FUNDATIA IOAN BARBUS

“Se umbla in varful picioarelor, ca pe cioburi, ca sa nu supere cu adevarat puterea”. Despre atmosfera de la GDS (Roxi Marais)

Inca de la inceput, mergand eu pe la GDS, caci era pe-atunci in aceeasi cladire cu editura noastra, am constatat reaua vointa, limitele, retinerea, dusmania, gelozia, spiritul de clan inchis si duplicitatea atmosferei de la Grupul de Dialog Social. Si ceva mi-a spus ca nu e bine sa ma amestec acolo, cu ei! Nu ca m-ar fi invitat cumva, as, ti-ai gasit! Dimpotriva, faceau totul sa tina cu aroganta la distanta orice tanar cu veleitati si aspiratii democratice care nu era din cercul lor restrans. Erau parohiali ca o coterie, se umbla in varful picioarelor ca pe cioburi, sa nu cumva sa se atinga si sa se detoneze vreo mina care sa supere cu adevarat noua putere!

Raspunsul lui Andrei Cornea in care afirma, fara ghilimele, ca doar ei ar fi “crema intelectualității, fruntea elitei, luminarele nației” ma face sa rad amar.  In bibliotecile din Occident am descoperit mii de nume de romani, din toate domeniile, cu contributii prestigioase, citate de nume celebre intre sursele lor, dar care in tara sunt total necunoscute. Aceste mii de nume de romani nu sunt pomenite nici macar o singura data de “crema intelectualitatii” din Romania care, pur si simplu, habar nu are despre realizarile exceptionale ale romanilor plecati in afara tarii. Ei nu sunt studiati si predati in scoli, de parca toata civilizatia romana s-a oprit intre cele doua razboaie mondiale. Gata! Nu mai avem mari contributii la stiinta si tehnica universala, la istorie, la microbiologie, la dezvoltarea inteligentei artificiale, a astronomiei si a multor altor domenii, cate si mai cate. Rar isi face in presa aparitia spectaculoasa, de doar o zi insa, cate un nume de roman de la NASA, din Sillicon Valley sau de pe la cine stie ce universitate sau institut de cercetari prestigioase din Occident. Ei bine, despre oamenii astia, “cremele” noastre nu bunghesc un bleautz! Nu doar din reaua vointa si invidia care-i caracterizeaza ca pe orice spirite provinciale si caractere meschine, dar si din totala ignoranta!

Datorita si lor, da, si datorita acestor “creme” din cauza carora un numar semnificativ de oameni culti, inteligenti, talentati si creativi nu au avut loc in tara lor, au plecat peste 4.5 milioane de romani unde au vazut cu ochii. Cred ca doar diaspora evreiasca din anii exilului sa fi fost la fel de extinsa ca aceea romana din anii acestia!

Ce fel de “fruntea elitei” sunt ei, ramasii la bastina fara nici o concurenta, fara oglinzi, fara repere?! Aia care nu a reusit sa opreasca degradarea scolii, a culturii, a mediului politic?! Cea care, asa cum am vazut eu inca de la inceput, s-a inchis intr-un turn de fier, aparandu-si cu ghearele si dintii meschinele pozitii si auto-intitulatele piedestale de elite? Cea care nu a reusit sa-l apere pe H.R. Patapievici de ura viscerala care s-a revarsat asupra lui din toate partile, distrugandu-i viata atatia ani?! Cea care stia intotdeauna sa puna batista pe tambal si sa pactizeze cu diavolul, introducand oaze de otrava colaborationista in tot ce scria si facea?!

Cred ei, acestia, ca sunt mai putin responsabili decat clica lui Iliescu?! Da, au contributii, de multe ori chiar majore, la avansul societatii civile si al constiintei civice, la largirea orizontului cultural democratic, dar ar fi putut face cu mult mai bine si cu mult mai mult. Daca s-ar fi deschis spre societate, spre cei tineri, daca ar fi jucat in mod real un rol de mentori, nu de autoimpuse elite, n-am fi ajuns aici acum!

Domnule Liiceanu, e cam prea tarziu acum cand, asemeni unui bebelus inocent care abia a deschis ochii asupra lumii, pareti sa-i vedeti dupa 30 de ani drept ceea ce sunt. Dar, deh, istoria isi schimba din nou macazul acum, la intretaierea placilor sale tectonice, si nu mai da de bine asocierea cu colaborationistii carora li s-a dat in decembrie 1898 lumina verde de catre Silviu Brucan!

Roxi Marais

SURSA   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian