FUNDATIA IOAN BARBUS

Fracturarea hidraulica a facut din SUA cel mai mare exportator de carburanti din lume, din cel mai mare importantor

Rafinariile din Statele Unite produc mai multi carburanti decat niciodata in conditiile in care incearca sa se adreseze cererii – in continua crestere – din strainatate mai degraba decat soferilor din SUA, scrie hotnews.ro. 

Anul trecut, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator net de combustibili, un efect al cresterii spectaculoase a productiei interne ce are loc continuu din 2010 – cand a inceput revolutia petrolului de sist – si pana acum, noteaza Reuters.

Rolul traditional al SUA pe pietele globale era de importator si consumator de top, dar aceasta paradigma s-a schimbat fundamental. Exporturile nete sunt pe cale sa atinga un nou record in 2017, ceea ce inseamna ca pietele de carburanti din strainatate sunt tot mai importante pentru perspectivele de crestere si pentru marjele de profit ale rafinariilor americane.

Producatorii de petrol de sist au furnizat rafinariilor petrol ieftin si din abundenta, acestea avand astfel materia prima necesara pentru a produce combustibil competitiv la nivel international.

Statele Unite au stabilit un record in 2016, cand au trimis catre pietele externe o cantitate neta de 2,5 milioane de barili pe zi (BPD) de produse petroliere.

Acest nivel este unul extraordinar, daca tinem cont ca, in urma cu doar 10 ani, SUA avea importuri nete de 2,3 milioane bpd.

Expansiunea exporturilor a marit marjele de rafinare ale celor mai mari rafinarii din SUA – inclusiv Marathon Petroleum si Valero – si au compensat lipsa unei cresteri solide a cererii de carburanti din SUA.

Acum, administratia Donald Trump vrea sa relaxeze reglementarile din sectorul productiei de petrol si gaze pentru a folosi si mai mult exporturile in crestere ale SUA in scop politic – o politica pe care presedintele american o numeste “dominatie energetica”.

Statele Unite raman un importator masiv de petrol – adesea este pe primul loc in topul mondial – dar rafinariile americane acum re-exporta mare parte din acel titei ca benzina, motorina si combustibil pentru avioane.

SUA au astfel un rol tot mai mare in acoperirea cererii pentru combustibili din tari precum Mexic si Brazilia, unde “setea” pentru carburantii din Statele Unite se va accentua din cauza intreruperilor din rafinarii si a costurilor mari de productie.

Exporturile de produse rafinate ajung si in Asia, iar exporturile catre Europa au urcat in iunie pana la niveluri care nu au mai fost atinse de aproape doi ani.

In mod traditional, traderii din sectorul petrolului, rafinariile si investitorii au considerat cererea de carburanti a SUA drept un indicator cheie pentru prezicerea furnizarilor de petrol si a cotatiilor acestuia. Acum ei se uitat tot mai mult la cererea externa pentru combustibili produsi in Statele Unite pentru a se orienta pe piata.

„La nivel global vom avea o cerere mai mare pentru toate produsele noastre, asa ca atentia noastra se indreapta dincolo de granitele SUA”, a spus directorul executiv al rafinariei texane Valero, Joe Gorder.

In schimb, el prezice “un usor declin” al cererii pentru benzina din SUA in urmatorul deceniu.

Cererea pentru benzina din SUA a atins o cota record in 2016, in conditiile in care preturile mici de la pompa au incurajat consumul, dar a stagnat anul acesta. Se apreciaza ca eficienta tot mai mare a motoarelor va limita in viitor cresterea cererii din Statele Unite.

Importurile Americii Latine de carburanti din SUA au atins aproape 2,4 milioane de barili pe zi in primul trimestru, comparativ cu 2,32 milioane bpd in 2016. Cresterea a fost alimentata de Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, potrivit datelor statistice din SUA.

PRELUAT DIN   hotnews

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian