FUNDATIA IOAN BARBUS

Gheorghiță Ciocioi: Dezintegrarea Patriarhiei Moscovei? Patriarhul Kiril nu mai are o Biserică la Kiev

Există deja informații că evenimentele din Ucraina ar fi avut drept substrat recăpătarea de către Moscova a controlului asupra întregii Biserici de pe Nipru. Pentru acest fapt Patriarhul Kiril s-a făcut părtaș la toate ororile războiului fără să-l condamne. Lucrurile par a se fi dovedit însă cu totul altfel decât s-a dorit.

Astăzi [27 feb. 2022 n.ed.], enoriașii multor biserici ale Patriarhiei Moscovei din Ucraina nu au mai auzit numele Patriarhului Kiril pomenit la slujba de duminică. A-l pomeni pe Patriarhul Moscovei sub o ploaie de explozii și tiruri de arme automate rusești nu s-ar fi cuvenit, fără doar și poate.

Patriarhul Kiril nu mai are, așadar, o Biserică la Kiev. Oficializarea acestui fapt pare a fi doar o chestiune de timp.

În mai 2022, toți episcopii Bisericii Ruse din Ucraina ar trebui să meargă la Moscova pentru a participa la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse. Nu se știe dacă vor mai putea ajunge în Rusia în condițiile actuale. Vlădicii „statului denazificat” ar putea, în principiu, să-și schimbe agenda.

Astfel, după publicația „Țerkvaci”, într-un fel sau altul, Vladimir Putin a făcut ceea ce nici Patriarhul Bartolomeu nu ar fi putut visa: dintr-o singură lovitură a distrus Patriarhia Moscovei așa cum o cunoșteam până mai deunăzi…

Gheroghiță Ciocioi

SURSA   FB

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian