Dennis Prager a vorbit la București despre “modalitatea în care un conservator ar trebui să privească războiul din Ucraina”.
“Abordez câteva aspecte despre problema războiului ruso-ucrainean și a invadării Ucrainei de către Rusia. Sunt mulți conservatori în Statele Unite, respectiv am aflat că și aici în România, care nu susțin Ucraina în lupta pe care o duce. Iar un motiv invocat, de altfel nu singurul, este că Putin pretinde că se luptă cu valorile occidentale care sunt acum dominante din multe perspective în multe țări occidentale. Putin pretinde a fi un purtător de cuvânt al valorilor tradiționale. Pentru a oferi un exemplu, în Rusia lui Putin bărbații sunt bărbați, bărbații nu nasc.
Permiteți-mi să abordez modalitatea în care un conservator ar trebui să privească războiul din Ucraina. Sunt multe discuții. Una este că Putin reprezintă valorile tradiționale, chiar valorile creștine, în timp ce Occidentul se debarasează de toate aceste valori. O altă discuție este că a fost oarecum forțat să invadeze din pricina amenințărilor potrivit cărora Ucraina s-ar alătura NATO. Și există multe discuții în America. Adesea se spune: De ce cheltuim miliarde de dolari pentru a proteja granițele Ucrainei când nu cheltuim aproape nimic pentru a ne proteja propriile granițe americane?
Așadar permiteți-mi să abordez în mod specific întrebarea: Merită Putin sprijinul conservatorilor pentru că el susține valorile conservatoare împotriva a ceea ce se întâmplă în Occident?
Astfel, voi începe cu următorul răspuns conservator. Sunt adânc înrădăcinat în Biblie, aceasta fiind sursa valorilor mele, iar versetul meu preferat din întreaga Biblie provine din Psalmi: Cei care îl iubesc pe Dumnezeu trebuie să urască răul! Dacă nu puteți recunoaște că invadarea Ucrainei de către Putin este rea, atunci avem definiții diferite pentru rău. Este obligația conservatorilor să se opună răului!
Pentru argumentul potrivit căruia Putin vorbește împotriva lucrurilor teribile care se întâmplă în Occident, chiar dacă ar fi adevărat și într-o anumită măsură este adevărat, voi da exemplul lui Stalin. Stalin, cel puțin după 1941, a fost anti-nazist, anti-Hitler. Prin urmare, el a fost un aliat în lupta împotriva lui Hitler, un aliat al Occidentului. Dar asta nu l-a făcut pe Stalin un om bun. Stalin era o fiară. Stalin a fost unul dintre cei mai răi oameni care au fost vreodată pe acest pământ. Doar pentru că era anti-nazist, nu a însemnat că a avut dreptate. Doar pentru că Putin este împotriva valorilor nebunești din Occident, asta nu-i dă dreptate!
În America există o vorbă: Poți mesteca gumă și merge în același timp? Ar trebui să putem mesteca gumă și să mergem în același timp. Putem spune că Putin a făcut rău și, în același timp, că are dreptate referitor la ceea ce se întâmplă în Occident. Ok, pot spune asta, dar a făcut rău și, totodată, conduce o țară fără libertate. Dacă i te împotrivești, ajungi la închisoare sau mori. Cum poate un conservator să susțină un astfel de om?
Stalin avea dreptate în privința naziștilor. Dar avea dreptate în privința gulagului? Avea el dreptate în privința masacrului intelectualității poloneze? Avea dreptate în legătură cu anexarea estului Poloniei? Avea dreptate în privința statului său totalitar? A avut dreptate să forțeze comunismul în România?
Cum poate un conservator român să uite asta? Stalin era anti-Hitler. Și ce dacă? De altfel, a fost pro-Hitler până când Hitler a invadat. Merită să ne amintim asta!”.
Sursa: Mircea Savin, podul.ro
Vedeți conferința lui Dennis Prager de la Cluj și conferința de la București, ambele din 2018.