FUNDATIA IOAN BARBUS

Mondorama: „Fii recunoscător pentru omenia lui Erdogan că altfel n-ai mai fi trăit…”

Reporterul săptămânalului Die Zeit povestește prin ce a trecut la o demonstrație a suporterilor lui Erdogan, marți seara la Hamburg.
Mitingul a fost organizat pentru a susține poziția lui Erdogan, care cu referendumul din 16 aprilie vrea să obțină puteri sporite, prin instaurarea unei președinții executive și scăderea puterii parlamentului.

La demonstrația de la Hamburg a venit ministrul turc de externe Cavușoglu (Chavușolu). Este doar unul dintre membrii guvernului trimiși de Erdogan să-i ducă mesajul către numeroasa comunitate de etnici turci din Germania. Dar mai multe manifestații, la care aceștia urmau să vorbească, n-au primit autorizație. Turcii au răspuns agresiv, în frunte cu președintele. Și el, și miniștrii săi au comentat în mod repetat că guvernul de la Berlin recurge la practici naziste sau că în Germania de azi se practică un fascism postmodern.

Cu același discurs violent a venit Cavușoglu la manifestanția din Hamburg. În fața a circa 300 de oameni acesta a spus printre altele: Germania se amestecă în politica Turciei. Germania se teme că Turcia devine prea puternică, dacă oamenii spun DA la referendum, În Germania, etnicii turci sunt supuși presiunilor etc. La aceste vorbe, mulțimea răspundea cu scandarea numelui președintelui turc, cu salutul naționaliștilor turci, cunoscut drept salutul lupilor, sau cu strigăte de Allahu Akbar.

Pentru că de câteva săptămâni un ziarist al publicației Die Welt este închis în Turcia, reporterul publicației Die Zeit s-a hotărât să renunțe la rolul de ziarist observator al mitingului de la Hamburg și să protesteze. A ridicat o pancartă cu care cerea eliberarea gazetarului: Free Deniz, a scris pe ea. În trei secunde a fost observat și o femeie a început să strige arătându-l: Provocatorul! A fost înconjurat, au urmat îmbrânceli. „M-au împins, spune el,… au început să mă lovească în față…, ochelarii mi-au sărit de la ochi… m-au amenințat: Dispari sau o ți se întâmple ceva… Fii recunoscător pentru omenia lui Erdogan că altfel n-ai mai fi trăit…”
Reporterul și-a dat seama că pe măsură ce trecea timpul, cei din jurul său deveneau tot mai agresivi. A reușit să fugă împiedicându-se.

https://www.zeit.de/hamburg/politik-wirtschaft/2017-03/mevluet-cavusoglu-tuerkei-wahlkampf-recep-tayyip-erdogan-deutschtuerken-hamburg/seite-2

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi