FUNDATIA IOAN BARBUS

Thomas Sowell despre intelectuali

Mai, 1990 (Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective)

Îmi propun să scriu o carte despre intelectuali.

Cred că intelectualii au un set de atitudini și credințe care nu rezistă în fața unei examinări și care au fost enorm de dăunătoare societății. Au câteva idei nebunești, […] multe dintre aceste idei, tratament preferențial/discriminarea pozitivă e doar una dintre ele, ecologia este alta, se fac sacrificii enorme în privința resurselor și a bunăstării societății etc pentru ca o mână de oameni să se simtă deosebit de nobili și de întelepți.

Reporter: Cum definești un intelectual?

Cred că e vorba de o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvine. Nu e nimic virtuos în asta. Nu presupun, de exemplu, că un sociolog mediu e mai inteligent decât un mecanic auto obișnuit.

[Intelectual] nu e un termen onorific, e o descriere ocupațională, ca și cum ai descrie un contabil, sau un polițist, sau orice altceva.

Thomas Sowell este un influent intelectual american. | Transcrierea întregului interviu: Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective

Urmariți și: Eliminați statul asistențial și discriminarea pozitivă

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. Un oarecareSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2015

  Depinde ce intelegi prin intelectual.
  Intelectuali e considerat si un cercetator care dezvolta o tehnologie noua sau un tratament pentru o boala. De pseudointelectuali care dau din gura fara sa produca ceva util societatii sunt si eu satul.

 2. Costin AndrieşSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2015

  Depinde ce intelegi prin intelectual.

  Nu ai citit atent. Definitia e in cele cateva randuri din postare:

  o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvinte.

  E vorba de un om care are anumite deprinderi. Ca isi foloseste aceste deprinderi ca sa inventeze o ideologie nebuneasca, uneori criminala, sau ca sa vindece o boala, intra in aceeasi definitie.

 3. Sanda BudisSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2015

  Da, ptr ‘intelectuali’ votam cu totii, dar eu am o retinere : nu atata timp cat se adreseaza unei mici paturi a societatii ! Eu ii doresc implicati in a se adresa si a se face intelesi de marile mase ale natiei, adica sa aduca un aport in instruirea neamului meu !……nu sa stea in ‘turnul lor de fildes’, gandeste si doreste, Baba Sanda.

 4. Emil BorceanSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2015

  Pentru cine e interesat: Intelectualii si Societatea, cartea in care Thomas Sowell discuta pe larg despre subiectul asta.

 5. AlexSpune:

  Răspunde
  iunie 1, 2015

  Intellectuals and Society și Black Rednecks and White Liberals sunt două dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată.
  Și sunt în continuare de părere că prea puțină lume citește cărțile lui Sowell.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian