FUNDATIA IOAN BARBUS

Emil Berdeli: Marga și Turcescu uită mereu că trecutul nu se prea prescrie sau atunci când ascultătorii sunt ceva mai isteți decât invitații

Văd cu oarece întârziere o emisiune la radio Guerrilla care, deși se dorea extrem de serioasă, s-a transformat într-una umoristică. Umor involuntar, deloc agreat de ascultătorii postului. Drept dovadă, comentariile extrem de critice de pe Facebook.

Primul care mi-a atras atenția a fost Andrei Marga pentru că i-a catalogat drept delatori pe autorii și editorii volumului colectiv Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale. De ce? Pentru că, într-un capitol al respectivei cărți, Marga e considerat vector al propagandei ruse. E firesc ca omul să se apere în orice emisiune dorește, să aibă o cu totul altă părere decât cel care a scris respectivul capitol, chiar să fie amnezic, dar, totuși, mai ușurel cu pianul pe scări. Nu de alta, dar Marga a fost indicat chiar de către CNSAS drept furnizorul unor delațiuni de pomină la Securitate, sub vreo trei nume conspirative. Este de notorietate și faptul că Marga a pierdut un proces legat de acuzația că a fost agent al fostei poliții politice – cel cu profesorul Costel Sârbu. Patrioticăsuveranistă ori filozofică, o delațiune de dinainte de 1989 la Securitate tot delațiune rămânea, iar proverbul cu paiul din ochiul altuia vs bârna din ochiul tău nu s-a abrogat.

În emisiunea de la Guerrilla apare și Robert Turcescu. Și el i-a înfierat pe autorii volumului Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale. Ba chiar a ținut o lecție de etică și echitate fiindcă, sugera Turcescu, mulți ziariști ca și exponenți ai societății civile n-ar pricepe poziția sa față de invazia Rusiei în țara vecină. Nu se înțelege însă dacă intervenția lui Turcescu la Guerrilla, mândru fiindcă el ar fi altfelîn pofida faptului că este unul dintre cei care au distrus credibilitatea presei, se bazează pe experiența de ofițer acoperit ori de fost parlamentar, propulsat în forul legislativ de Traian Băsescu. Legat de conduita morală și civică clamată de Turcescu, nu valorează nici două parale atâta vreme cât n-a putut să explice nici până azi de ce a primit acum un deceniu epoleți de colonel acoperit și, mai ales, ce a făcut în realitate ca să capete acest grad.

Ilar e și că, la un moment dat, în emisiunea de la Guerrilla, transmisă video pe FB, moderatorul îl acuză pe editorul cărții Războiul din Ucraina… că ar fi penal, ignorând cu desăvârșire că un invitat de-al său din studio, Mirel Palada, e tot un penal. Păi da, ironia sorții, Palada a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că l-a agresat pe Mihai Goțiu, fostul vicepreședinte al Senatului, chiar în platoul televiziunii B1.

Importante cu adevărat sunt însă comentariile dure, de-a dreptul devastatoare, la adresa emisiunii și a celor prezenți în studio (Andrei Marga, Robert Turcescu, Mirel Palada, Marius Ghileza, dar nu numai) de pe pagina de Facebook a postului de radio. Iar asta e cu adevărat partea pozitivă a chestiunii fiindcă, din nou, ascultătorii arată că sunt ceva mai inteligenți decât invitații.

Emil Berdeli
sursa: insolent.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian