contribuabilului (ca acel 5per mille italian).vreau îţi dau nu vreau nu-ți dau, îi dau la crucea roşie.
    3. In scoli cine nu merge la ora de religie e umilit( pentru ca nu sunt resurse pentru a scoate copiii fin clase in ora aia.
    4.Bor e o biserica națională dar mai ales nationalista : singura de gen, celelalte culte şi religii au un public universal.
    5.atitudinea bor in fata carnagiului de la colectiv m-a făcut să crăp de ruşine, deşi sunt ateu

  5. Cristi,

    Uite eu vreau biserici. Pentru ca nu prind loc niciodata in interiorul vreunei biserici in timpul slujbei de Inviere.
    Chiar iti dau tema: Gaseste vreo biserica populata decent de Inviere.

    Deci nu te caca tu peste tot si inceteaza sa crezi tu ce e bine sau nu pentru mine.
    Mars in ma-ta de cretin zezvec. V-ati obisnuit cu crestini de bun simt care nu va raspund, dar cred ca se va schimba situatia. Cred ca o sa iau exemplul mantuitorului si te plesnesc pe ambii obraji, nerusinat pervers ce esti.

  6. Un articol bun. Dar totusi, spune-mi si mie de ce se dau bani de la bugetul statului pentru construirea unei catedrale opulente? La banii de la bugetul statului am contribuit si eu si nu-mi convine sa se foloseasca pentru acest lucru inutil cum nu-mi convine nici ca se duc o mare parte in buzunarele politicienilor. Nu-mi convine ca Daniel vine cu limuzina si da dovada de aroganta. Nu-mi convine ca se implica in politica spunand verde in fata enoriasilor cu cine sa voteze ca acolo au ei afaceri. Si au afaceri..multe..si nu platesc taxe. Punctul tau unde zici ca ce ia BOR e nimic pe langa ce iau altii..e gandire de roman..cu lasa ca nici ala nu-i mai breaz. Ei uite de-asta e si BOR trasa in protestul acesta. Pentru ca IA bani si pentru ca nu da. Pentru ca sunt atatea cazuri in care li s-a retrocedat pamant sau au primit pur si simplu..in care au evacuat oameni din casele lor ca e pamantul lor. De-aia noi nu-i mai suportam. Din punctul meu de vedere si-au pierdut valoarea spirituala…Dumnezeul lor e banul. Sper ca imi vei da un raspuns la ce am scris. Sunt curios.

  7. Adrian, daca tot ti-ai luat (ai primit) rolul de avocat al BOR, poti cumva sa justifici/explicit limuzinele de lux ale mai marilor institutiei? Sunt convins ca ai vazut nenumaratele poze cu patriarhul si alti ierarhi de rang inalt folosind limuzine de multe zeci de mii de eur.
    Sau poti oare sa gasesti explicatie/justificare pentru poleirea cu aur a unor biserici cand exista nenumarati credinciosi care se zbat intr-o saracie lucie.
    Dar politica cu interzicerea aprinderii in biserici a lumanarilor cumparate din alte locuri (evident lumanarile in biserica fiind de cateva ori mai scumpe decat oriunde altundeva).
    Si un ultim punct, care de fapt este cel mai grav: indoctrinarea si indobitocirea copiilor in scoli cum o justifici? Si aici ma refer la celebrele manuale cu copilul lovit de masina pentru ca n-a fost duminica la biserica, etc.
    Referitor la secularizarea averilor manastirilor, ori esti prost informat, ori dezinformezi cu buna stiinta. Ca sa ne lamurim, in 1863 statul roman a nationalizat averile manastirilor apartinand de patriarhia din Constantinopol. Aceste manastiri detineau 25% din suprafata agricola a tarii iar veniturile realizate (7 milioane de franci) pasaseau in totalitate tara. Mai este important de mentionat ca aceste manastiri nu plateau taxe (la fel ca si BOR in ziua de azi).

    In concluzie, ura impotriva BOR este provocata de actiunile respectivei institutii.

  8. Dar despre umpozitele si taxele pe care BOR nu le plateste de ce nu va legati?
    Ei de ce iau bani fara chitanta pentru orice eveniment trist sau vesel il efectueaza?
    Sa plateasca si ei impozite pe cladiri, pe terenuri si pe in asari.
    Multumesc

  9. In cazul particular al acestei tragedii, toata lumea se asteapta sa pice capetele vinovatilor. Este perfect normal intr-o situatie tragica precum asta. Tot asa s-a asteptat aparitia unui mesaj oficial de la patriarhie de condoleante, alinare, ca va fi mai bine, o chemare la ruga pentru sufletele celor pierduti si pentru sanatatea celor raniti. Asta se astepta si de aici a pornit revolta impotriva institutiei BOR (la care coruptia e sport practicat cu brio din pacate). Chiar daca preotii au facut slujbe in biserici de sambata incoace, enoriasii asteptau sa vada preafericitul iesind frumos cu un mesaj catre enoriasii sai. Si nu a facut-o. A trimis papa condoleante inainte ca securistul asta sa apuce sa declare ca nu primeste lectii de la cei care se asteptau sa-l auda si care, intamplator, il si platesc (ca BOR nu e insitutie privata). Nu isi merita scaunul si e trist sa stii ca nu se poate face nimic sa aduci un parinte mai bun si mai aproape de oameni decat el, ca sunt atatia. Asa ca BOR acum trage ponoasele, pt ca el e in fruntea BOR. Halal.

  10. Raluca, spui asa:

    Chiar daca preotii au facut slujbe in biserici de sambata incoace, enoriasii asteptau sa vada preafericitul iesind frumos cu un mesaj catre enoriasii sai. Si nu a facut-o.

    Nu este adevarat. Daniel a trimis mesaj de multa vreme, chiar de sambata dimineata (incendiul avusese loc vineri noapte).

    Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provocată de un incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 27 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din capitală.

    În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească. Suntem alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital şi ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor şi vindecarea lor.

    Inteleg sa criticam oamenii pentru greselile lor, dar nu in baza unor dezinformari grosolane. Trecutul lui Daniel nu are nici o legatura cu situatia de fata.

  11. Dle Papahagi,
    BOR nu a făcut nici un secret din mărimea catedralei, arhitectura ei și a locațiilor anexe, din faptul că va fi numită Catedrala Mântuirii Neamului. Luni de zile a circulat macheta în mediul on-line. O singură persoană a vorbit despre catedrală critic, ca având o construcție ciudată, cu săli de conferință peste biserică. În rest, tăcere. Acuma ne-am trezit deodată să protestăm?! Locul de biserică a fost sfințit, cele două nivele subterane și o parte din zid ridicat, nu se mai poate transforma în spital nici dacă Patriarhia dorește. Nici eu nu înțeleg. Știu că și preoți ortodocși au făcut greșeli pe care trebuiau să și le asume, dar văd numai ură și intoleranță îndreptată împotriva ortodoxiei, acuma, când aveam nevoie să ne strângem în jurul unor repere. Orice creștin ar trebui să știe că nu omul din haină, ci haina de preafericit este importantă. Învățătura. De parcă ne-am duce la doctor și am începe să țipăm la el: păi, nemernicule, tu mănânci grătar și mie îmi prescrii regim!
    Am pus o poză cu raportul școli -biserici, spitale-biserici în România, Suedia și parcă USA. Nu suntem cei mai habotnici dacă e să o luăm după cifre. Iată cum i se adresează un om de televiziune, Lucian Mândruță: „Scrisoare deschisă catre Penibil Întaiul, preafericit fără motiv
    Draga Dane,”
    Nu știe nici măcar ce înseamnă Preafericit:
    „preafericit” este persoana supusă acțiunii de „a ferici”, cu sensul de „a binecuvânta”
    „preasfințit” este persoana supusă acțiunii de „a sfinți”, în sensul că acea persoană a primit sfințenie.
    Nu se pretinde că respectivul ar fi sursă a sfințeniei. El este doar primitor al sfințeniei! Cel care prin rangul lui în ierarhie îți dă o binecuvântare specială.

    Văd că circulă și o petiție pentru demiterea Preafericitului, Dar cum să demiți ceea ce nu tu ai ales?! Văd nume de miniștri, dar cum numești tu miniștrii, când un premier și-i asumă și merge cu ei în fața Parlamentului?!
    Eu una nu mai cred că această mișcare de stradă are sorți să aducă ceva bun.

  12. Mita Manolin

    Dar despre umpozitele si taxele pe care BOR nu le plateste de ce nu va legati? Ei de ce iau bani fara chitanta pentru orice eveniment trist sau vesel il efectueaza? Sa plateasca si ei impozite pe cladiri, pe terenuri si pe in asari.

    Mita, eu bag de seama ca in ultima vreme se discuta despre orice numai ca sa se spuna ceva. Potrivit noului Cod Fiscal, „reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate […] pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.”

    Facilitatile de care se bucura Biserica Ortodoxa sunt aceleasi de care se bucura si celelalte culte din Romania. A pune la inaintare doar BOR este cel putin discutabil. Cei care vor reasezarea statului roman trebuie sa aduca argumente, nu sa recurga la dezinformare si campanii de ura precum cea din ultimele zile. Chiar nu vad cum ne-ar putea folosi.

    Radu

    de-asta e si BOR trasa in protestul acesta. Pentru ca IA bani si pentru ca nu da. Pentru ca sunt atatea cazuri in care li s-a retrocedat pamant sau au primit pur si simplu..in care au evacuat oameni din casele lor ca e pamantul lor. De-aia noi nu-i mai suportam.

    Amesteci merele cu perele doar ca sa iasa ca tine. BOR investeste milioane de euro in activitati filantropice. In 2014, a pus 19,5 milioane de euro, adica aproape 33% din venituri.

    În 2014 la venituri totale de 64,7 milioane euro, la nivelul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit 19,5 milioane de euro pentru „activităţi de asistenţă socială şi filantropică şi pentru ajutorarea sinistraţilor”.
    Practic, Biserica a cheltuit peste 33% din venituri pentru asemenea activități. În condițiile în care din restul banilor sunt finanțate salariile personalului clerical și neclerical, se plătesc taxe și impozite, se construiesc noi lăcașuri de cult sau se restaurează altele vechi, finanţarea postului radio-tv Trinitas, etc.

    Sa te intreb daca dai nevoiasilor 33% din venituri ? Are rost, Radu?

    Lehman Bogdan

    Adrian, daca tot ti-ai luat (ai primit) rolul de avocat al BOR, poti cumva sa justifici/explicit limuzinele de lux ale mai marilor institutiei? Sunt convins ca ai vazut nenumaratele poze cu patriarhul si alti ierarhi de rang inalt folosind limuzine de multe zeci de mii de eur.
    Sau poti oare sa gasesti explicatie/justificare pentru poleirea cu aur a unor biserici cand exista nenumarati credinciosi care se zbat intr-o saracie lucie. Dar politica cu interzicerea aprinderii in biserici a lumanarilor cumparate din alte locuri (evident lumanarile in biserica fiind de cateva ori mai scumpe decat oriunde altundeva).
    Si un ultim punct, care de fapt este cel mai grav: indoctrinarea si indobitocirea copiilor in scoli cum o justifici? Si aici ma refer la celebrele manuale cu copilul lovit de masina pentru ca n-a fost duminica la biserica, etc.
    Referitor la secularizarea averilor manastirilor, ori esti prost informat, ori dezinformezi cu buna stiinta. Ca sa ne lamurim, in 1863 statul roman a nationalizat averile manastirilor apartinand de patriarhia din Constantinopol. Aceste manastiri detineau 25% din suprafata agricola a tarii iar veniturile realizate (7 milioane de franci) pasaseau in totalitate tara. Mai este important de mentionat ca aceste manastiri nu plateau taxe (la fel ca si BOR in ziua de azi).
    In concluzie, ura impotriva BOR este provocata de actiunile respectivei institutii.

    Bogdan, dar poti sa justifici vreodata limuzinele de lux ale vreunei institutii? Nu ti se pare un pic nepotrivit sa te concentrezi pe BOR cand atatea alte institutii ale statului fac acelasi lucru? Fiecare institutie este libera sa stabileasca regulilele dupa care se conduce.

    Ai mentionat lumanarile. Ma indoiesc ca reprosezi localurilor unde te duci ca nu-ti permit sa consumi bautura cumparata in alte parti. O faci? Hai sa fim seriosi. In ceea ce priveste manualele, s-ar putea sa te socheze, dar toate aceste prostii din manuale sunt intocmai rezultatul unei proaste catehizari care afecteaza intreaga societate, inclusiv BOR. Mai pe romaneste, aceste superstitii sunt simbolul unei societati insuficient pregatite pentru o viata crestina. Ma indoiesc insa ca ai dori ca in scoli sa se predea crestinism, nu pari genul de om care vrea o societate crestina.

    Guvernul Cuza a sustinut ca secularizarea va tinti doar manastirile inchinate Patriarhiei de la Constantinopol, DAR legea votata de Camera Deputatilor in decembrie 1863 a confiscat toate averile Bisericii, inchinate sau nu, statul asumandu-si responsabilitati in ceea ce priveste salariile preotilor si alte cheltuieli. Nici nu s-a incheiat aici. Cativa ani mai tarziu, in 1865, actele de stare civila au fost trecute, pe model revolutionar francez, in grija statului.

    In concluzie, ai adoptat o pozitie gresita, bazata pe informatii insuficiente.

    outsider

    1.biserica ortodoxa nu a fost niciodata asa de departe DE religie,, de credinţă cum e acum.
    2.a trecut mai bine de un veac de când i-au fost confiscate averile (acest pay back va dura in etern?). Mi s-ar părea mult mai normal ca fondurile alocate bisericii sa vină din alegerea precisa a contribuabilului (ca acel 5per mille italian).vreau îţi dau nu vreau nu-ți dau, îi dau la crucea roşie.
    3. In scoli cine nu merge la ora de religie e umilit( pentru ca nu sunt resurse pentru a scoate copiii fin clase in ora aia.
    4.Bor e o biserica națională dar mai ales nationalista : singura de gen, celelalte culte şi religii au un public universal.
    5.atitudinea bor in fata carnagiului de la colectiv m-a făcut să crăp de ruşine, deşi sunt ateu

    Nu e vorba de nici un payback. Statul roman si-a asumat niste obligatii in momentul in care si-a depasit promisiunile si a confiscat toate averile manastiresti, inclusiv pe cele care nu depindeau de institutii ecleziastice din afara Romaniei. Despre restul problemelor mentionate de tine, situatia este usor de inteles: adevar amestecat ignoranta. Sunt ore de religie care sunt tinute de oameni cu totul nepregatiti (sunt si ore de matematica tinute de oameni nepregatiti care te umilesc cand nu stii sa le raspunzi), sunt si preoti care si-au uitat menirea. Nu toate orele sunt tinute de oameni nepregatiti si nu toti preotii sunt incapabili de a-si servi comunitatile. E o copilarie sa sustii altceva.

  13. Iti multumesc pentru raspuns. Ce spui tu acolo, sunt pe hartie. Pot sa scriu si eu o hartie ca in fiecare saptamana imi donez toate veniturile catre stiu eu cine. E atat de usor sa minti incat le-a intrat in reflex. Nu mi-ai raspuns totusi, de ce se baga in politica? De ce spun enoriasilor pe cine sa voteze? Iar la chestia cu limuzinele sa fim serios, raspunsul tau este absurd. Sa spunem ca facem amandoi evaziune fiscala si ma ridica numai pe mine, tu scapi. Eu zic ba, ala a scapat si facea ce fac eu. Daca ala face de ce sa nu fac si eu? Spune-mi si mie, de ce cand m-am dus la o biserica am luat 2 lumanari si le-am cerut bon, pe langa ca s-au uitat urat la mine, mi-au dat un bon din care reiesea ca eu am donat cei 3 lei pentru 2 lumanari. „Dai un ban dar cumperi ceva frumos” stii de unde e citatul asta? De la preafericitul insasi cand lista domenile bisericii de la snagov..”ai lac ai podet, pescuti..stiti cum e..dai un ban dar cumperi ceva frumos” In fine, aici tu esti cu parerea ta si eu cu a mea, nu putem cadea de acord dar oricum, iti respect parerea si chiar mi-a placut articolul.

  14. Rusinos articolul asta, plin de sofisme ieftine si ipocrizie .

    Fraza asta mi-a facut rau …”La spitale suntem în media UE. Nu poți construi unul în fiecare cartier fiindcă nu e nevoie.”

    Suntem si in media UE la incidenta bolilor, a mortalitatii infantile, a cancerului, d-nule ziarist ??? Sustine sistemul medical sau de asigurari tratamentul bolilor grave ca in media UE?? Eu zic sa te mai documentezi inainte sa vorbesti prostii mari.

    Mi-e rusine ca oameni inteligenti si tineri se ascund de adevar din dorinta de a argumenta ceva in ce vor sa creada.

  15. Vlad, multumesc pentru timpul alocat sa-mi raspunzi.
    Daca pe tine crestin practicant (si militant) nu te deranjeaza opulenta sfidatoare a capilor bisericii, in total contrast (cred eu) cu invatamintele bibliei si misiunea lor atunci ma bucur pentru tine. Nici macar n-am mai pomenit faptul ca deplasarea se face nu doar in limuzine de lux ci si cu antemergator de la politie. Cum ar fi sa stea inaltii prelate la semafor impreuna cu turma lor?!? Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril.
    Inteleg ca nu te deranjeaza nici practicile comerciale imprumutate de la companiile al caror principal scop este profitul (vinderea bauturilor in bar la un pret mult mai mare decat la magazine). As fi crezut ca scopul bisericii este spiritualitatea si nu profitul, dar din nou poate ca gresesc.
    Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril pentru ca fiecare are rolul si misiunea lui societate.
    Inteleg ca nu ai reusit sa gasesti, in ciuda convingerilor puternice, o justificare pentru poleirea cu aur a bisericilor.
    Recunosc, nu imi doresc o societate crestina si personal ma bucura aceste erori de imagine/comunicare pe care le face BOR. Grabesc un rezultat de care sunt convins, singura variabila fiind momentul in care se va intampla – secularizarea profunda a intregii societati.

  16. Domnule Adrian Papahagi.

    Suntem in secolul 21 (pentru cei care se cred in Evul Mediu), sa incluzi Biserica langa marii piloni de dezvoltare a unei societati inseamna ca esti un ignorant si un habotnic. Cum ar veni Sanatatea si Educatia sunt pe acelasi nivel cu Biserica, nu? Si ce sa ne mai batem capul cu industira, agricultura, transporturile etc… Biserica tati! Singura institutie care primeste bani cacalau de la stat, primeste bani cacalau din donatii, cere bani pe boteze, nunti, inmormantari, sfintiri si practic pe orice lucru oricat de mic, in plus nu plateste nici taxe!

    Apoi mai are si nerusinare sa se mandreasca cu putinele actiuni sociale pe care le face in mare parte tot din donatii.

    Bai crestinilor care va dati voi fiinte superioare, unde scrie in Biblie ca rugaciunea nu are valoare decat daca e facuta in constructii megalomane poleite in aur? Hm? De ce nu in niste cladiri mai micute, care sa aibe si alta utilitate in timpul saptamanii cand nu vin ‘credinciosii’ la rugaciune? De ce nu se folosesc cladirile astea construite din bani publici si in scopuri secundare ca sa ajute populatia?

    Ma doare la bascheti daca sunt 80% credinciosi declarati, 99.99% sau 1%. FARA! tratament special pentru aceasta institutie si cu asta basta! Cine e milos si vrea sa dea cu bani nu are decat, dar fara bani de la buget si trecuti sub taxe. Daca sunt intradevar asa de multi crendiciosi atunci vor dona cat sa fie suficiente biserici pentru ei, daca nu, nu. Capitalism tati!

  17. Pentru „indignatii ” anti-BOR: as dori sa va spun ca sunt total de acord ca sa dea DOAR cine vrea bani la Biserica ,(ca o sa fie destui crestini ortodocsi de buna credinta care stiu ca banii lor sunt folositi pentru azile, orfelinate sau restaurarea Bisericilor monumente istorice de valoare universala, precum Putna,Voronet etc), insa TOT ASA, sa platesca doar cine vrea STADIOANELE, SALILE DE CONCERTE,sau alte manifestari „culturale „platite de la buget. De exemplu , eu ca si contribuabil, am platit in Sibiu, CONCURSURI DE TATUAJE, RALIURI, DANSATOARE DEZBRACATE PE STRADA , SPECTACOLE PIROTEHNICE etc etc . De acord??? Si as avea o intrebare pt voi: ati auzit VALEA PLOPULUI, PARINTELE TANASE??(e doar un exemplu cu ce fac „popii” cu banii !) daca nu, CAUTATI VA ROG, PE NET.Multumesc

  18. Si sa va mai spun o intamplare din sera aceasta.
    Sunt din Sibiu , si trecand astazi prin centru, am vazut locul unde erau candele aprinse pentru bietii morti in urma incendiului din Bucuresti. Langa candele erau lozinci, pe care oamenii le citeau. S-au apropiat 3 copii si un barbat . Barbatul le-a spus copiilor:Vedeti de scrie aici?Copiii au citit: „Nu mai vrem preafericiti, curve si securisti.”si au inceput sa rada. Apoi, barbatul i-a intebat: Dar voi stiti cine e „Preafericitul?” Copiii au spus”nu, spuneti-ne dumneavoasta” Pai , cum nu stiti , e Daniel, patriarhul Romaniei. DAR STITI CA ARE NUMERE AURITE LA MASINA??
    Asa functioneza MANIPULAREA la noi. Am intervenit , l-am rugat sa nu se mai lase manipulat de jurnalisti sau de altii, si sa nu mai atace Biserica, ca nu are nici o vina Biserica pentru ce s-a intamplat. A spus ataca clericii , etc. Am rupt lozica de pe trotuar. El a strigat:”Sa vina Politia!” JUDECATI VOI!

  19. Nu cred ca e vorba de ura impotriva Bisericii, ci mai degraba indignare fata de aroganta conducatorilor Bisericii, care sfideaza societatea romaneasca. Preafericitul Daniel a deteriorat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane si increderea romanilor in preoti. Romanii si-au pastrat credinta in Dumnezeu dar se leapada de conducatorii corupti ai Bisericii.

  20. D-nu Radu face caz de cateva lumanari, na ce sa facem si asta a devenit subiect de discutie
    Raspunsul legat de limuzine nu m-a convins deloc. In primul rand ce legatura aveau limuzinele unor preoti cu accidentul tragic de la concert? De ce se cramponeaza „rent-a-mob”-ul de asa ceva si nu vede toata imaginea pitoreasca a coruptiei in Romania?
    Lumea are doleante, ba de ce nu s-au grabit preotii, de ce nu au spus cutare, de ce construiesc… ce mai, lumea e pusa pe gasit vinovati, si trebuie gasiti vinovati cei din biserica. Fara ei, tara ar fi raiul pe pamant.
    In loc de acest circ, era mult mai decent si firesc sa ne reculegem, sa ne rugam, sa fim mai uniti, sa devenim mai buni pentru ca multi isi plang copiii, rudele sau prietenii.

  21. Cine citește comentariile furibunde stârnite de postarea d-lui Adrian Papahagi atât aici, cât și pe FB înțelege rapid simptomul românesc. Problema credinței, chestiunea Bisericii este cea mai arzătoare. Și, probabil, cel mai puțin discutată până de curând în spațiul public, în mod autentic, în orice caz. Să nu uităm că poporul român a intrat în sec. XX cu vreo 80-90% populație rurală. Care, chiar aderentă la rânduiala obștii și înscrisă în creștinismul mitic și cosmic al satului, nu era, în fond, capabilă, în majoritatea ei zdrobitoare, de subtilități teologale și de adânci rectitudini dogmatice. Creștinarea poporului român e încă un nefericit capitol deschis de multe veacuri. Și iată că (re)iese acum la suprafață. Pentru mulți, din păcate, ca un cadavru ascuns multă vreme sub apele unui botez întârziat.

  22. Multumim pt acest articol.Slava lui Dumnezeu ca mai sunt si oameni politici cu capul pe umeri si frica de Dumnezeu! Succes in tot ceea ce faceti si nu uitati ca trebuie sa luptam pt ortodoxie, pt dreapta credinta, pt a nu lasa ca masele sa fie manipulate de cei care doresc distrugerea bisericii.

  23. Constantin

    Nu cred ca e vorba de ura impotriva Bisericii, ci mai degraba indignare fata de aroganta conducatorilor Bisericii, care sfideaza societatea romaneasca. Preafericitul Daniel a deteriorat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane si increderea romanilor in preoti. Romanii si-au pastrat credinta in Dumnezeu dar se leapada de conducatorii corupti ai Bisericii.

    Ba este vorba de ura care se foloseste de indignare pentru a se raspandi si in randul credinciosilor. Retelele care lupta constant contra prezentei crestinismului in spatiul public nu exista de ieri sau de azi si nu sunt populate de prosti. Acesti oameni au invatat sa se foloseasca de nemultumiri punctuale fata de diversele culte crestine ale tarii pentru a avansa o agenda progresista, profund anti-religioasa. Patriarhul Daniel este folosit pe post de tap ispasitor, asta e tot. Nu el se face vinovat de proasta administrare a Romaniei, dar daca ne-am lua dupa mesajele din ultimele zile am putea spune ca Daniel i-a numit satanisti pe morti si apoi a dansat pe mormintele lor.

    Radu

    Domnule Adrian Papahagi.
    Suntem in secolul 21 (pentru cei care se cred in Evul Mediu), sa incluzi Biserica langa marii piloni de dezvoltare a unei societati inseamna ca esti un ignorant si un habotnic. Cum ar veni Sanatatea si Educatia sunt pe acelasi nivel cu Biserica, nu? Si ce sa ne mai batem capul cu industira, agricultura, transporturile etc… Biserica tati! […] Ma doare la bascheti daca sunt 80% credinciosi declarati, 99.99% sau 1%. FARA! tratament special pentru aceasta institutie si cu asta basta! Cine e milos si vrea sa dea cu bani nu are decat, dar fara bani de la buget si trecuti sub taxe. Daca sunt intradevar asa de multi crendiciosi atunci vor dona cat sa fie suficiente biserici pentru ei, daca nu, nu. Capitalism tati!

    Nu. Includerea bisericii in randul institutiilor fundamentale a unei societati dovedeste o cunoastere solida atat a fundatiilor civilizatiei europene, cat si a istoriei natiunii romane. La cum scrii pe aici e destul de clar ca habar nu ai unde au aparut primele spitale, azile, orfelinate, scoli si universitati. Prin Biserica. Vad ca mentionezi capitalismul. Foarte bine, dar ce treaba are statul cu sanatatea si educatia, capitalistule?

    lehman bogdan

    Vlad, multumesc pentru timpul alocat sa-mi raspunzi.
    Daca pe tine crestin practicant (si militant) nu te deranjeaza opulenta sfidatoare a capilor bisericii, in total contrast (cred eu) cu invatamintele bibliei si misiunea lor atunci ma bucur pentru tine. Nici macar n-am mai pomenit faptul ca deplasarea se face nu doar in limuzine de lux ci si cu antemergator de la politie. Cum ar fi sa stea inaltii prelate la semafor impreuna cu turma lor?!? Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril.
    Inteleg ca nu te deranjeaza nici practicile comerciale imprumutate de la companiile al caror principal scop este profitul (vinderea bauturilor in bar la un pret mult mai mare decat la magazine). As fi crezut ca scopul bisericii este spiritualitatea si nu profitul, dar din nou poate ca gresesc.
    Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril pentru ca fiecare are rolul si misiunea lui societate.
    Inteleg ca nu ai reusit sa gasesti, in ciuda convingerilor puternice, o justificare pentru poleirea cu aur a bisericilor.
    Recunosc, nu imi doresc o societate crestina si personal ma bucura aceste erori de imagine/comunicare pe care le face BOR. Grabesc un rezultat de care sunt convins, singura variabila fiind momentul in care se va intampla – secularizarea profunda a intregii societati.

    Cu placere. ???? Ma deranjeaza prostul gust si ticalosia, nu opulenta, dar ma scot din minti instigarile la ura publica. Una este campania de ura, alta este aplicarea legii: cei care abuzeaza de functiile lor trebuie sa plateasca in fata legii, indiferent de cine sunt, nu in fata gloatei. Altfel chiar nu inteleg care este problema cu profitul. Sunt capitalist, nu ma astept sa primesc totul pe degeaba si mi se pare firesc ca activitatea economica sa aiba ca obiectiv principal obtinerea unui profit, oricat de mic. Filantropia este una, activitatea economica alta. Banuiesc ca iti dai seama ca nu poti face filantropie fara bani. Daca ai vreo indoiala in aceasta privinta, fa un experiment si renunta la venituri vreme de o perioada mai indelungata, apoi povesteste-ne cati oameni ai putut sa ajuti. Despre poleirea cu aur (?) a bisericilor, imi pare rau sa te dezamagesc, dar mi se pare un non-subiect. Nu este nici buna, nici rea, depinde mai degraba de rezultatul final. Si daca tot veni vorba de rezultatul final, in locul tau nu m-as bucura prea tare de fenomenul decrestinarii. Lumea in care traiesti a fost modelata de crestinism. Daca vrei sa vezi societati necrestine, ai de unde alege. Ma indoiesc ca iti place vreuna dintre ele.

    iulia

    Suntem si in media UE la incidenta bolilor, a mortalitatii infantile, a cancerului, d-nule ziarist ??? Sustine sistemul medical sau de asigurari tratamentul bolilor grave ca in media UE?? Eu zic sa te mai documentezi inainte sa vorbesti prostii mari.

    Te contrazici. Ce treaba are Biserica Ortodoxa Romana cu administrarea de catre statul roman a sistemului public de sanatate? Nici una. Iti displace cum se prezinta sistemul de sanatate pastorit de Guvern si autoritatile locale? Foarte bine, atunci militeaza pentru reducerea statului si privatizare.

  24. Circula ideea ca avem popi si nu preoti
    . Nu e instigare la ura ce se striga pe strada, e nemultumirea inclUSiv a multor crestini( lumea in fata la Colectiv se roaga).avem o biserica aroganta,arhaica,rupta de oameni ,cu un patriarh trufas .Tu parinte,trebuie sa ma iei de mana si sa asculti(asta e misionarism ,complet inexistent in bor)daca urmezi exemplul lui Isus.si sa inveti de la poporul tau ce e umilinta.

  25. chiar nu se mai poate sa stam fara polemici aprinse, chiar nu ne putem mobiliza si pentru constructivul de care avem nevoie in societatea noastra?
    Ierarhii nostri sa coboare din sferele inalte si sa intre in biserici si, acolo sa-i asteptam noi.

  26. Problema cred eu, este alta…revolta oamenilor (crestini/necrestini) impotriva SISTEMULUI!!!
    A tot ce reprezinta un sistem organizat de „cineva” si care incearca sa-i conduca ca pe o turma, sa le spuna ce sa faca, cum sa traiasca
    Marea problema porneste de la omul politic, acest individ care nu stie sa faca nimic concret,numai sa vorbeasca si sa-si vada de capatuirea lui

  27. Pentru cei care nu stiu ce inseamna titulaturile ierarhilor :

    „Preafericit” este persoana supusă acțiunii de „a ferici”, cu sensul de „a binecuvânta”

    „Preasfințit” este persoana supusă acțiunii de „a sfinți”.Nu se pretinde că respectivul ar fi sursă a sfințeniei. El este doar primitor al sfințeniei! Cel care prin rangul lui în ierarhie îți dă o binecuvântare specială.

  28. Unul dintre miturile plictisitoare ale ateilor si stangistilor este ca a fi religios inseamna a fi undeva in Evul Mediu, inseamna a fi rural, habotnic (musai) si anti-tehnologie. Pentru a demitiza asemenea derapaje de gandire am sa reamintesc ca, Statele Unite au fost create pe baze crestine, parintii fondatori au permis religia, au creat o constitutie absorbita de valori crestine si iata au reusit sa creeze o tara foarte prospera si avansata tehnologic! Si acum in America se vad radacinile crestinatatii, este prosperitate si posibilitati de afirmare, mare parte a populatiei este religioasa si doneaza pentru tot felul de cause sociale, mai mult decat tarile socialistoide ale europei.
    Europa s-a dezvoltat si evoluat pentru ca a devenit crestina, Constantin Noica si nu numai el, au descoperit importanta crestinatatii pentru intreaga evolutie a continentului nostru. Crestinismul a fost si este o binecuvantare, doar ca trebuie sa recunoastem si intelege de ce anume. Pana si chinezii comunisti, au descoperit ca secretul europei a fost crestinismul. Prin urmare in loc sa punem in contrast tehnologia si religia crestina, tocmai religia noastra a fost cea care a creat premizele dezvoltarii stiintei!
    In schimb ce ne-a adus postmodernismul? Relativism, confuzii de gen, idiotie morala, avortul ca drept (!), la fel si eutanasia, vinderea organelor fetilor avortati, probleme demografice, saracie sufleteasca, confuzii identitare, disolutia familiei, ura de sine, suicid national (mai ales in tarile “avansate” ale europei), o educatie devitalizata, etc. Minunat ce sa mai zic – avansare in toata regula.

  29. Cam mult spus „ura”. Mai degraba dezgust. O reactie cat se poate de normala la niste reactii ale BOR cat se poate de anormale.

  30. Prima reactie a BOR dupa incendiul de la Club Colectiv, semnata de Patriarhul Daniel: 31 octombrie dimineata.

    Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provocată de un incendiu la Clubul Colectiv din București în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia și-au pierdut viața 27 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din capitală.

    În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească.

    Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor.

    De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi.

    Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale.

    Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!

    Te rog sa-mi spui ce a fost in neregula cu ea.

  31. „(Statul) s-a angajat prin contract să asigure compensatoriu acest lucru. ”

    Se poate găsi acest contract pentru a afla exact ce prevede?

  32. Vad si eu comentariile la acest excelent articol, excelent prin distinctii pe care ideologii nu le fac. Ma uimeste cu cata ura se poate ataca Biserica trecand peste capul oamenilor. Tin minte in anii 90 cum in cartierul Manastur catolicii maghiari ne-au lasat la Calvaria sa mergem si noi ortodocsii la slujba, gest incredibil de inalt. Un cartier ca si Manasturul, de 100.000 de locuitori nu avea nici o biserica ordotoxa, gratie represiunii comuniste. Sa vii la 20 de ani sa nu intelegi asta, sa compari mere cu pere, sa ramai blocat in limuzina unui ierarhi (btw – ar fi cazul sa se termine cu limuzinele, e drept) – dar sa nu vezi sutele de organizatii de binefacere pentru copii salvati de la avort prin ajutarea mamelor, nu omoriti prin presiunea familiei, sau organizatii dedicate ajutorarii saracilor, nu mi se pare corect. Felicitari lui Adi Papahagi!

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

34 Comments

  1. Sorin Costina
    4 November 2015

    Va multumesc pentru acest extraordinar articol.

  2. aura
    4 November 2015

    Si eu va multumesc pentru acest articol pe care il voi si posta. Am suferit mult vazand cate injuraturi sunt la adresa BOR, uitand ca BOR nu reprezinta toti romanii. Mai sunt si catolici, si evrei si protestanti, etc…
    O singura remarca as face : ura strazii nu incepe de la Ponta, Oprea si Banicioiu. Ea incepe de prin 1995……….
    AB

  3. Cristi
    4 November 2015

    „Piața liberă a cerut construcția de biserici, în principal din banii enoriașilor, dintre care ortodocșii reprezintă peste 80%.”

    Este total fals ce spuneti dvs inca de la primele propozitii. NIMENI NU CERE CONSTRUCTIA DE BISERICI! Constructia de biserici este impusa de BOR, de multe ori chiar si impotriva vointei enoriasilor, vezi cazul recent din Bacau, unde BOR a dat in judecata enoriasii pentru ca acestia au refuzat sa semneze acordul de constructie a unei biserici intre blocuri.

    Chiar daca 80% din populatia care plateste taxe la stat este conform ultimului recensamant ortodoxa, asta nu insemna ca toti acesti 80% doresc in continuare sa dea bani la BOR! A fi crestin nu inseamna sa sustii gunoaie ca Daniel Ciobotea.

  4. Vlad M.
    4 November 2015

    Cristi, ceea ce faci acolo sus se numeste manipulare. A scoate un episod si a face din el o regula este necinstit. Cum ar fi sa concluzionez de pe urma comentariului tau ca toti adversarii BOR sunt niste sarlatani de duzina, ti-ar placea? Probabil ca nu. Daca nu ti-ar placea, ai face bine sa te documentezi mai serios inainte de a te dezlantui pe aici intr-o tirada impotriva Bisericii Ortodoxe. Nu de altceva, dar milioanele alea de euro pe care le primeste BOR intr-un an sunt praf in ochi. Daca asta te scoate din minti si nu miliardele irosite de guvern si autoritatile locale inseamna ca esti chiar mai fraier decat pari.

  5. outsider
    4 November 2015

    1.biserica ortodoxa nu a fost niciodata asa de departe DE religie,, de credinţă cum e acum.
    2.a trecut mai bine de un veac de când i-au fost confiscate averile (acest pay back va dura in etern?). Mi s-ar părea mult mai normal ca fondurile alocate bisericii sa vină din alegerea precisa a contribuabilului (ca acel 5per mille italian).vreau îţi dau nu vreau nu-ți dau, îi dau la crucea roşie.
    3. In scoli cine nu merge la ora de religie e umilit( pentru ca nu sunt resurse pentru a scoate copiii fin clase in ora aia.
    4.Bor e o biserica națională dar mai ales nationalista : singura de gen, celelalte culte şi religii au un public universal.
    5.atitudinea bor in fata carnagiului de la colectiv m-a făcut să crăp de ruşine, deşi sunt ateu

  6. Rareș
    4 November 2015

    Cristi,

    Uite eu vreau biserici. Pentru ca nu prind loc niciodata in interiorul vreunei biserici in timpul slujbei de Inviere.
    Chiar iti dau tema: Gaseste vreo biserica populata decent de Inviere.

    Deci nu te caca tu peste tot si inceteaza sa crezi tu ce e bine sau nu pentru mine.
    Mars in ma-ta de cretin zezvec. V-ati obisnuit cu crestini de bun simt care nu va raspund, dar cred ca se va schimba situatia. Cred ca o sa iau exemplul mantuitorului si te plesnesc pe ambii obraji, nerusinat pervers ce esti.

  7. radu
    4 November 2015

    Un articol bun. Dar totusi, spune-mi si mie de ce se dau bani de la bugetul statului pentru construirea unei catedrale opulente? La banii de la bugetul statului am contribuit si eu si nu-mi convine sa se foloseasca pentru acest lucru inutil cum nu-mi convine nici ca se duc o mare parte in buzunarele politicienilor. Nu-mi convine ca Daniel vine cu limuzina si da dovada de aroganta. Nu-mi convine ca se implica in politica spunand verde in fata enoriasilor cu cine sa voteze ca acolo au ei afaceri. Si au afaceri..multe..si nu platesc taxe. Punctul tau unde zici ca ce ia BOR e nimic pe langa ce iau altii..e gandire de roman..cu lasa ca nici ala nu-i mai breaz. Ei uite de-asta e si BOR trasa in protestul acesta. Pentru ca IA bani si pentru ca nu da. Pentru ca sunt atatea cazuri in care li s-a retrocedat pamant sau au primit pur si simplu..in care au evacuat oameni din casele lor ca e pamantul lor. De-aia noi nu-i mai suportam. Din punctul meu de vedere si-au pierdut valoarea spirituala…Dumnezeul lor e banul. Sper ca imi vei da un raspuns la ce am scris. Sunt curios.

  8. Lehman Bogdan
    4 November 2015

    Adrian, daca tot ti-ai luat (ai primit) rolul de avocat al BOR, poti cumva sa justifici/explicit limuzinele de lux ale mai marilor institutiei? Sunt convins ca ai vazut nenumaratele poze cu patriarhul si alti ierarhi de rang inalt folosind limuzine de multe zeci de mii de eur.
    Sau poti oare sa gasesti explicatie/justificare pentru poleirea cu aur a unor biserici cand exista nenumarati credinciosi care se zbat intr-o saracie lucie.
    Dar politica cu interzicerea aprinderii in biserici a lumanarilor cumparate din alte locuri (evident lumanarile in biserica fiind de cateva ori mai scumpe decat oriunde altundeva).
    Si un ultim punct, care de fapt este cel mai grav: indoctrinarea si indobitocirea copiilor in scoli cum o justifici? Si aici ma refer la celebrele manuale cu copilul lovit de masina pentru ca n-a fost duminica la biserica, etc.
    Referitor la secularizarea averilor manastirilor, ori esti prost informat, ori dezinformezi cu buna stiinta. Ca sa ne lamurim, in 1863 statul roman a nationalizat averile manastirilor apartinand de patriarhia din Constantinopol. Aceste manastiri detineau 25% din suprafata agricola a tarii iar veniturile realizate (7 milioane de franci) pasaseau in totalitate tara. Mai este important de mentionat ca aceste manastiri nu plateau taxe (la fel ca si BOR in ziua de azi).

    In concluzie, ura impotriva BOR este provocata de actiunile respectivei institutii.

  9. Mita Manolin
    4 November 2015

    Dar despre umpozitele si taxele pe care BOR nu le plateste de ce nu va legati?
    Ei de ce iau bani fara chitanta pentru orice eveniment trist sau vesel il efectueaza?
    Sa plateasca si ei impozite pe cladiri, pe terenuri si pe in asari.
    Multumesc

  10. Raluca
    4 November 2015

    In cazul particular al acestei tragedii, toata lumea se asteapta sa pice capetele vinovatilor. Este perfect normal intr-o situatie tragica precum asta. Tot asa s-a asteptat aparitia unui mesaj oficial de la patriarhie de condoleante, alinare, ca va fi mai bine, o chemare la ruga pentru sufletele celor pierduti si pentru sanatatea celor raniti. Asta se astepta si de aici a pornit revolta impotriva institutiei BOR (la care coruptia e sport practicat cu brio din pacate). Chiar daca preotii au facut slujbe in biserici de sambata incoace, enoriasii asteptau sa vada preafericitul iesind frumos cu un mesaj catre enoriasii sai. Si nu a facut-o. A trimis papa condoleante inainte ca securistul asta sa apuce sa declare ca nu primeste lectii de la cei care se asteptau sa-l auda si care, intamplator, il si platesc (ca BOR nu e insitutie privata). Nu isi merita scaunul si e trist sa stii ca nu se poate face nimic sa aduci un parinte mai bun si mai aproape de oameni decat el, ca sunt atatia. Asa ca BOR acum trage ponoasele, pt ca el e in fruntea BOR. Halal.

  11. Vlad M.
    4 November 2015

    Raluca, spui asa:

    Chiar daca preotii au facut slujbe in biserici de sambata incoace, enoriasii asteptau sa vada preafericitul iesind frumos cu un mesaj catre enoriasii sai. Si nu a facut-o.

    Nu este adevarat. Daniel a trimis mesaj de multa vreme, chiar de sambata dimineata (incendiul avusese loc vineri noapte).

    Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provocată de un incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 27 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din capitală.

    În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească. Suntem alături de cei aflaţi în suferinţă pe patul de spital şi ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor şi vindecarea lor.

    Inteleg sa criticam oamenii pentru greselile lor, dar nu in baza unor dezinformari grosolane. Trecutul lui Daniel nu are nici o legatura cu situatia de fata.

  12. Maria Apșan
    4 November 2015

    Dle Papahagi,
    BOR nu a făcut nici un secret din mărimea catedralei, arhitectura ei și a locațiilor anexe, din faptul că va fi numită Catedrala Mântuirii Neamului. Luni de zile a circulat macheta în mediul on-line. O singură persoană a vorbit despre catedrală critic, ca având o construcție ciudată, cu săli de conferință peste biserică. În rest, tăcere. Acuma ne-am trezit deodată să protestăm?! Locul de biserică a fost sfințit, cele două nivele subterane și o parte din zid ridicat, nu se mai poate transforma în spital nici dacă Patriarhia dorește. Nici eu nu înțeleg. Știu că și preoți ortodocși au făcut greșeli pe care trebuiau să și le asume, dar văd numai ură și intoleranță îndreptată împotriva ortodoxiei, acuma, când aveam nevoie să ne strângem în jurul unor repere. Orice creștin ar trebui să știe că nu omul din haină, ci haina de preafericit este importantă. Învățătura. De parcă ne-am duce la doctor și am începe să țipăm la el: păi, nemernicule, tu mănânci grătar și mie îmi prescrii regim!
    Am pus o poză cu raportul școli -biserici, spitale-biserici în România, Suedia și parcă USA. Nu suntem cei mai habotnici dacă e să o luăm după cifre. Iată cum i se adresează un om de televiziune, Lucian Mândruță: „Scrisoare deschisă catre Penibil Întaiul, preafericit fără motiv
    Draga Dane,”
    Nu știe nici măcar ce înseamnă Preafericit:
    „preafericit” este persoana supusă acțiunii de „a ferici”, cu sensul de „a binecuvânta”
    „preasfințit” este persoana supusă acțiunii de „a sfinți”, în sensul că acea persoană a primit sfințenie.
    Nu se pretinde că respectivul ar fi sursă a sfințeniei. El este doar primitor al sfințeniei! Cel care prin rangul lui în ierarhie îți dă o binecuvântare specială.

    Văd că circulă și o petiție pentru demiterea Preafericitului, Dar cum să demiți ceea ce nu tu ai ales?! Văd nume de miniștri, dar cum numești tu miniștrii, când un premier și-i asumă și merge cu ei în fața Parlamentului?!
    Eu una nu mai cred că această mișcare de stradă are sorți să aducă ceva bun.

  13. Vlad M.
    4 November 2015

    Mita Manolin

    Dar despre umpozitele si taxele pe care BOR nu le plateste de ce nu va legati? Ei de ce iau bani fara chitanta pentru orice eveniment trist sau vesel il efectueaza? Sa plateasca si ei impozite pe cladiri, pe terenuri si pe in asari.

    Mita, eu bag de seama ca in ultima vreme se discuta despre orice numai ca sa se spuna ceva. Potrivit noului Cod Fiscal, „reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate […] pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit specifice cultelor religioase.”

    Facilitatile de care se bucura Biserica Ortodoxa sunt aceleasi de care se bucura si celelalte culte din Romania. A pune la inaintare doar BOR este cel putin discutabil. Cei care vor reasezarea statului roman trebuie sa aduca argumente, nu sa recurga la dezinformare si campanii de ura precum cea din ultimele zile. Chiar nu vad cum ne-ar putea folosi.

    Radu

    de-asta e si BOR trasa in protestul acesta. Pentru ca IA bani si pentru ca nu da. Pentru ca sunt atatea cazuri in care li s-a retrocedat pamant sau au primit pur si simplu..in care au evacuat oameni din casele lor ca e pamantul lor. De-aia noi nu-i mai suportam.

    Amesteci merele cu perele doar ca sa iasa ca tine. BOR investeste milioane de euro in activitati filantropice. In 2014, a pus 19,5 milioane de euro, adica aproape 33% din venituri.

    În 2014 la venituri totale de 64,7 milioane euro, la nivelul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit 19,5 milioane de euro pentru „activităţi de asistenţă socială şi filantropică şi pentru ajutorarea sinistraţilor”.
    Practic, Biserica a cheltuit peste 33% din venituri pentru asemenea activități. În condițiile în care din restul banilor sunt finanțate salariile personalului clerical și neclerical, se plătesc taxe și impozite, se construiesc noi lăcașuri de cult sau se restaurează altele vechi, finanţarea postului radio-tv Trinitas, etc.

    Sa te intreb daca dai nevoiasilor 33% din venituri ? Are rost, Radu?

    Lehman Bogdan

    Adrian, daca tot ti-ai luat (ai primit) rolul de avocat al BOR, poti cumva sa justifici/explicit limuzinele de lux ale mai marilor institutiei? Sunt convins ca ai vazut nenumaratele poze cu patriarhul si alti ierarhi de rang inalt folosind limuzine de multe zeci de mii de eur.
    Sau poti oare sa gasesti explicatie/justificare pentru poleirea cu aur a unor biserici cand exista nenumarati credinciosi care se zbat intr-o saracie lucie. Dar politica cu interzicerea aprinderii in biserici a lumanarilor cumparate din alte locuri (evident lumanarile in biserica fiind de cateva ori mai scumpe decat oriunde altundeva).
    Si un ultim punct, care de fapt este cel mai grav: indoctrinarea si indobitocirea copiilor in scoli cum o justifici? Si aici ma refer la celebrele manuale cu copilul lovit de masina pentru ca n-a fost duminica la biserica, etc.
    Referitor la secularizarea averilor manastirilor, ori esti prost informat, ori dezinformezi cu buna stiinta. Ca sa ne lamurim, in 1863 statul roman a nationalizat averile manastirilor apartinand de patriarhia din Constantinopol. Aceste manastiri detineau 25% din suprafata agricola a tarii iar veniturile realizate (7 milioane de franci) pasaseau in totalitate tara. Mai este important de mentionat ca aceste manastiri nu plateau taxe (la fel ca si BOR in ziua de azi).
    In concluzie, ura impotriva BOR este provocata de actiunile respectivei institutii.

    Bogdan, dar poti sa justifici vreodata limuzinele de lux ale vreunei institutii? Nu ti se pare un pic nepotrivit sa te concentrezi pe BOR cand atatea alte institutii ale statului fac acelasi lucru? Fiecare institutie este libera sa stabileasca regulilele dupa care se conduce.

    Ai mentionat lumanarile. Ma indoiesc ca reprosezi localurilor unde te duci ca nu-ti permit sa consumi bautura cumparata in alte parti. O faci? Hai sa fim seriosi. In ceea ce priveste manualele, s-ar putea sa te socheze, dar toate aceste prostii din manuale sunt intocmai rezultatul unei proaste catehizari care afecteaza intreaga societate, inclusiv BOR. Mai pe romaneste, aceste superstitii sunt simbolul unei societati insuficient pregatite pentru o viata crestina. Ma indoiesc insa ca ai dori ca in scoli sa se predea crestinism, nu pari genul de om care vrea o societate crestina.

    Guvernul Cuza a sustinut ca secularizarea va tinti doar manastirile inchinate Patriarhiei de la Constantinopol, DAR legea votata de Camera Deputatilor in decembrie 1863 a confiscat toate averile Bisericii, inchinate sau nu, statul asumandu-si responsabilitati in ceea ce priveste salariile preotilor si alte cheltuieli. Nici nu s-a incheiat aici. Cativa ani mai tarziu, in 1865, actele de stare civila au fost trecute, pe model revolutionar francez, in grija statului.

    In concluzie, ai adoptat o pozitie gresita, bazata pe informatii insuficiente.

    outsider

    1.biserica ortodoxa nu a fost niciodata asa de departe DE religie,, de credinţă cum e acum.
    2.a trecut mai bine de un veac de când i-au fost confiscate averile (acest pay back va dura in etern?). Mi s-ar părea mult mai normal ca fondurile alocate bisericii sa vină din alegerea precisa a contribuabilului (ca acel 5per mille italian).vreau îţi dau nu vreau nu-ți dau, îi dau la crucea roşie.
    3. In scoli cine nu merge la ora de religie e umilit( pentru ca nu sunt resurse pentru a scoate copiii fin clase in ora aia.
    4.Bor e o biserica națională dar mai ales nationalista : singura de gen, celelalte culte şi religii au un public universal.
    5.atitudinea bor in fata carnagiului de la colectiv m-a făcut să crăp de ruşine, deşi sunt ateu

    Nu e vorba de nici un payback. Statul roman si-a asumat niste obligatii in momentul in care si-a depasit promisiunile si a confiscat toate averile manastiresti, inclusiv pe cele care nu depindeau de institutii ecleziastice din afara Romaniei. Despre restul problemelor mentionate de tine, situatia este usor de inteles: adevar amestecat ignoranta. Sunt ore de religie care sunt tinute de oameni cu totul nepregatiti (sunt si ore de matematica tinute de oameni nepregatiti care te umilesc cand nu stii sa le raspunzi), sunt si preoti care si-au uitat menirea. Nu toate orele sunt tinute de oameni nepregatiti si nu toti preotii sunt incapabili de a-si servi comunitatile. E o copilarie sa sustii altceva.

  14. radu
    4 November 2015

    Iti multumesc pentru raspuns. Ce spui tu acolo, sunt pe hartie. Pot sa scriu si eu o hartie ca in fiecare saptamana imi donez toate veniturile catre stiu eu cine. E atat de usor sa minti incat le-a intrat in reflex. Nu mi-ai raspuns totusi, de ce se baga in politica? De ce spun enoriasilor pe cine sa voteze? Iar la chestia cu limuzinele sa fim serios, raspunsul tau este absurd. Sa spunem ca facem amandoi evaziune fiscala si ma ridica numai pe mine, tu scapi. Eu zic ba, ala a scapat si facea ce fac eu. Daca ala face de ce sa nu fac si eu? Spune-mi si mie, de ce cand m-am dus la o biserica am luat 2 lumanari si le-am cerut bon, pe langa ca s-au uitat urat la mine, mi-au dat un bon din care reiesea ca eu am donat cei 3 lei pentru 2 lumanari. „Dai un ban dar cumperi ceva frumos” stii de unde e citatul asta? De la preafericitul insasi cand lista domenile bisericii de la snagov..”ai lac ai podet, pescuti..stiti cum e..dai un ban dar cumperi ceva frumos” In fine, aici tu esti cu parerea ta si eu cu a mea, nu putem cadea de acord dar oricum, iti respect parerea si chiar mi-a placut articolul.

  15. iulia
    4 November 2015

    Rusinos articolul asta, plin de sofisme ieftine si ipocrizie .

    Fraza asta mi-a facut rau …”La spitale suntem în media UE. Nu poți construi unul în fiecare cartier fiindcă nu e nevoie.”

    Suntem si in media UE la incidenta bolilor, a mortalitatii infantile, a cancerului, d-nule ziarist ??? Sustine sistemul medical sau de asigurari tratamentul bolilor grave ca in media UE?? Eu zic sa te mai documentezi inainte sa vorbesti prostii mari.

    Mi-e rusine ca oameni inteligenti si tineri se ascund de adevar din dorinta de a argumenta ceva in ce vor sa creada.

  16. lehman
    4 November 2015

    Vlad, multumesc pentru timpul alocat sa-mi raspunzi.
    Daca pe tine crestin practicant (si militant) nu te deranjeaza opulenta sfidatoare a capilor bisericii, in total contrast (cred eu) cu invatamintele bibliei si misiunea lor atunci ma bucur pentru tine. Nici macar n-am mai pomenit faptul ca deplasarea se face nu doar in limuzine de lux ci si cu antemergator de la politie. Cum ar fi sa stea inaltii prelate la semafor impreuna cu turma lor?!? Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril.
    Inteleg ca nu te deranjeaza nici practicile comerciale imprumutate de la companiile al caror principal scop este profitul (vinderea bauturilor in bar la un pret mult mai mare decat la magazine). As fi crezut ca scopul bisericii este spiritualitatea si nu profitul, dar din nou poate ca gresesc.
    Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril pentru ca fiecare are rolul si misiunea lui societate.
    Inteleg ca nu ai reusit sa gasesti, in ciuda convingerilor puternice, o justificare pentru poleirea cu aur a bisericilor.
    Recunosc, nu imi doresc o societate crestina si personal ma bucura aceste erori de imagine/comunicare pe care le face BOR. Grabesc un rezultat de care sunt convins, singura variabila fiind momentul in care se va intampla – secularizarea profunda a intregii societati.

  17. Radu
    4 November 2015

    Domnule Adrian Papahagi.

    Suntem in secolul 21 (pentru cei care se cred in Evul Mediu), sa incluzi Biserica langa marii piloni de dezvoltare a unei societati inseamna ca esti un ignorant si un habotnic. Cum ar veni Sanatatea si Educatia sunt pe acelasi nivel cu Biserica, nu? Si ce sa ne mai batem capul cu industira, agricultura, transporturile etc… Biserica tati! Singura institutie care primeste bani cacalau de la stat, primeste bani cacalau din donatii, cere bani pe boteze, nunti, inmormantari, sfintiri si practic pe orice lucru oricat de mic, in plus nu plateste nici taxe!

    Apoi mai are si nerusinare sa se mandreasca cu putinele actiuni sociale pe care le face in mare parte tot din donatii.

    Bai crestinilor care va dati voi fiinte superioare, unde scrie in Biblie ca rugaciunea nu are valoare decat daca e facuta in constructii megalomane poleite in aur? Hm? De ce nu in niste cladiri mai micute, care sa aibe si alta utilitate in timpul saptamanii cand nu vin ‘credinciosii’ la rugaciune? De ce nu se folosesc cladirile astea construite din bani publici si in scopuri secundare ca sa ajute populatia?

    Ma doare la bascheti daca sunt 80% credinciosi declarati, 99.99% sau 1%. FARA! tratament special pentru aceasta institutie si cu asta basta! Cine e milos si vrea sa dea cu bani nu are decat, dar fara bani de la buget si trecuti sub taxe. Daca sunt intradevar asa de multi crendiciosi atunci vor dona cat sa fie suficiente biserici pentru ei, daca nu, nu. Capitalism tati!

  18. salajean
    4 November 2015

    Pt. radu si ceilalti luptatori impotriva bisericii:

    http://www.kishiniov.eu/ro/vre…..e-e-banii/

  19. cetatean nemanipulat
    4 November 2015

    Pentru „indignatii ” anti-BOR: as dori sa va spun ca sunt total de acord ca sa dea DOAR cine vrea bani la Biserica ,(ca o sa fie destui crestini ortodocsi de buna credinta care stiu ca banii lor sunt folositi pentru azile, orfelinate sau restaurarea Bisericilor monumente istorice de valoare universala, precum Putna,Voronet etc), insa TOT ASA, sa platesca doar cine vrea STADIOANELE, SALILE DE CONCERTE,sau alte manifestari „culturale „platite de la buget. De exemplu , eu ca si contribuabil, am platit in Sibiu, CONCURSURI DE TATUAJE, RALIURI, DANSATOARE DEZBRACATE PE STRADA , SPECTACOLE PIROTEHNICE etc etc . De acord??? Si as avea o intrebare pt voi: ati auzit VALEA PLOPULUI, PARINTELE TANASE??(e doar un exemplu cu ce fac „popii” cu banii !) daca nu, CAUTATI VA ROG, PE NET.Multumesc

  20. cetatean nemanipulat
    4 November 2015

    Si sa va mai spun o intamplare din sera aceasta.
    Sunt din Sibiu , si trecand astazi prin centru, am vazut locul unde erau candele aprinse pentru bietii morti in urma incendiului din Bucuresti. Langa candele erau lozinci, pe care oamenii le citeau. S-au apropiat 3 copii si un barbat . Barbatul le-a spus copiilor:Vedeti de scrie aici?Copiii au citit: „Nu mai vrem preafericiti, curve si securisti.”si au inceput sa rada. Apoi, barbatul i-a intebat: Dar voi stiti cine e „Preafericitul?” Copiii au spus”nu, spuneti-ne dumneavoasta” Pai , cum nu stiti , e Daniel, patriarhul Romaniei. DAR STITI CA ARE NUMERE AURITE LA MASINA??
    Asa functioneza MANIPULAREA la noi. Am intervenit , l-am rugat sa nu se mai lase manipulat de jurnalisti sau de altii, si sa nu mai atace Biserica, ca nu are nici o vina Biserica pentru ce s-a intamplat. A spus ataca clericii , etc. Am rupt lozica de pe trotuar. El a strigat:”Sa vina Politia!” JUDECATI VOI!

  21. Constantin
    4 November 2015

    Nu cred ca e vorba de ura impotriva Bisericii, ci mai degraba indignare fata de aroganta conducatorilor Bisericii, care sfideaza societatea romaneasca. Preafericitul Daniel a deteriorat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane si increderea romanilor in preoti. Romanii si-au pastrat credinta in Dumnezeu dar se leapada de conducatorii corupti ai Bisericii.

  22. Criss
    4 November 2015

    D-nu Radu face caz de cateva lumanari, na ce sa facem si asta a devenit subiect de discutie
    Raspunsul legat de limuzine nu m-a convins deloc. In primul rand ce legatura aveau limuzinele unor preoti cu accidentul tragic de la concert? De ce se cramponeaza „rent-a-mob”-ul de asa ceva si nu vede toata imaginea pitoreasca a coruptiei in Romania?
    Lumea are doleante, ba de ce nu s-au grabit preotii, de ce nu au spus cutare, de ce construiesc… ce mai, lumea e pusa pe gasit vinovati, si trebuie gasiti vinovati cei din biserica. Fara ei, tara ar fi raiul pe pamant.
    In loc de acest circ, era mult mai decent si firesc sa ne reculegem, sa ne rugam, sa fim mai uniti, sa devenim mai buni pentru ca multi isi plang copiii, rudele sau prietenii.

  23. Horațiu Trif
    4 November 2015

    Cine citește comentariile furibunde stârnite de postarea d-lui Adrian Papahagi atât aici, cât și pe FB înțelege rapid simptomul românesc. Problema credinței, chestiunea Bisericii este cea mai arzătoare. Și, probabil, cel mai puțin discutată până de curând în spațiul public, în mod autentic, în orice caz. Să nu uităm că poporul român a intrat în sec. XX cu vreo 80-90% populație rurală. Care, chiar aderentă la rânduiala obștii și înscrisă în creștinismul mitic și cosmic al satului, nu era, în fond, capabilă, în majoritatea ei zdrobitoare, de subtilități teologale și de adânci rectitudini dogmatice. Creștinarea poporului român e încă un nefericit capitol deschis de multe veacuri. Și iată că (re)iese acum la suprafață. Pentru mulți, din păcate, ca un cadavru ascuns multă vreme sub apele unui botez întârziat.

  24. florena
    4 November 2015

    Multumim pt acest articol.Slava lui Dumnezeu ca mai sunt si oameni politici cu capul pe umeri si frica de Dumnezeu! Succes in tot ceea ce faceti si nu uitati ca trebuie sa luptam pt ortodoxie, pt dreapta credinta, pt a nu lasa ca masele sa fie manipulate de cei care doresc distrugerea bisericii.

  25. Vlad M.
    4 November 2015

    Constantin

    Nu cred ca e vorba de ura impotriva Bisericii, ci mai degraba indignare fata de aroganta conducatorilor Bisericii, care sfideaza societatea romaneasca. Preafericitul Daniel a deteriorat imaginea Bisericii Ortodoxe Romane si increderea romanilor in preoti. Romanii si-au pastrat credinta in Dumnezeu dar se leapada de conducatorii corupti ai Bisericii.

    Ba este vorba de ura care se foloseste de indignare pentru a se raspandi si in randul credinciosilor. Retelele care lupta constant contra prezentei crestinismului in spatiul public nu exista de ieri sau de azi si nu sunt populate de prosti. Acesti oameni au invatat sa se foloseasca de nemultumiri punctuale fata de diversele culte crestine ale tarii pentru a avansa o agenda progresista, profund anti-religioasa. Patriarhul Daniel este folosit pe post de tap ispasitor, asta e tot. Nu el se face vinovat de proasta administrare a Romaniei, dar daca ne-am lua dupa mesajele din ultimele zile am putea spune ca Daniel i-a numit satanisti pe morti si apoi a dansat pe mormintele lor.

    Radu

    Domnule Adrian Papahagi.
    Suntem in secolul 21 (pentru cei care se cred in Evul Mediu), sa incluzi Biserica langa marii piloni de dezvoltare a unei societati inseamna ca esti un ignorant si un habotnic. Cum ar veni Sanatatea si Educatia sunt pe acelasi nivel cu Biserica, nu? Si ce sa ne mai batem capul cu industira, agricultura, transporturile etc… Biserica tati! […] Ma doare la bascheti daca sunt 80% credinciosi declarati, 99.99% sau 1%. FARA! tratament special pentru aceasta institutie si cu asta basta! Cine e milos si vrea sa dea cu bani nu are decat, dar fara bani de la buget si trecuti sub taxe. Daca sunt intradevar asa de multi crendiciosi atunci vor dona cat sa fie suficiente biserici pentru ei, daca nu, nu. Capitalism tati!

    Nu. Includerea bisericii in randul institutiilor fundamentale a unei societati dovedeste o cunoastere solida atat a fundatiilor civilizatiei europene, cat si a istoriei natiunii romane. La cum scrii pe aici e destul de clar ca habar nu ai unde au aparut primele spitale, azile, orfelinate, scoli si universitati. Prin Biserica. Vad ca mentionezi capitalismul. Foarte bine, dar ce treaba are statul cu sanatatea si educatia, capitalistule?

    lehman bogdan

    Vlad, multumesc pentru timpul alocat sa-mi raspunzi.
    Daca pe tine crestin practicant (si militant) nu te deranjeaza opulenta sfidatoare a capilor bisericii, in total contrast (cred eu) cu invatamintele bibliei si misiunea lor atunci ma bucur pentru tine. Nici macar n-am mai pomenit faptul ca deplasarea se face nu doar in limuzine de lux ci si cu antemergator de la politie. Cum ar fi sa stea inaltii prelate la semafor impreuna cu turma lor?!? Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril.
    Inteleg ca nu te deranjeaza nici practicile comerciale imprumutate de la companiile al caror principal scop este profitul (vinderea bauturilor in bar la un pret mult mai mare decat la magazine). As fi crezut ca scopul bisericii este spiritualitatea si nu profitul, dar din nou poate ca gresesc.
    Personal consider argumentul „si altii fac la fel” cel putin pueril pentru ca fiecare are rolul si misiunea lui societate.
    Inteleg ca nu ai reusit sa gasesti, in ciuda convingerilor puternice, o justificare pentru poleirea cu aur a bisericilor.
    Recunosc, nu imi doresc o societate crestina si personal ma bucura aceste erori de imagine/comunicare pe care le face BOR. Grabesc un rezultat de care sunt convins, singura variabila fiind momentul in care se va intampla – secularizarea profunda a intregii societati.

    Cu placere. ???? Ma deranjeaza prostul gust si ticalosia, nu opulenta, dar ma scot din minti instigarile la ura publica. Una este campania de ura, alta este aplicarea legii: cei care abuzeaza de functiile lor trebuie sa plateasca in fata legii, indiferent de cine sunt, nu in fata gloatei. Altfel chiar nu inteleg care este problema cu profitul. Sunt capitalist, nu ma astept sa primesc totul pe degeaba si mi se pare firesc ca activitatea economica sa aiba ca obiectiv principal obtinerea unui profit, oricat de mic. Filantropia este una, activitatea economica alta. Banuiesc ca iti dai seama ca nu poti face filantropie fara bani. Daca ai vreo indoiala in aceasta privinta, fa un experiment si renunta la venituri vreme de o perioada mai indelungata, apoi povesteste-ne cati oameni ai putut sa ajuti. Despre poleirea cu aur (?) a bisericilor, imi pare rau sa te dezamagesc, dar mi se pare un non-subiect. Nu este nici buna, nici rea, depinde mai degraba de rezultatul final. Si daca tot veni vorba de rezultatul final, in locul tau nu m-as bucura prea tare de fenomenul decrestinarii. Lumea in care traiesti a fost modelata de crestinism. Daca vrei sa vezi societati necrestine, ai de unde alege. Ma indoiesc ca iti place vreuna dintre ele.

    iulia

    Suntem si in media UE la incidenta bolilor, a mortalitatii infantile, a cancerului, d-nule ziarist ??? Sustine sistemul medical sau de asigurari tratamentul bolilor grave ca in media UE?? Eu zic sa te mai documentezi inainte sa vorbesti prostii mari.

    Te contrazici. Ce treaba are Biserica Ortodoxa Romana cu administrarea de catre statul roman a sistemului public de sanatate? Nici una. Iti displace cum se prezinta sistemul de sanatate pastorit de Guvern si autoritatile locale? Foarte bine, atunci militeaza pentru reducerea statului si privatizare.

  26. Outsider
    4 November 2015

    Circula ideea ca avem popi si nu preoti
    . Nu e instigare la ura ce se striga pe strada, e nemultumirea inclUSiv a multor crestini( lumea in fata la Colectiv se roaga).avem o biserica aroganta,arhaica,rupta de oameni ,cu un patriarh trufas .Tu parinte,trebuie sa ma iei de mana si sa asculti(asta e misionarism ,complet inexistent in bor)daca urmezi exemplul lui Isus.si sa inveti de la poporul tau ce e umilinta.

  27. george
    4 November 2015

    chiar nu se mai poate sa stam fara polemici aprinse, chiar nu ne putem mobiliza si pentru constructivul de care avem nevoie in societatea noastra?
    Ierarhii nostri sa coboare din sferele inalte si sa intre in biserici si, acolo sa-i asteptam noi.

  28. yo
    4 November 2015

    Problema cred eu, este alta…revolta oamenilor (crestini/necrestini) impotriva SISTEMULUI!!!
    A tot ce reprezinta un sistem organizat de „cineva” si care incearca sa-i conduca ca pe o turma, sa le spuna ce sa faca, cum sa traiasca
    Marea problema porneste de la omul politic, acest individ care nu stie sa faca nimic concret,numai sa vorbeasca si sa-si vada de capatuirea lui

  29. cetatean nemanipulat
    4 November 2015

    Pentru cei care nu stiu ce inseamna titulaturile ierarhilor :

    „Preafericit” este persoana supusă acțiunii de „a ferici”, cu sensul de „a binecuvânta”

    „Preasfințit” este persoana supusă acțiunii de „a sfinți”.Nu se pretinde că respectivul ar fi sursă a sfințeniei. El este doar primitor al sfințeniei! Cel care prin rangul lui în ierarhie îți dă o binecuvântare specială.

  30. Criss
    4 November 2015

    Unul dintre miturile plictisitoare ale ateilor si stangistilor este ca a fi religios inseamna a fi undeva in Evul Mediu, inseamna a fi rural, habotnic (musai) si anti-tehnologie. Pentru a demitiza asemenea derapaje de gandire am sa reamintesc ca, Statele Unite au fost create pe baze crestine, parintii fondatori au permis religia, au creat o constitutie absorbita de valori crestine si iata au reusit sa creeze o tara foarte prospera si avansata tehnologic! Si acum in America se vad radacinile crestinatatii, este prosperitate si posibilitati de afirmare, mare parte a populatiei este religioasa si doneaza pentru tot felul de cause sociale, mai mult decat tarile socialistoide ale europei.
    Europa s-a dezvoltat si evoluat pentru ca a devenit crestina, Constantin Noica si nu numai el, au descoperit importanta crestinatatii pentru intreaga evolutie a continentului nostru. Crestinismul a fost si este o binecuvantare, doar ca trebuie sa recunoastem si intelege de ce anume. Pana si chinezii comunisti, au descoperit ca secretul europei a fost crestinismul. Prin urmare in loc sa punem in contrast tehnologia si religia crestina, tocmai religia noastra a fost cea care a creat premizele dezvoltarii stiintei!
    In schimb ce ne-a adus postmodernismul? Relativism, confuzii de gen, idiotie morala, avortul ca drept (!), la fel si eutanasia, vinderea organelor fetilor avortati, probleme demografice, saracie sufleteasca, confuzii identitare, disolutia familiei, ura de sine, suicid national (mai ales in tarile “avansate” ale europei), o educatie devitalizata, etc. Minunat ce sa mai zic – avansare in toata regula.

  31. Adrian
    4 November 2015

    Cam mult spus „ura”. Mai degraba dezgust. O reactie cat se poate de normala la niste reactii ale BOR cat se poate de anormale.

  32. Vlad M.
    4 November 2015

    Prima reactie a BOR dupa incendiul de la Club Colectiv, semnata de Patriarhul Daniel: 31 octombrie dimineata.

    Cu multă tristeţe am aflat de tragedia provocată de un incendiu la Clubul Colectiv din București în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015, în urma căruia și-au pierdut viața 27 de persoane, peste 160 au fost rănite, dintre care 146 au fost internate în 12 spitale din capitală.

    În aceste momente de mare durere pentru familiile, rudele, prietenii şi cunoscuţii celor decedaţi sau aflaţi în spitale, adresăm acestora cuvânt părintesc de compasiune şi de alinare sufletească.

    Suntem alături de cei aflaţi în suferință pe patul de spital și ne rugăm lui Dumnezeu pentru alinarea durerilor și vindecarea lor.

    De asemenea, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, Cel răstignit şi înviat, să odihnească în pacea şi iubirea Sa sufletele celor decedaţi din cauza incendiului şi să-i întărească sufleteşte pe cei îndoliaţi.

    Parohiile din Bucureşti cărora aparţin tinerii decedaţi sau cei afectaţi de arsuri sunt solicitate să ajute spiritual şi material familiile îndoliate şi familiile celor aflaţi în spitale. Reînnoim apelul nostru pentru donare de sânge spre salvarea vieţii celor din spitale.

    Să unim rugăciunea cu fapta milostivă pentru toţi cei aflaţi în suferinţă!

    Te rog sa-mi spui ce a fost in neregula cu ea.

  33. Mihai
    4 November 2015

    „(Statul) s-a angajat prin contract să asigure compensatoriu acest lucru. ”

    Se poate găsi acest contract pentru a afla exact ce prevede?

  34. AC
    4 November 2015

    Vad si eu comentariile la acest excelent articol, excelent prin distinctii pe care ideologii nu le fac. Ma uimeste cu cata ura se poate ataca Biserica trecand peste capul oamenilor. Tin minte in anii 90 cum in cartierul Manastur catolicii maghiari ne-au lasat la Calvaria sa mergem si noi ortodocsii la slujba, gest incredibil de inalt. Un cartier ca si Manasturul, de 100.000 de locuitori nu avea nici o biserica ordotoxa, gratie represiunii comuniste. Sa vii la 20 de ani sa nu intelegi asta, sa compari mere cu pere, sa ramai blocat in limuzina unui ierarhi (btw – ar fi cazul sa se termine cu limuzinele, e drept) – dar sa nu vezi sutele de organizatii de binefacere pentru copii salvati de la avort prin ajutarea mamelor, nu omoriti prin presiunea familiei, sau organizatii dedicate ajutorarii saracilor, nu mi se pare corect. Felicitari lui Adi Papahagi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto