FUNDATIA IOAN BARBUS

Conservatorii polonezi: Susținerea Ucrainei nu e doar problemă morală, ci și una geopolitică. Viktor Orban îl ajută pe Putin, nu poate fi conservator

Jurnalistul polonez, Tomasz Terlikowski, scrie pentru portalul conservator nizelezna.pl că președintele maghiar, Viktor Orban, „nu poate fi un conservator sau de dreapta” deoarece „respinge valorile și principiile fundamentale” atunci când „face totul pentru a-l ajuta pe Putin și a face rău ucrainenilor”. „Din perspectiva politicii maghiare, Rusia poate fi chiar un aliat în reconstrucția Ungariei Mari”, care ar include și Transilvania, mai spune jurnalistul polonez. De la începutul invaziei ruse la scară largă din Ucraina, în care civilii ucraneni au fost de la început principala țintă a atacurilor devastatoare ale armatei Rusiei, a apărut o ruptură radicală între Viktor Orban, care a orientat politica externă a Ungariei către Rusia și China, și conservatorii polonezi, adepții unei relații strânse cu SUA și cei care au mobilizat Occidentul împotriva Rusiei încă din februarie.


„Orban? Mulțumesc, dar NU!

Putin anunță mobilizare parțială și amenință cu bomba atomică. Orbán – o zi mai târziu – anunță că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie ridicate pentru că prețurile sunt prea mari și, de parcă nu ar fi suficient, adaugă că va începe să desfășoare „consultări naționale” privind sancțiunile UE împotriva Rusiei. Într-un cuvânt, el face totul pentru a-l ajuta pe Putin și a face rău ucrainenilor. Și nu se poate nega că aici nu este vorba nici de conservatorism, nici de creștinism, nici despre dreapta.

Nu voi ascunde faptul că a fost o vreme când Viktor Orbán mi s-a părut un politician important, chiar o speranță pentru conservatorismul european. Din păcate, mai întâi politica internă (cu accent deosebit pe corupția uriașă) și apoi poziția față de Ucraina m-au vindecat efectiv de o astfel de gândire. Orbán nu este cu adevărat un politician conservator, deoarece respinge valorile și principiile fundamentale. Din punct de vedere conservator, suveranitatea națiunii, dreptul de a alege, respectarea regulilor dreptului internațional și, în final, respingerea unui atac asupra altui stat sunt chestiuni mai importante decât prețul energiei sau liniștea sufletească a propriei națiuni. Orbán, în schimb, nu ascunde faptul că nu-i pasă de moralitate și de principii atâta timp cât acestea ar putea dăuna Ungariei. Dacă aceasta ar trebui să fie o revoluție morală pe care Ungaria o are de oferit Europei, atunci eu mulțumesc, dar nu mă interesează.

Dar mai există ceva care este poate mai important din punctul de vedere al unei politici externe poloneze realiste. Ei bine, se întâmplă ca Orbán să declare clar că percepția sa asupra intereselor Ungariei este radical contrară intereselor geopolitice ale Poloniei. Ungaria a decis să-și orienteze politica externă (cel puțin în sfera declarațiilor, întrucât continuă să coopereze financiar cu Germania) în cooperare cu Rusia, Turcia (sau, mai larg, zona Turaniană) și în final cu China. Din perspectiva politicii maghiare, Rusia poate fi chiar un aliat în reconstrucția Ungariei Mari, iar Moscova ar trebui să garanteze securitatea energetică a Budapestei (chiar dacă este iluzorie).

Premierului ungar, Viktor Orban, arată omologul său polonez, Mateusz Jakub Morawiecki, harta Ungariei Mari, care include Transilvania, în aprilie 2018.

Din perspectiva Poloniei, o astfel de politică este complet inacceptabilă. Este în interesul nostru strategic cel mai profund să facem Europa complet independentă de resursele energetice din Rusia, să întărim Ucraina cât mai mult posibil și să slăbim Rusia – nu numai militar sau politic, ci și economic – să distrugem cât mai repede posibil influența ramificată pe care Kremlinul și-a construit-o atât în ​​dreapta cât și în stânga scenei politice europene.

O Ucraina puternică și suverană în acest proiect nu este doar o problemă morală, ci și una geopolitică. O Ucraina prăbușită, dependentă de Rusia, înseamnă o amenințare uriașă pentru Polonia, una puternică și independentă este o oportunitate pentru aceasta. Percepția asupra războiului din Ucraina este, de asemenea, diferită. Pentru Polonia, este o problemă existențială. Și de aceea trebuie să fie clar clar că nu poate exista nicio cooperare cu Orbán. E o iluzie, aceea că el ne va sprijini vreodată cu ceva.”

Tomasz Terlikowski
traducere: Anca Cernea, Costin Andrieș
sursa: niezalezna.pl

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian