FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Spirala infantilismului

Ca sa intelegem incidente de tipul scandalului legat de Google Maps si Catedrala din Bucuresti ar trebui facut un detur la originile mai profunde ale fenomenului de masa care abia acum incepe sa atinga si Romania: infantilizarea generalizata a culturii occidentale, fenomen occidental ce se raspandeste rapid peste tot in lume. Mai jos sunt doua carti care discuta fenomenul. Ce spun ele in liniii mari:

La o varsta cand ar trebui in mod normal sa se comporte ca adulti responsabili, tot mai multi tineri raman tot mai mult blocati intr-o subcultura sau subculturi infantile: economic, intelectual si emotional dependenti si naivi-iresponsabil contestatari….

“Tinerii” intre 30 si 40 de ani ajung si ei sa fie tributari unei culturi “cool”, unei contra-culturi manufacturate in jurul unei notiuni articificiale de eterna tinerete, hedonist-iresponsabila, dar camuflata sub ideea de lupta pentru “cauze sociale”. Avem acum oameni semicentenari care vorbesc, se misca, se imbraca si au in cap idei pe care in mod normal le asociem revoltei umorale si lipsei de experienta de viata adolescentine. Si sunt “formatori de opinie”.

A fi adult responsabil a devenit tinta unei campanii propagandistice fara precedent. Hollywood, mass media, cercetarea “stiintifica” academica submineaza si ironizeaza tot ceea ce poate pune in umbra si submina spiritul juvenil, pseudo-revolutionar si adolescentin-manufacturat. Pseudo-responsabilitati pentru pseudo-cauze abstracte cum ar fi “salvarea planetei”, “salvarea deprivatilor”, “salvarea la X si Y” devin centrul identitatii colective a unor largi grupuri sociale.

Rezultatul este o spirala a infantilismului care, pe masura ce infantilizatii devin influenti sau dominanti in institutiile si organizatiile sociale, politice si economice, incepe sa devina un pericol social care pune sub semnul intrebarii nu doar libertatatea economica si politica a societatilor occidentale ci insasi rezilienta acestor societati.

Mass media – pentru ca azi e ziua in care trebuie pomenite (Vesnica Lor Pomenire!)- au fost in avangarda fenomenului. Spectacolul penibil pe care il vedem, de pilda, in America, in ce a mai ramas din aceasta -inainte respectata si importanta- institutie sociala, azi in descompunere rapida si redusa la o anexa propagandistica si de entertaiment, este in buna masura si rezultatul infantilizarii si debilizarii intelectuale a noilor generatii. A urmari azi „corpul de presa” si „organizatiile de elita” din mass media occidentale inseamna a urmari pe viu un studiu de caz aproape halucinant al fenomenelor descrise de autorii cartilor de mai jos:

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian