FUNDATIA IOAN BARBUS

Biblioteca din Alexandria va fi arsă din nou mulțumită „Primăverii Arabe”

După ce musulmanii au cucerit Egiptul în anul 640, Califul Omar a poruncit distrugerea Bibliotecii din Alexandria motivînd astfel: „daca avea ceva bun era si în Coran, daca nu, era inutil.

Biblioteca din Alexandria, Egipt, cea mai mare și mai importantă dintre bibliotecile lumii antice, este acum ținta musulmanilor radicali care vor să construiască o moschee în locul ei. Grupuri islamice radicale spun că programele artistice ale bibliotecii, care includ muzică și balet, promovează „depravarea” în societatea Egipteană. Campania se desfășoară sub ochii dictotorilor militari ai Egiptului, care refuză să vadă pericolul, scrie Mohammed al-Hamamsi.
(…)

Directorul bibliotecii, Ismail Serageldin, este criticat pentru presupusele legături cu fostul regim al lui Hosni Mubarak.
(…)

Mulți egipteni sînt convinși însă că această campanie este parte a planului musulmanilor extremiști de a prelua controlul asupra uneia dintre cele mai importante instituții culturale și științifice. Jurnaliștii arabi spun că Alexandria, al doilea oraș ca mărime din Egipt, cu o populație de 4 milioane, pare a fi sub controlul total al extremiștilor musulmani.
(…)

Despre Noua Bibliotecă din Alexandria

In 1995, au inceput lucrarile constructiei Bibliotecii Alexandrina, o mare biblioteca si un centru cultural, localizata in zona sitului bibliotecii antice. Uriasul complex a fost inaugurat oficial pe 16 octombrie 2002 si a fost ridicat pentru a comemora disparuta Biblioteca din Alexandria si a reaprinde o parte din stralucirea intelectuala pe care primul centru a reprezentat-o candva. Sa speram ca existenta unei noi biblioteci universale va demonstra, cel putin in spirit, ca vechea biblioteca nu s-a pierdut. link

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian