FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Dughin la Bucuresti, un bazar pseudo-intelectual cu autoservire

Eveniment, azi, la Bucuresti. „Gandirea” lui Dughin: elucubratiile, analfabetismul politologic, amestecul incoerent si diletant de jumatati si sferturi de idee, pe un solid fundal de sfertodoctism, intr-un bazar pseudo-intelectual cu autoservire:

1. Intra oricine vrea: NU exista bariere intelectuale la intrare ptr ca pragul e asa de jos ca orice semianalfabet poate accesa tarabele, puse una peste alta, in devalmasie. Nu poti fi niciodata prea prost pentru dughinism. Este doctrina populara prin definitie. Doar traditia rusa cu combinatia ei de narodnicisme, teozofie, misticism si geopolitica, amestecate si dezaxate la scara cosmica, putea produce asa ceva.

Americanii abia dau cate un guru in California, ici si colo, si care saracul abia poate sa sintetizeze toate religiile lumii cu gimnastica aerobica si extraterestrii. Si nici pe alea bine. Dughin sintetizeaza TOT. Nu scapa nimic.

2. Intra oricine vrea, ia ce vrea si ce-i place: pentru ca sunt de toate, si teozofie si geopolitica si metafizica si mesianism si psihopedagogie si etnobotanice si sfaturi de viata si makinson si mama lui makinson, toate la nivelul gandirii unui licean nu prea destept dar care a descoperit varza de idei si ruperea in figuri intelectual-subversive. A descoperit ca „da bine la fete”. Si chiar daca la fete nu merge manevra chiar tot timpul, in general e util sa fii informat cu marile secrete si idei forta ale omenirii. NU se stie niciodata.

 

3. E pe alese, fara obligatii: Neexistand nici cea mai mica preocupare pentru logica legand exponatele din „sistemul de gandire” de pe taraba, fiecare mustireu retine chestia la care are el acces, sau aia care ii place, sau pe care o recunoste ca a mai vazut-o pe internet, sau care pur si simplu il loveste atunci in moalele capului ca o revelatie existential-constitutionala. O iei pe aia si pleci. Lasi restul acolo, oricum nu are legatura logica cu restul. Ii zici, la una bucata interpretare parapsihologica cu care iesi din bazar: „dughinism”. Altuia ii place literatura rusa. Bun. E si aia acolo. Dar medicina naturista? Este? Este si aia. Orice e acolo. Asta e secretul succesului.

 

De toate pentru toti: fara obligatii. Nu trebuie sa gadesti, nu trebuie sa fii informat, nu trebuie nimic. Ideal pentru analfabetii functionali care oricum, tot ce vor ei inteleg, din orice ar citi… Faptul ca e tradus in romana si ca se face „lansare de carte” la Bucuresti este momentul comic al anului. Mare pacat ca nu suntem acolo….!

Faptul ca acest mascarici, acest panglicar, aceasta caricatura face figura de doctrinar de regim si sistem in ziua de azi -tradus international!!- este in sine cea mai mare gluma posibila la adresa umanitatii gaditoare a secolului 21.

Sa vii cu asa ceva dupa secolul in care si-au facut mana in cele doctrinare si ideologice un György Lukács, Carl Schmitt, Gramsci, Popper, Hayek, Berlin, Galbraith, Rorty, Schumpeter, Keynes, Gentile, Burnham nu poate fi privita decat ca o farsa istorica de proportii epice. A fost o vreme cand Rusia era reprezentata pe plan doctrinar international de un Bakunin, un print Kropotkin, de un Tolstoi, de un Chayanov. Era o vreme cand familia Nabokov reprezenta elita intelectuala si doctrinara a Rusiei.

E clar ca suntem acum intr-un cu totul alt film…

PS
ELUCUBRÁȚIE, elucubrații, s. f. Combinație haotică de idei absurde, închipuire fantastică, vorbărie deșartă, aberație.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. emef
    5 aprilie 2017

    Excelenta descriere a talmes-balmesului dughinist. Recent am avut si eu curiozitatea sa-i spicuiesc aberatiile pe baza traducerilor lui Iurie Rosca (care de cativa ani s-a metamorfozat in purtatorul de faclie a dughinismului in spatiul romanesc) – vezi http://flux.md/opinii/aleksandr-dughin-sensul-istoriei.html/. Sub rezerva ca, poate, traducerea e proasta, scrierile lui Dughin sunt un amalgam uluitor de prost scris de idei alandala scuipate pe un ton pompos intr-un stil de licean nitel cam tampitel dar patimas si filosof. Ridicolul textelor e augmentat de admiratia tampa cu care-l accepta comilitonii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian