FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Un sistem politic bazat pe mercenariat international si profesionalizarea sarlataniei electorale

Unde este responsabilitatea?! Ce sistem politic este acesta bazat pe mercenariat international si profesionalizarea sarlataniei electorale? In mod cert nu e democratie in termenii imaginati de parintii fondatori ai democratiei moderne.

Consultantii politici in democratie sunt o problema si destul de probabil un semn de patologie politica si a reprezentarii: In mod normal un cetatean sau partid, X, merge in fata concetatenilor si zice: vreau sa fac A, B si C ptr societatea noastra, altaturi de Cutare in felul Cutare. Votati-ma. Si asta e de ajuns.

Sistemul distorsionat la care s-a ajuns (nu doar in Romania ci peste tot) arata asa: un cetatean sau partid, X isi zice, „mai, cum sa fac sa castig? Ia sa aducem un consultant ca sa ne spuna ce sa le zicem la concetateni, cum sa manevram si cum sa manipulam ca sa le luam votul, ia sa tragem un sondaj etc…”

Simplificam si caricaturizam dar esenta diferentei e evidenta. In mod normal simpla veste ca un un cetatean sau partid folosesc consultanti este semn de inautenticitate si sarlatanie electorala. Un partid sau un candidat intra in competitie tocmai pentru ca se presupune ca ARE resursele de a sti care sunt problemele si ce trebuie facut si cum trebuie facut etc. NU ca sa afle si cumpere de la altii, platiti ptr asta, ce sa spuna, sa faca etc.

Ei bine, gravitatea e amplificata cu 1000 cand e vorba de consultanti straini. Atat de grav, ca tind sa cred ca regulile intr-o democratie normala ar trebui sa interzica aceasta practica. Adica Partidul X din tara Y, grup organizat politic de sarlatani, infractori etc, aduce niste consultanti dintr-o tara straina, aia vin, ii invata cum sa pacaleasca electoratul, isi iau banii si pleaca, bine mersi. Lasand tara Y si electoratul respectiv pe mainile saraltanilor si penalilor. Si la nevoie mai vin odata si ii mai invata odata pe escroci sa ii pacaleasca pe fraieri.

Unde este responsabilitatea? Ce sistem politic este acesta bazat pe mercenariat international si profesionalizarea sarlataniei electorale?

Pot sa va gararntez ca niciunul dintre marii ganditori si parinti intelectuali ai democratiei moderne nu a imaginat asa ceva, nu a validat, nu a sustinut acesta monstruozitate. Tind sa cred ca nici macar nu ar recunoaste un sistem care functioneaza cu asa ceva drept democratie. Am convingerea ca James Madison, sau Alexis de Tocqueville ar fi oripilati de aceasta monstuozitate patologica, esentialmente antidemocratica.

PS Adica totul devine o competitie internationala intre grupuri organizate: „voi ne ajutati sa accedem la bugetul de stat si noi va platim o cota parte.”?! Asta NU e democratie.

Dragos Paul Aligica

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

  1. Adi Aron
    11 martie 2018

    Buna ziua,

    Articolul exprima limpede ce se intampla in democratia instaurata la noi, tocmai pentru ca ne-a fost servita Democratie fara toti termenii, fara toate obligatiile. Rolul democratic al cetateanului nu este unul bisect, nu se termina cand si-a exprimat votul, ci dimpotriva, abia incepe. Votul sau este delegarea de catre cetateni a unor responsabilitati, catre alti oameni, care se obliga sa puna in practica ideile majoritatii de care sunt alesi. Intr-o democratie, cetatenii voteaza o idee, iar daca prin vot reiese ca ideea e majoritara, toti cetatenii au obligatia sa o puna in practica. Votul intervine pentru a consolida ideile intr-un group unitar, pentru a putea lasa cetatenilor libertatea de a delega obligatiile proprii altor oameni cu competente, sa puna in practica ideile. Dar, nu ne-a zis nimeni si nu se insista pe obligatia fiecarui cetatean de a-si verifica delegatul ca face ce a fost delegat sa faca, in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare luna. Degeaba tzipam in Piata Universitatii si in Piata Constitutiei, daca sateanul nu-si verifica primarul. Iar verificarea nu vine in momente de criza, trebuie sa fie o obligatie a fiecaruia. De aceea in alte tari care au inteles aceste mecanisme, sau au fost educati sa le inteleaga, se face referendum pentru orice, pentru ca fiecare cetatean sa-si dea parerea si sa poata sa inteleaga ce fac delegatii / alesii lor ? cu ce se ocupa ? Insa chiar daca sateanul isi verifica primarul, chiar daca cetatenii isi verifica alesii, mai e o problema, banii. Intr-o societate in care exista oameni mai harnici si oameni mai putin harnici, dar taxele se aduna la gramada pentru a li se pierde urma, ca apoi Marii Chiverniselnici sa imparta bani inapoi comunitatilor, cei harnici vad ca primesc aceeasi bani sau mai rau. Aici apare nedreptatea, de ce un proiect de gradinita sau de camin de batrani dintr-o comunitate sa depinda de proiectul asfaltarii sau piscinelor din alta ? Mie asta imi suna a neo Comunism, totul la comun, in putine maini dar cu un iz de vot. De unde si retorica dumneavoastra, „aducem consultanti pe care-i platim din banii cetatenilor sa ne spuna cum sa mai pacalim inca odata”, pai da, ii trage cineva la rost ? stie cineva EXACT din ce bani s-au platit acei consultanti ?

  2. Dogaru
    11 martie 2018

    Ralf Dahrendorf spunea undeva ca partidele politice ar trebui sa fie organizate ca întreprinderi prestatoare de servicii, profilul firmei fiind administrarea afacerilor publice. Aceasta ar fi o recunoastere a starii de fapt si ar pune partidele sub controlul legislatiei privitoare la activitatea destinata obtinerii de profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian