FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alexandru Lăzescu: Joaca UE de-a SoftPower fără HardPower a mers atîta vreme cît a beneficiat de protecția SUA

La Bruxelles obișnuia sa se spună cu mîndrie că UE ar fi “a Softpower SuperPower”, ceea ce vroia sa scoata în evidență faptul ca abordarea de acolo “multilateralistă”, cu accentul pus pe negocieri și soluții legaliste, diplomatice, este calea corectă nu (se sugera) linia aventuristă si mai dură a Statelor Unite. Suna bine, dar ca discuții pe la seminarii, workshopuri sau la “studii europene” (o directie de studii care, marturisesc, continuă să rămînă oarecum enigmatică pentru mine).

Problema este că UE merge în continuare pe această linie (de secolul 21!) într-o lume care, dacă ne uităm la Rusia, China, Turcia, Iran, s-a reîntors la logica geopolitică de secolul 19. Joaca de-a SoftPower fără HardPower a mers atîta vreme cît respectivii au beneficiat de umbrela de protectie a Statelor Unite. America (mult înjurată prin Europa Occidentală) a garantat, prin Pax Americana, datorită superiorității sale militare, securizarea rutelor de comerț globale (esențiale pentru exporturile germane, de pildă) și aplicarea “legislației internaționale”.

Acum lucrurile s-au schimbat așa ca nimeni, nici la Moscova, nici la Beijing, Ankara sau Teheran, nu mai ia în serios platitudinile livrate de unii ca Borrell sau în trecut de Mogherini. Dacă Statele Unite ar decide să se retragă din Europa și să-și retragă și Flota a 6-a din Mediterană (unde chinezii cumpără de zor porturi aflate în țări membre UE!) UE rămîne complet dezarmată în fața Rusiei sau chiar a Turciei. Și militar dar și economic, în materie de aprovizionare cu energie care vine acum pe două mari fluxuri: din Rusia și din Golf (dependent de garanția de securitate a Americii, deși aceasta nu are nevoie de aceste livrări!). Pentru că mă îndoiesc că panourile solare și energia eoliană ar suplini deficitul. Cum spunea la un moment dat Sigmar Gabriel “ierbivorele au o viață grea într-o lume de carnivore”.

PS: Singurul politician roman care pare să înteleagă ce se întîmplă, ce este in joc, într-o lume profund schimbată, și care încearcă să explice asta este Traian Băsescu. Știu că mulți au critici la adresa lui, mai mult sau mai puțin justificate, însă în aceste vremuri extrem de critice, într-un climat internațional care se va agrava, ar fi fost tare bine să fi avut în acest moment măcar un singur lider politic român influent de talia lui Băsescu.

Alexandru Lăzescu

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. victor L
    7 January 2020

    Corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *