FUNDATIA IOAN BARBUS

Sorin Bobis – Artizanii unirii din1918

Poze cu puscariasi? NU , sunt artizanii Unirii din 1918. Au sfarsit in inchisorile comuniste.

Foto 1 Ion Nistor, istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea Basarabiei cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”.Arestat la 5/6 mai 1950, în așa-zisa „noapte a demnitarilor”, a fost internat la închisoarea Sighet pe timp de 24 luni, încadrat ulterior prin Decizia M.A.I. nr.334/1951; pedeapsă i-a fost majorată cu 60 luni.

Foto 2 Iuliu Hosu , a fost cel care a citit la 1 decembrie 1918 din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. A murit la la Mănăstirea Căldărușani unde a stat cu domiciliu obligatoriu până la sfârșitul vieții.

Foto 3 Iuliu Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia Adunării naționale de la Alba Iulia, Maniu a spus: „Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești”.S-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, în vârstă de 80 de ani, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor.

Foto 4 Ilie Lazar, a fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. La 12 noiembrie 1947, în urma unui proces intentat împotriva unor personalități marcante ale PNȚ, a fost condamnat la 12 ani de temniță grea, 5 ani degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată.

Foto 5 Pantelimon Halippa, a fost președintele Sfatului Țării , adunarea care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.In 1950 a fost arestat și închis, fără a fi judecat, la Sighetu Marmației, după doi ani fiind predat NKVD-ului, dus la Chișinău, judecat și condamnat la 25 de ani de muncă forțată în Siberia. A fost mutat la închisoarea de la Aiud, unde a fost reținut până în 1957. A murit la 30 aprilie 1979, la vârsta de 95 de ani, în București,

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. lola
    2 December 2018

    Peste 100 de ani de la unire sare în ochi”o Românie cu mai multe viteze”și ne-a dat bunul Dumnezeu să ne prindă centenarul băgați în marșarier la București de descendenții celor care și-au bătut joc de marii bărbați ai neamului, puși la butoane de beneficiarii nătângi ai sacrificiilor generațiilor trecute…Poate că dincolo de bucuria a 70% dintre români din 70%din țara lor după 100 de ani de la 100% România ar trebui să ne gândim pe mâna cui am dat țara și de ce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi