FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Germania si destinul Europei. Iar istoria… Istoria se repeta

Realitatea e ca Germania a mai luat destinul Europei in mainile proprii de cateva ori in ultima suta si ceva de ani. De fapt anglosaxonii erau pe aici, prin zona, tocmai pentru ca de prin 1870 Germania face ce face si o ia pe aratura cu o formula de „prin noi insine” dand regulat Europa peste cap, pusa pe „organizatul” ei in relatie dialectica multilaterala cu Rusia. Asta ne mai trebuia acum.

Cititi apropos de asta Constantin Antoniade (student al lui Maiorescu, apropiat a lui Titulescu si mare ganditor interbelic de factura democrat-liberala): Imperialismul culturii germane, Bucureşti, Tipografia „Gutenberg”, Joseph Göbl, 1915; republicat in Opere, studii selectate şi comentarii de Ion Mihail Popescu, Bucureşti, Editura Eminescu, 1985 (vol. conţine: Iluziunea realistă, Thomas Carlyle, Filosofia lui Henri Bergson, Imperialismul culturii germane, Renaşterea italiană, Figuri din Cinquecento).

Intamplarea face ca tocmai citeam ceva din Bernard Lewis -eminentul savant al Islamului si civilizatiei Otomane:

„Unii europeni vor incerca sa dea UE functia celei de a treia incercari -in succesiunea de la al Treilea Reich via Uniunea Sovietica- de bastion al anti-Occidentalismului si patron si sponsor al cauzelor anti-occidentale; centrul de gravitatie al Occidentului fiind depasat intre timp evident si mai mult spre vest, peste Atlantic”.

Ca sa intelegem insa la ce se refera atat Antoniade cat si Lewis trebuie sa intelegem ce e Ocidentalismul si care e relatia sa cu Germanismul. Se pare ca, din nou, vechii nostri liberal-democrati romani interbelici -atat de margnializati, huliti, uitati si denigrati- sunt cea mai sigura sursa de relavanta si idei privind realitatea inconjuratoare.

Iar istoria… Istoria se repeta.

PS Sunt sigur ca serviciile germane vor raporta Cancelariei entuziasmul cu care va fi primita in urmatoarele 24 de ore in Europa de Est declaratia doamnei Cancelar.

Dragos Paul Aligica

 

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

 1. alex
  28 mai 2017

  poate se formeaza acum intermarium-ul din polonia pana in romania , sub binecuvantarea SUA. desi economic si noi si polonezii suntem cam dependenti de germania…. militar trebuie sa fim aliati cu sua in urmatorii 100 de ani.

 2. Catalin
  28 mai 2017

  Ironia culturii este ca cei mai mari ganditori ai lumii provin din tarile germanice, antropologi si folozofi care au pus bazele unor ideologii si doctrine totalitare cat si ai filozofiei culturale.
  Ideea lui Hegel cum ca omenirea trece de la o extrema la alta de-a lungul istoriei pare sa se adevereasca in continuare. De la razboaie si -isme trecem la corectitudini politice si incercari de a rezolva ‘problemele planetei’ sub discursuri depasite sau scoase din context.
  Se poate vorbi despre criza refugiatilor cand la baza acestei chestiuni se pune accent fortat in continuare pe Liberte, Egalite, Fraternite de la 1789? Uitati-va la UE, si nu neaparat din punct de vedere insitutional, ci asupra viziunii politice si al dorintei de reforme. Or sa mai treaca in felul acesta inca 50 de ani si nici macar o confederatie nu o sa ajugem sa fim. Dar facem armate comune si sprijinim diversitatea, neavand coerenta de a ne unformiza din punct de vedere al development-ului sau macar sa concluzionam asupra unor politici pragmatice de check&balances pentru a contracara diferentele Est – Vest.
  Mandatul triburilor si ideologilor cosmeticieni. Traiasca justitia sociala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian