Thomas Sowell despre intelectuali

5

Mai, 1990 (Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective)

Thomas Sowell:

“Îmi propun să scriu o carte despre intelectuali.

Cred că intelectualii au un set de atitudini și credințe care nu rezistă în fața unei examinări și care au fost enorm de dăunătoare societății. Au câteva idei nebunești, […] multe dintre aceste idei, tratament preferențial/discriminarea pozitivă e doar una dintre ele, ecologia este alta, se fac sacrificii enorme în privința resurselor și a bunăstării societății etc pentru ca o mână de oameni să se simtă deosebit de nobili și de întelepți.

Reporter: Cum definești un intelectual?

Cred că e vorba de o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvine. Nu e nimic virtuos în asta. Nu presupun, de exemplu, că un sociolog mediu e mai inteligent decât un mecanic auto obișnuit.

[Intelectual] nu e un termen onorific, e o descriere ocupațională, ca și cum ai descrie un contabil, sau un polițist, sau orice altceva.”

Thomas Sowell este un influent intelectual american. | Transcrierea întregului interviu: Thomas Sowell: Preferential Policies: An International Perspective

Urmariți și: Eliminați statul asistențial și discriminarea pozitivă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

5 COMENTARII

 1. Depinde ce intelegi prin intelectual.
  Intelectuali e considerat si un cercetator care dezvolta o tehnologie noua sau un tratament pentru o boala. De pseudointelectuali care dau din gura fara sa produca ceva util societatii sunt si eu satul.

 2. Depinde ce intelegi prin intelectual.

  Nu ai citit atent. Definitia e in cele cateva randuri din postare:

  o descriere ocupațională. Oameni care își căștigă traiul prin cuvinte.

  E vorba de un om care are anumite deprinderi. Ca isi foloseste aceste deprinderi ca sa inventeze o ideologie nebuneasca, uneori criminala, sau ca sa vindece o boala, intra in aceeasi definitie.

 3. Da, ptr ‘intelectuali’ votam cu totii, dar eu am o retinere : nu atata timp cat se adreseaza unei mici paturi a societatii ! Eu ii doresc implicati in a se adresa si a se face intelesi de marile mase ale natiei, adica sa aduca un aport in instruirea neamului meu !……nu sa stea in ‘turnul lor de fildes’, gandeste si doreste, Baba Sanda.

 4. Intellectuals and Society și Black Rednecks and White Liberals sunt două dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată.
  Și sunt în continuare de părere că prea puțină lume citește cărțile lui Sowell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here