FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Lazăr Lungu: Convertirea neconvingătoare a unora în vigilenți luptători împotriva influenței și propagandei rusești

Un fenomen neconvingător de dată recentă: convertirea unor „experți” din spațiul public românesc (de la capete vorbitoare de la TV, până la barzi virtuali de pe Facebook) în vigilenți luptători împotriva influenței și propagandei rusești.

De ce mi se pare un fenomen nesincer și neconvingător? Pentru că știu oameni care avertizau de ani de zile cu privire la amenințarea rusească. Când discută despre subiect, nu se feresc să dea referințe concrete: personaje cheie din România și relațiile acestora cu Rusia, precum și soluții concrete: creșterea bugetului apărării, dezvoltarea relațiilor cu celelalte țări amenințate din zonă (Polonia, Ucraina).

Noii-veniți, în schimb, sunt suspect de fugitivi în informații, prin comparație. Nu-i citează pe veterani, ci se citează doar ei între ei.
Până acum câteva luni, erau preocupați de chestiunea „refugiaților”, fiind plasați exclusiv pe de partea „cotelor” sau chiar a granițelor deschise.

Acum, proaspăt unși drept experți în tainele propagandei ruse, adoptă poziții care practic nu diferă cu nimic de cele pe care le aveau înainte, „anti-putinismul” fiind doar un strat proaspăt de lac, aplicat în grabă, peste aceleași atitudini.

– Influențele pro-ruse din țară sunt trecute cu vederea, în favoarea înfierării dușmanilor ideologici din politica europeană și mondială.

– Politicieni europeni pe care până ieri îi înjurau pentru pozițiile față de imigrație, astăzi sunt etichetați fără discernământ ca „pro-ruși”. (Am urmărit comentariile pe Facebook de la Digi 24 pe un articol despre protestele din Polonia: oamenii aveau impresia că actuala conducere a Poloniei este pro-rusă.).

– Se desenează hărți cu România „verde” înconjurată de forțe „roșii” (inclusiv Ucraina e desenată cu roșu într-o celebră hartă distribuită de Hotnews).

– Se argumentează în favoarea unei armate europene care să ne apere de Rusia. Dar toată lumea din cercurile pro-NATO este de acord că găselnița armatei europene este doar o metodă de a îndepărta influența SUA din Europa.

În schimb, se ignoră atitudinile pro-ruse de la vârful Uniunii Europene. De exemplu, afirmația recentă a Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, „security in Europe is impossible without Russia” (securitatea Europei este imposibilă fără Rusia). Sau tergiversarea facilităților acordate Ucrainei, țara care este frontul conflictului dintre Europa de est și Rusia.

Nu e foarte clară situația, dar am motive să fiu foarte sceptic față de „noii convertiți”. Pare să fie o tentativă de confiscare a unui fir de discuții pentru promovarea „altor teme” și răspândirea unor prejudecăți. Pe această nouă linie propagandistică introdusă artificial în discuție, toată lumea „trebuie să știe” că Ungaria, Polonia nu ne sunt prietene, că NATO nu ne poate ajuta, că suntem înconjurați de dușmani și că soluția ieșirii din criza actuală este mai multă centralizare la nivelul Uniunii Europene. Și cui nu-i convine imigrația necontrolată, mă-sa-i Putin.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 Comments

  1. Florin C.
    1 March 2017

    Pe fond, observația d-lui Lungu mi se pare corectă.
    Aș dori totuși o clarificare, dacă se poate, referitoare la fraza <> – frază atribuită, din câte înțeleg, „experților” de care e vorba în articol, ideea sugerată de autor fiind că, dimpotrivă, Polonia și Ungaria ne sunt prietene.
    De multe ori găsim, e drept, în presa mainstream această alăturare a Poloniei și Ungariei. După părerea mea, această alăturare e eronată, dacă nu răuvoitoare. Deși în anumite aspecte punctuale cele două guverne au abordări apropiate (de exemplu în chestiunea imigrației) iar Budapesta a anunțat sus și tare că se va opune unei sancționări a Poloniei în Consiliul European, totuși în alte chestiuni cel puțin la fel de esențiale pozițiile celor două state diferă substanțial. În vreme ce Polonia e principial anti-Putin și pro-NATO, dl, Orban este, la ora actuală, principala coadă de topor a lui Vladimir Vladimirovici în UE și unul din factorii care slăbesc coeziunea Europei – atâta câtă e – în fața imperialismului militar și economic al Rusiei (Ungaria fiind, dealtfel, o „victimă benevolă” a expansionismului economic rusesc).
    Din aceste motive aș fi curios să aflu opinia autorului despre alăturarea forțată a Poloniei și Ungariei în discursul media, alăturare pe care pare să o fi preluat destul de ne-critic.
    Mulțumesc.

  2. Oleniuc Radu
    1 March 2017

    .. am motive să fiu foarte sceptic față de „noii convertiți”. Pare să fie o tentativă de confiscare a unui fir de discuții pentru promovarea „altor teme”

    Exact. Au vazut ca nu pot invinge dusmanul prin metodele clasice asa ca prin urmare au zis sa dea join.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *