FUNDATIA IOAN BARBUS

Lech Walesa a dezvelit în centrul Varşoviei statuia lui Ronald Reagan

Lech Walesa a declarat că Polonia nu ar fi fost liberă fără Ronald Reagan, în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii fostului președinte american, de luni 21 noiembrie 2011.


Fostul lider al Solidarității a spus, „ca participant în aceste evenimente” este de „negîgndit” faptul ca asemenea schimbări să fi fost posibile fără ultimul președinte american din perioada războiului rece de după 1945.

Walesa a adăugat că acum 30 de ani părea imposibilă căderea sistemului comunist fără un război nuclear.

Statuia din bronz a lui Reagan a fost instalată nu departe de Ambasada Americană, pe Bulevardul Ujazdowskie, una dintre cele mai pitorești zone ale capitalei poloneze.

(…)

Monumentul înalt de 3 metri, realizat de sculptorul Wlaydyslaw Dudek, îl înfățișează pe Reagan, poreclit „the Gipper”, în timpul faimosului discurs ținut la Branderburg Gate din Berlin.

În timpul discursului din Berlin, Reagan s-a adresat omologului său rus, președintele Gorbaciov, cerîndu-i să „dărîme acest zic” ( “tear down this wall”).

A fost citită și o scrisoare trimisă de Nancy Reagan. „Sînt emoționată de ceremoniile de azi din Varșovia pentru recunoașterea realizarilor lui”, scrie văduva lui Reagan.

„Soțul meu s-a simțit mereu foarte aproape de poporul polonez care tînjea după libertate. Îmi amintesc cum de Crăciunul din 1981 [după ce a fost declarată legea marțială în Polonia] a aprins lumînări în Casa Albă în onoarea mișcării Solidaritatea, pentru că [Reagan] era hotărît ca America sa facă tot posibilul pentru a promova libertatea”, scrie Nancy Reagan.

(…)

Ronal Reagan despre Lech Walesa, 5 octombrie 1983

discursul integral: https://www.reagan.utexas.edu/archives/speeches/1983/100583b.htm

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi