FUNDATIA IOAN BARBUS

Nicolae Negru: Consolidarea influenței ruse în R. Moldova s-a desfășurat sub lozinca „Fără geopolitică”

Anul 2019: un armistițiu geopolitic iluzoriu

Semne diacritice

2019 este anul când în Republica Moldova s-a declarat armistițiul geopolitic între SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de cealaltă parte. Supărați tare pe Plahotniuc, din motive diferite, marii actori geopolitici s-au înțeles asupra eliminării factorului geopolitic din lupta pentru putere, care avantaja PD, și asupra formării unui guvern moldav acumisto-socialist „echilibrat”, prooccidental și prorus în același timp. Vicepremierul rus Dmitri Kozak a jucat rolul hotărâtor în nașterea struțo-cămilei non-geopolitice ACUM-PSRM, care a avut o viață mai scurtă decât s-a dorit.

Paradoxul anului

Deși partidele proeuropene PD și Blocul ACUM (PAS și PPDA) au obținut majoritatea voturilor – 56 – în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, spre sfârșitul anului toate pârghiile puterii au ajuns, cu contribuția ACUM și PD, în mâna lui Dodon și PSRM. Incapabile, din motive știute și răsdiscutate, să formeze o coaliție de guvernământ, ambele formațiuni proeuropene – ACUM și PD – s-au dovedit a fi compatibile, pe rând, cu PSRM, de orientare prorusă.

Ironia anului

SUA și UE au mizat pe ura lui Putin față de Plahotniuc, dar rezultatul obținut dovedește că Moscova a profitat de „emotivitatea” Washingtonului și Bruxellesului. Și Bucureștiul pare să fi fost prins pe picior greșit în manevrele geopolitice de sub paravanul luptei antioligarhice de la Chișinău. Ironic, operațiunea de reconsolidare a influenței ruse în Republica Moldova, coordonată de Kozak, s-a desfășurat sub lozinca „Fără geopolitică”. Sub aceeași lozincă, forțele proruse au cucerit, pentru prima dată după 1991, Primăria municipiului Chișinău. Spre final de an, s-a anunțat că un om de afaceri rus (fiul procurorului general al Rusiei) a achiziționat două televiziuni aflate sub controlul PSRM.

Ironia e dublă, căci unii promotori ai concubinajului „circumstanțial” dintre acumiști și socialiști, pentru a-l înlătura pe Plahotniuc, pledează azi, cu aceeași ardoare, pentru o alianță ACUM-PD, care să-l înlăture pe Dodon și pe socialiști de la putere.

Cel mai stupid oligarh

Plahotniuc a fost nevoit să fugă în anul în care PD obținuse cel mai mare scor electoral din istoria sa. El avea toate șansele să rămână la guvernare, dacă nu i s-ar fi urcat puterea la cap și nu ar fi pierdut simțul realității, anulând rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. „Sistemul” său, pe care l-a construit meticulos de-a lungul anilor, s-a năruit într-o singură zi. Oligarhul de la Grozești poate fi considerat cel mai stupid și ghinionist oligarh din spațiul postsovietic, realizând ceea ce părea imposibil: să solidarizeze împotriva sa Occidentul și Rusia, aflați în rivalitate geopolitică.

Iluzia anului

Marea iluzie a anului 2019 a fost blitz-„dezoligarhizarea”, promisă de blocul ACUM în alegerile parlamentare de la început de an. Realitatea s-a dovedit a fi mult mai complexă decât și-au imaginat-o liderii ACUM, de aceea, probabil, Maia Sandu a decis să renunțe la putere înainte ca să fie înlăturată inevitabil de Dodon. Ea a făcut un pas neașteptat, asumându-și răspunderea pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general, pas care a provocat în mod previzibil căderea, prin moțiune de cenzură, a Guvernului.

Naivitatea anului

A fost culmea naivității să se creadă că Rusia este interesată de „dezoligarhizarea” Republicii Moldova.

Rateul anului

Andrei Năstase s-a prezentat sub așteptări, în competiția electorală pentru Primăria Chișinăului. Campania, concepută ca o reconfirmare a victoriei din 2018, s-a transformat într-o înfrângere rușinoasă. Nu Ion Ceban a câștigat, ci Andrei Năstase a eșuat să convingă electoratul proeuropean și unionist că poate fi un primar bun.

„Republica Moldova nu e pregătită de concursuri”, – aceasta era motivația anulării concursurilor anunțate de Guvern, care au dat rezultate nesatisfăcătoare pentru blocul ACUM, dar favorabile PSRM și lui Dodon (Curtea Constituțională, procurorul general).

Enigma anului

Fuga lui Plahotniuc este enigma care provoacă cel mai mare interes. El nu putea fugi fără complicitatea lui Dodon, Maiei Sandu și Andrei Năstase. Ultimii doi au așteptat în mod inexplicabil o noapte și o jumătate de zi, înainte de a se prezenta la Guvern și a prelua puterea executivă cedată „pașnic” de PD. Simpatizanții blocului ACUM se consolează cu gândul că coaliția cu PSRM a fost inevitabilă pentru „a lua țara înapoi” de la Plahotniuc, considerând că Dodon este un rău mai mic. Dar dacă Dodon a fost într-adevăr și continuă să fie parte a binomului Plahotniuc-Dodon? Avem certitudinea că Plahotniuc a plecat cu adevărat, că absența sa fizică nu ne creează iluzia absenței sale politice? Guvernul „tehnocrat” al lui Chicu, fost ministru al PD, votat de deputații PSRM și PD, este constituit din consilierii și oamenii lui Dodon, realizează obiectivele programatice ale PSRM și PD. Dincolo de declarațiile lui Dodon, avem o guvernare PSRM-PD, cu o politică internă și externă „proMoldova”, care diferă doar „circumstanțial”, printr-o relație mai strânsă cu Rusia, de cea a lui Plahotniuc (Să nu uităm: PD condus de Plahotniuc a refuzat să voteze amendarea articolului 13 din Constituție, ca să se fixeze în ea glotonimul „limba română”). Încă un indiciu indirect că „sistemul” funcționează: Curtea de Apel Cahul nu a reușit nici anul acesta să judece cazul și să pronunțe sentința în cazul lui Ilan Șor.

Curentul anului

Sondajele atestă o creștere a ponderii unioniștilor: peste 30 la sută din alegători consideră că „Republica Moldova are viitor” doar în componența României. Astăzi unioniștii nu sunt reprezentați oficial în Parlament de niciun grup parlamentar, însă fenomenul în sine îi tulbură pe politicieni și este urmărit din afară.

Nicolae Negru

PRELUAT DIN   ziarulnational.md

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Comentarii

  1. mihaiSpune:

    Răspunde
    decembrie 30, 2019

    Exista o fraza care e gresita dupa parerea mea: „…Occidentul și Rusia, aflați în rivalitate geopolitică”.
    Occidentul se afla din pacate in NAIVITATE geopolitica. Daca s-ar afla cu adevarat in RIVALITATE, ar castiga usor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian