De mai bine de noua ani, Forumul economic de la Delphi reuneste, timp de patru zile, zeci de experti si oameni politici pentru a dezbate teme politice, economice si fiscale. Anul acesta, Fundatia Tholos, creata in 1985 la propunerea lui Ronald Regan, a fost unul dintre partenerii Forumului, si a organizat doua mese rotunde. Nu mai este nevoie sa precizez ca fundatia a ramas fidela principiilor lui Regan: libertate, proprietate si comert liber! Numele fundatiei -Tholos – este numele purtat de vechea agora ateniana, locul unde Sentatul intalnea membrii de vaza ai comunitatii. In locul conversatiilor purtate in acest loc antic, aceasta fundatie faciliteaza intalniri, contribuie la crearea de coalitii si colaborari intre diferite grupuri si think tank-uri care impartasesc aceleasi idei liberale.
Asemeni institutului francez (si european) al carui director sunt, IREF -Institutul de cercetari economice si fiscale -, care este si membru al fundatiei, Tholos militeaza pentru dreptul la proprietate, pentru scaderea impozitelor si a cheltuielilor publice, pentru eliminarea reglementarilor si a obstacolelor care stau in calea comertului liber. Printre cele mai cunoscute publicatii ale fundatiei mentionam Indicele barierelor din comertul international (Trade Barrier Index), precum si Indicele international al drepturilor la proprietate (International Property Rights Index).
Mesele rotunde organizate de fundatia Tholos au reunit zeci de persoane in jurul unor teme precum deficitul competitiv al Europei si cauzele acestuia, sau politicile in favoarea inovatiei. Toti participantii au fost de acord ca Europa si statele membre ar putea face mult. De exemplu, ambasadorul Japoniei in Grecia a afirmat ca economia libera este una dintre cele mai bune modalitati de colaborare intre doua tari. Pentru deputata greaca Anna Mani Papadimitriou, Statul ar trebui sa faca o analiza comparativa mai profunda pentru a putea aduce/produce reforme si pentru a lasa sectorul privat sa se dezvolte. George Xirogiannis, directorul federatiei societatilor grecesti, a fost mult mai critic in constatatile sale: din 2019, mai mult de 5000 de pagini de reglementari au fost votate ceea ce face ca Portugalia, tara comparabila cu Grecia, sa aiba 3000 de societati mici si mijlocii in pplus. Aceeasi constatare a venit si din partea lui Fred de Fossard (Legatum Institut –Marea Britanie): atat marirea taxelor si impozitelor, cat si multiplicarea reglementailor ecologiste au penalizat economia britanica si intreprinderile sale. De ce nu am creat GAFAM-uri europeene? Iata o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna orice lider politic inainte de a lua o decizie economica si fiscala.
Cei care stabilesc reglementarile uita de existenta antreprenorilor si de riscurile pe care acestia si le asuma.
Deputatul european Manolis Kefalogiannis spera la o Europa mai competitiva cu mai putine reglementari. Si noi la fel ! Apropierea alegerilor europeene aduce cu ea momentul propice pentru un vot in favoarea intreprinderilor private si a libertatilor. Ramunas Macius (Japan Tobacco International) condamna barierele impuse de legislatori atat in domeniul inovatiei, cat si in domeniul sau. De altfel, la aceeasi concluzie a ajuns si IREF in urma cercetarilor sale: intr-un studiu publicat recent, am demonstrat ca politicile franceze de lupta impotriva tabagismului sunt un esec total, dat fiind numarul stagnant al fumatorilor. Taxarea si reglementarea comertului de tabac nu a adus nici o schimbare in comportamentul fumatorilor. Mai degraba trebue gasite alte optiuni, precum tigarile electronice si tabacul incalzit. Christopher Lingle, de la American Institute for Economic Research, a reamintit un lucru esential: cand politicienii creeaza noi reglementari, o fac pornind de la o intentie buna. ei uita insa de existenta antreprenorilor si mai ales de riscurile asumate de acestia. Antreprenorii sunt cei care se confrunta cu piata economica si ei sunt cei care, cu riscul de a disparea, trebuie