Nu o să încep cu clișeul clasic, adică nu am nici un motiv să mă declar șocat de Programul Economic al USL. Dimpotrivă, sînt cît se poate de mulțumit. USL confirmă. Programul Economic lansat astăzi nu e nici mai mult, nici mai puțin decît ce era de așteptat de la USL. Cu un cuvînt: o aiureală.
În rezumat, reducem taxele și contribuțiile sociale, ca să ne audă și să ne voteze lumea. Deasemenea și în acelați scop, mărim salariile. Asta înseamnnă că mărim cheltuielile și, în același timp, scădem veniturile la buget. De unde punem bani la loc? Nu știm dar anunțăm că știm. În schimb, e cert că prima jumătate a Programului e înghițită de un pamflet care blestemă în grafice și cifre guvernarea PD-L. Prin urmare, Programul conține doar jumătate de Program. Această a doua jumătate e dedicată exemplar marii specialități a trio-ului Ponta-Antonescu-Voiculescu: lipsa de sens. Așa de pildă, trioul care demasca intențiile criminale ale FMI față de România și refuza să-i întîlnească pe reprezentanții Fondului, e acum de părere că acordul cu FMI trebuie dus pînă la capăt, ba chiar urmat de un nou acord. Dacă speră că FMI va accepta să plătească nota electorală a USL, dnii economiști Ponta, Antonescu și Voiculescu ar face mai bine să aducă bani de acasă. Interesantă e și lipsa de bun simț care permite, din nou, indolenților salvatori ai României să copieze: un mănunchi de măsuri de austeritate bugetară și planuri de stimulare a investițiilor, deja aplicate de Guvernul Primului Ministru Boc, sînt preluate obraznic și prezentate senin ca inițiative proaspete ale USL. În acest caz, e de așteptat ca în curînd, USL să facă și alte propuneri revoluționare, poate, cine știe, chiar decizia de a ne învecina cu Bulgaria.
USL a livrat un Program economic, pentru că asta e regula: orice aspirant la putere trebuie să prezinte un Program economic. Însă, dincolo de tema făcută la timp, Programul USL nu explică nimic, nu înțelege nimic și promite orice. Climatul dramatic dictat de pericolul unui default al Greciei și avarierea sau chiar compromiterea zonei euro e o necunoscută pentru liderii USL, prezenți pe altă lume și convinși că România trăiește tot acolo. E exasperant și trist dar după 20 de ani de experiență politică, PSD și PNL reiau sloganuri de calibru cubanez și promit 1 milion de locuri de muncă. Secretul operațiunii e atît de adînc încît nici măcar autorii nu-l cunosc. În aceași zonă de ficțiune ininteligibilă e și tsukahara fiscală care vă mări colectarea veniturilor la buget cu 70%. Cum? S-a stabilit demult: de asta se ocupă imaginația lirică a dnului Ponta, de departe cel mai infantil dintre imaturii reuniți ai politicii românești.
România a avut noroc pentru că și l-a făcut singură în 2004, 2008 și 2009, refuzînd de fiecare dată întîlnirea cu propunerile de faliment organizate în jurul PSD. În 2012 va fi foarte probabil tot așa. Alternativa e dezastruoasă.
PRELUAT DIN Totul în scris
2 Comments
adrian
28 May 2011Vorba lunga…saracia omului. Vremea USLasilor a trecut, speram!
RomanTraindInCanada
28 May 2011Domnii mei. Inca odata se confirma faptul ca romanii se pricep la toate. Umila mea parere a unui roman care a plecat pentru ca s-a saturat?
Romania nu are nevoie de FMI. Ar fi bine ca mass media (ziare, TV) sa le souna romanilor sa puna mina si sa munceasca. Sa caute ei solutii si nu sa astepte pe altii sa le spuna ce sa faca. Nu stai cu mana intinsa. Dati peste mana celor care asteapta spaga ca sa aplice legea. Economia trebuie sa mearga de la sine, fara interventia politicului.
De asta sunt linistit in tara adoptiva (Canada): politicienii vin si pleaca, economia isi vede de treaba ei. Lumea merge la munca, in concedii….
Sper ca intr-o buna zi sa fie la fel si in Romania.