FUNDATIA IOAN BARBUS

Robert Gabriel: Propaganda rusă în România. Cazul Bogdan Duca

Mi-a semnalat cineva de curând un site de propagandă pro-rus în limba română. Și una dintre prezențele constante acolo e Bogdan Duca. Câteva comentarii după primele articole: Bogdan Duca, fără îndoială, nu e un idiot util. E mai inteligent și viclean decât idioții utili din România și Occident. Spre deosebire de propagandiștii și idioții utili …

Mi-a semnalat cineva de curând un site de propagandă pro-rus în limba română. Și una dintre prezențele constante acolo e Bogdan Duca. Câteva comentarii după primele articole:

 1. Bogdan Duca, fără îndoială, nu e un idiot util. E mai inteligent și viclean decât idioții utili din România și Occident.
 2. Spre deosebire de propagandiștii și idioții utili ai Rusiei, Bogdan Duca e un intelectual. Obscur, fără mare anvergură, e totuși familiarizat cu istoria ideilor și teologia politică. Ceea ce îi oferă posibilitatea, pe o parte, să dea consistență criticii pe care o face Occidentului și, pe de altă parte, să articuleze o alternativă aparent coerentă la modelul și tipologia umană cultivate de Stânga occidentală.
 3. În mod voit, Bogdan Duca obscurează realitatea: agenda ideologică a Stângii nu corespunde Occidentului ca întreg. Din contră, agenda Stângii este profund influențată și determinată de scrierile teoretice ale acelor intelectuali marxiști, anti-Occidentali, unii dintre ei plătiți de Uniunea Sovietică, care au parazitat universitățile și mediile intelectuale din Europa și Statele Unite în perioada postbelică.
 4. Toate revendicările și cererile Stângii occidentale care sfidează bunul simț sunt folosite de Bogdan Duca pentru a indica alternativa pe care ar reprezentat-o Rusia. Mai mult, folosindu-se de autorii conservatori din Occident, confiscă termenul „conservator” și îl pune în legătură cu modelul anti-Occidental al Rusiei.
 5. Pentru că Occidentul e rău, decadent și imoral (acel Occident pe care Bogdan Duca îl asimilează Stângii), partidele și mișcările politice sau civice care se opun anti-occidentalismului PSD sunt, prin extensie, rele, decadente și imorale. Astfel, partidul sau formatorii de opinie care se opun Occidentului (NU doar stângii Occidentale, ci și mecanismelor instituționale dezvoltate de gândirea liberală) sunt de partea corectă. Au o justificare morală.
 6. Cazul Bogdan Duca e simptomatic pentru felul în care lucrează Rusia în Est: speculează slăbiciunile Occidentului generate de Stânga, pe care le pun alături de sistemul liberal democratic (sistem pe care Stânga occidentală îl erodează) și încearcă să creeze un climat de opinie pro-rus și anti-occidental.
 7. Bogdan Duca are o agendă. Iar acea agendă se intampla sa corespundă cu agenda Rusiei. Însă Rusia nu face altceva decât să profite de pe urma Stângii occidentale. Eficiența lui Bogdan Duca și a agenților de propagandă și idioților utili ai Rusiei e dependentă de prostiile Stângii. Cu cât Stânga sfidează mai mult bunul simț, cu atât propaganda pro-rusă care așează la grămadă sistemul liberal democratic și excentricitățile Stângii se va dovedi mai eficientă.

Robert Gabriel

PRELUAT DIN FACEBOOK

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Ultimele sondaje de opinie sunt îngrijorătoare, mai ales că toate, indiferent de comanditar, dau rezultate oarecum asemănătoare. Le analizează Dan Tăpălagă într-un articol bine documentat : ”Din eurobarometru, rezultă că doar 46% dintre români cred azi că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, față de 62% media europeană... Un al doilea sondaj …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  ianuarie 14, 2019

  Astăzi, când sărbătorim , în amintirea patriotului fără rest Mihai Eminescu, ziua Culturii Naționale, ilustrez condiția scursurii bogdan d. următoarele versuri:

  Cine ne-au adus muscalii
  Prăpădi-l-ar focul jalei
  Să-l arză, să-l dogorească,
  Neamul să i-l prăpădească
  Cine ține cu străinii
  Mânca-i-ar inima cânii
  Mânca-i-ar casa pustia
  Și neamul nemernicia.

 2. Lupul AlbinelorSpune:

  Răspunde
  ianuarie 14, 2019

  Atat el, cat si Mircea Platon sunt extrem de periculoei. Si bune pilde. Frustrarea conservatorului sa nu duca in veci la asa ceva.

 3. AdiSpune:

  Răspunde
  ianuarie 14, 2019

  Un caz de: lupul striga “lup!”. Lupul fiind Rusia… prin vocea lui BD.

 4. Lupul AlbinelorSpune:

  Răspunde
  ianuarie 14, 2019

  Adi, depinde de ce inseamna initialele BD. Pot insemna si, bunaoara, Brigada Diverse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian