FUNDATIA IOAN BARBUS

Lech Walesa a dezvelit în centrul Varşoviei statuia lui Ronald Reagan

Lech Walesa a declarat că Polonia nu ar fi fost liberă fără Ronald Reagan, în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii fostului președinte american, de luni 21 noiembrie 2011.


Fostul lider al Solidarității a spus, „ca participant în aceste evenimente” este de „negîgndit” faptul ca asemenea schimbări să fi fost posibile fără ultimul președinte american din perioada războiului rece de după 1945.

Walesa a adăugat că acum 30 de ani părea imposibilă căderea sistemului comunist fără un război nuclear.

Statuia din bronz a lui Reagan a fost instalată nu departe de Ambasada Americană, pe Bulevardul Ujazdowskie, una dintre cele mai pitorești zone ale capitalei poloneze.

(…)

Monumentul înalt de 3 metri, realizat de sculptorul Wlaydyslaw Dudek, îl înfățișează pe Reagan, poreclit „the Gipper”, în timpul faimosului discurs ținut la Branderburg Gate din Berlin.

În timpul discursului din Berlin, Reagan s-a adresat omologului său rus, președintele Gorbaciov, cerîndu-i să „dărîme acest zic” ( “tear down this wall”).

A fost citită și o scrisoare trimisă de Nancy Reagan. „Sînt emoționată de ceremoniile de azi din Varșovia pentru recunoașterea realizarilor lui”, scrie văduva lui Reagan.

„Soțul meu s-a simțit mereu foarte aproape de poporul polonez care tînjea după libertate. Îmi amintesc cum de Crăciunul din 1981 [după ce a fost declarată legea marțială în Polonia] a aprins lumînări în Casa Albă în onoarea mișcării Solidaritatea, pentru că [Reagan] era hotărît ca America sa facă tot posibilul pentru a promova libertatea”, scrie Nancy Reagan.

(…)

Ronal Reagan despre Lech Walesa, 5 octombrie 1983

discursul integral: https://www.reagan.utexas.edu/archives/speeches/1983/100583b.htm

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian