FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Despre Karl-Peter Schwarz, cu gratitudine si respect

Karl-Peter Schwarz: mai mult decat un mare nume al jurnalismului european si global. Este o institutie in sine. Timp de decenii –si s-au intamplat sa fie tumultoasele decenii ale post comunismului– Karl-Peter Schwarz a analizat, interpretat, tradus si explicat lumii intregi, de pe platforma influentului Frankfurter Allgemeine Zeitung, evolutiile istorice din estul Europei.

Influenta sa a fost enorma in ambele sensuri pentru ca a incercat in acelasi timp sa sustina aceste evolutii pe calea civilizatiei occidentale, liberalismului, democratiei si capitalismului. In momente critice a fost o voce a luciditatii, a echilibrului si a bunului simt. A creat o relatie intre Est si Vest, a creat un canal de interpretare si a administrat acest canal cu o discretie, eficienta si abnegatie pentru proiectul european si civilizatia nord-atlantica rar intalnite azi.

In istoria estului Europei post-comuninste, ceea ce a facut Karl-Peter Schwarz va constitui un capitol de sine statator. Dupa stiinta mea, nu exista un echivalent al sau nici in Vest nici in Est. Este un fenomen in sine.

Cu doi ani in urma Karl-Peter Schwarz s-a retras din publicistica activa, lasand un gol imens la Frankfurter Allgemeine Zeitung si in jurnalismul occidental. M-am bucurat pentru el. Stiam ca e foarte iritat de evolutiile pe care le-a luat discursul public occidental si jurnalistica occidentala. Asa cum mi-a dat de inteles cu cativa ani in urma, in apartamentul sau din Viena, ticsit pe toti peretii, pana in tavan, de carti in cele 6 sau 7 limbi pe care le citeste si vorbeste curent (semn al originii sale academic-universitare, din care a migrat spre publicistica, dupa ce incepuse cariera ca profesor): se saturase.

L-am inteles si aprobat in sinea mea. Dar am simtit o strangere de inima. In toate aceste decenii din urma, cu suisuri si coborasuri, ma obisnuisem ca “prietenul meu”, “prietenul nostru”, Karl-Peter Schwarz, este “acolo”. Intelege ce se intampla in lume, intelege ce se intampla in Europa, intelege ce se intampla in Romania in contextul mai larg, mondial si european. La nevoie putem conta pe luciditatea sa, pe autoritatea sa.

Cand a facut anuntul formal de retragere de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, si cand am constatat ca isi va mentine o prezenta publica activa in formurile de dezbatere intelectuala europene, m-am bucurat totusi, gasisem o farama de ceva pozitiv: Vocea sa va continua sa fie prezenta in publicistica europena.

Din pacate, zilele acestea presiunea pusa asupra libertatii de expresie in mass media occidentale a ajuns atat de intensa incat nici figuri care pareau intangibile, precum Karl-Peter Schwarz, nu mai sunt scutite de cenzura, sicane si abuz.

Karl-Peter, indraznesc sa vorbesc acum in numele prietenilor si cititorilor tai din Romania ca sa iti amintesc inca odata ca tot ceea ce ai facut, faci si vei mai face pentru jurnalismul European, pentru cauza libertatii de constiinta si de expresie si traditia Occidentala a societatii deschise si democratice, nu este si nu va fi uitat, trecut cu vederea sau neapreciat…Este un moment in care cred ca este important sa exprim gratitudinea si respectul nostru.

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi