La alegerile locale din R. Moldova, la Chișinău, candidatul PAS, Lilian Carp, a luat 28,23% din voturi, plasându-se pe locul al doilea, după candidatul prorus, Ion Ceban, care a luat 50,62% de voturi.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a ieșit pe primul loc în 19 raioane (județe) din R. Moldova, „s-a autoizolat” de toate celelalte partide și a făcut tot posibilul să le discrediteze, spune Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova. Despre Ion Ceban, Anatol Șalaru spune că “reprezintă o formă soft a războiului hibrid pe care-l duce Rusia împotriva noastră”.
“PAS a luat acum jumătate din cât a luat în 2021 la alegeri și asta-i problema. Problema nu-i că scade PAS-ul, problema e că PAS-ul nu are cu cine fi înlocuit acum”, a delcarat Șalaru. “Eu nu-i critic pentru că nu-mi place PAS-ul, pentru că îmi doresc să câștige (….) fiindcă, dacă PAS-ul pierde alegerile parlamentare, imaginați-vă ce va fi cu parcursul nostru european.”
Redăm fragmente din interviul acordat Ziarului Național de la Chișinău:
“Dacă ne uităm la votul politic, PAS a luat acum jumătate din cât a luat în 2021 la alegeri și asta-i problema. Problema nu-i că scade PAS-ul, problema e că PAS-ul nu are cu cine fi înlocuit acum. Cei care trebuia să-și dea demisia, ieri-dimineață au venit cu declarații triumfaliste că am câștigat în atâtea raioane primul loc…
Ești pe primul loc, dar poți să te clasezi al doilea, fiindcă PAS-ul n-a luat majoritatea în niciun raion și n-a câștigat niciun raion mare, niciun municipiu. A câștigat niște orășele mici. Deci, s-a transformat în partidul satelor mici”, a delcarat Anatol Șalaru într-un interviu pentru ziarulnational.md.
Lumea este dezamăgită și acolo (peste hotare n.ed.), dar problema este că lumea nu are alternativă și alegătorii ori nu vor ieși la vot, așa cum a fost acum o prezență la urne foarte scăzută, ori vor da votul la întâmplare, inclusiv unor partide mici.
Problema este că ei fac multe greșeli, dar nu au capacitatea de a le recunoaște, nu au capacitatea de a-și curăța rândurile.
Eu înțeleg foarte bine că au fost vremuri grele, că-i război, că-i criză energetică etc., dar când vii în campania electorală la locale și anunți că acesta va fi, de fapt, un vot pentru parcursul european al R. Moldova, este cea mai mare prostie pe care o faci. Nu pot să legi votul dat pentru un primar, care nici nu știe cu ce țări ne învecinăm, de parcursul european al R. Moldova.
Acum, dacă am reieși din declarațiile PAS, R. Moldova a ratat parcursul european, că majoritatea cetățenilor nu sprijină parcursul european, deși sondajele arată că 55 – 60% din populație susțin parcursul european.
PAS-ul s-a autoizolat de toate celelalte partide. A făcut tot posibilul să le discrediteze, le-a atacat, le-a evitat, ignorat… Cu cine să facă PAS-ul o majoritate?
PAS-ul are șansă să facă majoritate doar cu socialiștii. În rest n-are cu cine face. Dar, ținând cont de faptul că au mai făcut, nu m-ar mira s-o facă din nou.
Dacă nu era exclus Partidul „Șor” și Partidul „Șansa”, ne puteam trezi cu Șor pe locul doi, care în genere e fugit din republică și deja e condamnat, fiind demonstrat că este un escroc. Dodon nu este, deocamdată, condamnat.
Eu sunt de acord că este vorba de un grup infracțional, eu sunt de acord că trebuia exclus din campania electorală, cred că partidul acesta nici nu trebuia înregistrat și sunt de acord ca legea să fie aplicată egal în cazul tuturor celor care au primit bani din afară sau au avut încălcări în campania electorală.
Când l-au votat pe Ivan Ceban, l-au votat în comparație cu alți primari care au fost până acum. Lumea a ajuns la concluzia că votează pentru Ceban ca „primar gospodar”, cum le place unora să spună. Suburbiile l-au votat masiv.
Dar nu înțeleg la ce s-au gândit alegătorii când au votat pentru partidul MAN (Mișcarea Alternativa Națională – partidul lui Ioan Ceban, primarul prorus al Chișinăului), care era cotat la 6 – 8% în sondajele pentru Chișinău, dar a luat 33 la sută. Deci, lumea n-a votat doar pentru Ivan Ceban, dar a votat și pentru MAN.
Cei din acest partid ar putea să nu știe ce hram poartă Ivan Ceban, că acolo sunt și oameni de treabă induși în eroare, cum au existat în toate partidele, dar Ivan Ceban nu m-a convins și nu a demonstrat că și-a tăiat cordonul ombilical care-l lega de Moscova.
Părerea mea este că alegătorii din Chișinău, care este al doilea oraș ca mărime din spațiul românesc, au votat contra greșelilor pe care le-a făcut PAS-ul până acum. Mi-au spus unii și mie: da, o să votăm pentru Ceban, ca să le dăm o palmă celor de la PAS, fiindcă și-au luat nasul la purtare.
Nimeni nu s-a așteptat ca Ivan Ceban să câștige din primul tur și nici ca MAN să ia atâtea voturi. Partidul este inexistent în alte localități.
Dacă va vedea că e pe trend crescător și Rusia nu va avea pe altcineva, va miza pe Ivan Ceban. Sunt foarte multe semne de întrebare, părerea mea este că dânsul reprezintă o formă soft a războiului hibrid pe care-l duce Rusia împotriva noastră.
Rusia a renunțat la stataliștii aceștia idioți, compromiși, radicali, care urau tot ce este românesc și Moscova experimentează acum modele mai soft, cum este Ivan Ceban, Irina Vlah din Găgăuzia, oameni acceptați de partidele social-democrate din România și din Europa și, într-un moment oarecare, Ivan Ceban va candida la prezidențiale cu banii Moscovei și Rusia va zice că a câștigat un proeuropean, dar care, de fapt, va fi tot cu rădăcini de la Moscova.
Și asta este o greșeală pe care a făcut-o guvernarea, care a ajuns la concluzia că lumea noastră nu va avea de ales și va fi nevoită să voteze cu PAS.
După cum vedeți, n-a fost așa. Au distrus toate partidele de pe dreapta, de pe centru-dreapta, toate partidele proeuropene au fost reduse la tăcere și au luptat împotriva lor ca să fie desființate și reduse la zero. Dar lumea n-a votat pentru PAS, ci pentru o alternativă. PAS putea să construiască această alternativă, fiindcă așa face orice partid aflat la guvernare. Numai în dictaturi partidele au guvernat atâta cât au dorit sau până la prima răscoală.
Într-o societate democratică, un partid nu poate să vină de patru-cinci ori consecutiv la putere. PAS-ul a luat puțin peste 30% la votul politic și cam aceasta este intenția de vot la parlamentare pentru PAS.
PAS-ul a avut posibilitate să crească un partid pe dreapta, să-l sprijine, să-l ajute, să-l promoveze, să-i ofere acces la presă, să-l invite la negocieri, să-i promoveze oamenii. PAS-ul s-a izolat într-o colivie și acuma nu are cu cine face alianță, nu are cu cine dialoga. PAS-ul a atacat pe toată lumea și astăzi s-a trezit în situația în care, deși s-a situat pe primul loc, ar putea să nu controleze raioanele.
În 19 raioane s-au situat pe primul loc, dar există șansa să nu conducă niciun raion, fiindcă nu vor putea face alianțe și toată lumea s-a aliat împotriva PAS-ului.
Este politica lor izolaționistă, de autosuficiență, pentru că oamenii au crezut că, gata, l-au apucat pe Dumnezeu de picioare, UE îi susține și lumea va vota pentru ei.
Vedeți că nu este chiar așa și cel mai conștient oraș, cel mai pregătit, orașul cu cea mai multă intelectualitate și orașul elitelor – Chișinăul – i-a dat voturi, la egalitate cu PAS-ul , partidului MAN, care nu este nici al intelectualilor, nici proeuropean, nici românesc declarat sau demonstrat. Deci, PAS-ul a luat 32% în cel mai bun electorat pe care îl au. Asta înseamnă că, la următoarele alegeri, PAS va lua mult mai puțin în raioane.
Eu nu-i critic pentru că nu-mi place PAS-ul, dar pentru că îmi doresc să câștige. Îmi doresc ca, după următoarele alegeri, să avem o majoritate proeuropeană. Fiindcă, dacă PAS-ul pierde alegerile parlamentare, imaginați-vă ce va fi cu parcursul nostru european.
Occidentul este miop și orb când vine vorba despre R. Moldova. Occidentul discută doar cu Maia Sandu. Maia Sandu și PAS-ul prezintă realitatea așa cum vor ei s-o vadă.
În toată lumea partidele de la guvernare își cresc alternativele, dar cei din PAS au distrus tot ce puteau distruge.
Știm poziția lor: lăsa-ți-ne, că noi știm ce facem, avem susținerea populației… Susținerea populației o ai până la următorul scrutin electoral. Nu poți să conduci un stat cum conduci un ONG.