sa reuseasca. Antreprenorii sunt cei care cunosc cel mai bine piata, mai bine decat orice altcineva, mai bine decat Statul, care nu ar trebui sa faca reglementari. De ce nu am privatiza reglementarea economiei? Cunoscutul eseist Johan Norberg, deseori citat de IREF si care tocmai a publicat The Capitalist Manifesto. Why the Global Free Market Will Save the World, a evocat Grecia antica si cele trei motive ale prosperitatii sale: a fost o epoca a negustorilor si a unei economii de piata libera, a fost o natiune descentralizata, cu orase mici si independente, cu o religie care nu a sufocat societatea. Un bun exemplu pentru noi…
Dreptul de proprietate este unul din drepturile omului
Nu in ultimul rand, Lorenzo Montanari, membru al fundatirei Tholos, a prezentat Indicele international al drepturilor de proprietate (2023) care analizeaza in jur de 125 de tari, reprezentand 93,4% din populatia mondiala si 97,5% din PIB-ul mondial. Pornind de la informatii referitoare la mediul juridic, la gradul de coruptie, la nivelul de respectare a legilor in state, si la protectia brevetelor, acest indice arata ca, dupa patru ani de recul consecutiv,asistam la o usoara crestere a resepctului fata de proprietate. O veste buna, insa ramane un drum lung de parcurs dat fiind faptul ca drepturile de proprietate, fizica sau intelectuala, sunt esentiale dezvoltarii. Datorita lor putem stimula creatia, inovatia si raspandirea lor. Romani este clasata pe locul 41, pe primele locuri sunt Finlanda, Singapore, Olanda si Danemarca.
Tot Lorenzo Montanari a prezentat, de asemenea, Indicele Barierelor din Comerțul Internațional care evaluează mai multe tipuri de obstacole: bariere tarifare (vamale), bariere indirecte (subvenții la export, cote, măsuri sanitare și fitosanitare, măsuri antidumping etc.), restricții asupra comerțului cu servicii (retail, telecomunicații, finanțe, transport, construcții etc.). Un indice care permite, de asemenea, să se evalueze tot ceea ce promovează comerțul internațional, cum ar fi acordurile, drepturile de proprietate sau orice ține de logistică. În clasamentul din 2023, Franța ocupă locul 27 din 88 de țări, înaintea Elveției (locul 36) sau Italiei (locul 49), dar după Germania (locul 11) sau Spaniei (locul 14). Romania e pe locul…44. În frunte: Singapore, Noua Zeelandă, Japonia, Canada și Hong Kong. Potrivit raportului fundației, reglementările impuse de 88 de țări afectează 76% din populația lumii și 96% din PIB-ul global. Rămân multe de făcut pentru ca liberul schimb să fie adoptat de toți.
Mai puține taxe și reglementări înseamnă, de asemenea, să ai încredere în oameni, oferindu-le oportunitatea de a crea și de a inova. Regulile trebuie să fie simple și eficiente, iar taxele trebuie să fie reduse la minimum. Acesta este cel mai bun mod de a face lumea prosperă. Să sperăm că acesta va fi cazul în secolul 21.
Bogdan Calinescu
1 Comment
Stefan
23 April 2024Protectionismul poate fi redus numai de toate partile participante la comert, altfel este globalism. Mai concret, e nevoie de protectie fata de R.P. Chineza, stat mercantilist imperialist prin excelenta.
Taxarea (si reglementarea) tabagismului desigur asigura schimbari in comportamentul fumatorilor.
E adevarat ca scumpirea produselor de tutun are o limita si obligativitatea inscriptiilor de avertisment are o eficienta nula in randul celor care deja fumeaza.
In Israel insa se taxeaza fumatorul chiar mai mult decat fumatul.
Interzicerea efectiva a fumatului in locuri publice, chiar in aer liber, reduce foarte mult placerea si “glamour”-ul fumatului.
Fumatul este interzis, nu numai formal, ci si presiune sociala si amenzi in locuri unde se afla nefumatori, mai ales copiii. Numai intre ei, fumatorii se simt ca intr-un ghetto.
Costul direct al fumatului, prin taxarea tigarilor, e mic pe langa costul exorbitant al asigurarilor de sanatate pentru fumatori.
Asa e si drept. Nu e drept ca nefumatorii sa plateasca prin sanatatea si din buzunarul lor pentru placerea fumatului.