FUNDATIA IOAN BARBUS

Thomas Sowell despre intelectuali

Mai, 1990 (Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective)

Îmi propun să scriu o carte despre intelectuali.

Cred că intelectualii au un set de atitudini și credințe care nu rezistă în fața unei examinări și care au fost enorm de dăunătoare societății. Au câteva idei nebunești, […] multe dintre aceste idei, tratament preferențial/discriminarea pozitivă e doar una dintre ele, ecologia este alta, se fac sacrificii enorme în privința resurselor și a bunăstării societății etc pentru ca o mână de oameni să se simtă deosebit de nobili și de întelepți.

Reporter: Cum definești un intelectual?

Cred că e vorba de o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvine. Nu e nimic virtuos în asta. Nu presupun, de exemplu, că un sociolog mediu e mai inteligent decât un mecanic auto obișnuit.

[Intelectual] nu e un termen onorific, e o descriere ocupațională, ca și cum ai descrie un contabil, sau un polițist, sau orice altceva.

Thomas Sowell este un influent intelectual american. | Transcrierea întregului interviu: Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective

Urmariți și: Eliminați statul asistențial și discriminarea pozitivă

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Un oarecare
  1 iunie 2015

  Depinde ce intelegi prin intelectual.
  Intelectuali e considerat si un cercetator care dezvolta o tehnologie noua sau un tratament pentru o boala. De pseudointelectuali care dau din gura fara sa produca ceva util societatii sunt si eu satul.

 2. Costin Andrieş
  1 iunie 2015

  Depinde ce intelegi prin intelectual.

  Nu ai citit atent. Definitia e in cele cateva randuri din postare:

  o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvinte.

  E vorba de un om care are anumite deprinderi. Ca isi foloseste aceste deprinderi ca sa inventeze o ideologie nebuneasca, uneori criminala, sau ca sa vindece o boala, intra in aceeasi definitie.

 3. Sanda Budis
  1 iunie 2015

  Da, ptr ‘intelectuali’ votam cu totii, dar eu am o retinere : nu atata timp cat se adreseaza unei mici paturi a societatii ! Eu ii doresc implicati in a se adresa si a se face intelesi de marile mase ale natiei, adica sa aduca un aport in instruirea neamului meu !……nu sa stea in ‘turnul lor de fildes’, gandeste si doreste, Baba Sanda.

 4. Emil Borcean
  1 iunie 2015

  Pentru cine e interesat: Intelectualii si Societatea, cartea in care Thomas Sowell discuta pe larg despre subiectul asta.

 5. Alex
  1 iunie 2015

  Intellectuals and Society și Black Rednecks and White Liberals sunt două dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată.
  Și sunt în continuare de părere că prea puțină lume citește cărțile lui Sowell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian