FUNDATIA IOAN BARBUS

WikiLeaks: Diplomaţii americani l-au încurajat pe Papa Benedict să fie mai favorabil islamului

Statele Unite l-au perceput iniţial pe Papa Benedict drept un pontif “eurocentric” ce “probabil nu va ajunge o figură proeminentă pe scena internaţională,” conform documentelor WikiLeaks publicate marţi.
(…) Benedict XVI va “trebui să înveţe foarte multe în foarte scurt timp” în relaţiile internaţionale, au scris diplomaţii americani după ce Joseph Ratzinger a fost ales papă în 2005.

Unele cabluri vorbesc despre discursul ţinut de papă în 2006, în care a citat un împărat bizantin din secolul 14, ce spunea că profetul musulman Mahomed a adus în lume doar “rău şi lucruri inumane”.

“Arată-mi ce aduce nou credinţa lui Mahomed şi vei vedea că vei găsi numai lucruri rele şi neomeneşti, aşa cum e porunca de a răspîndi credinţa cu sabia.”

“Este lipsit de imaginaţie” să îţi închipui că o asemenea referinţă “va trece neobservată”, a spus un diplomat american.

S-a presupus atunci că papa l-a citat pe Manuel dinadins, dar fără a prevedea consecinţele, declaraţiile au fost urmate de scuze cerute de Vatican.

Diplomatul a observat că popa are o atitudine mai rece în dialogul inter-religios decît predecesorul lui, Ioan Paul al II-lea.

“Sfîntul Scaun nu crede că sînt posibile reconcilieri teologice cu islamul, dar crede că o cunoaştere reciprocă mai bună va îndepărta suspiciunile şi va facilita coexistenţa paşnică,” scriau diplomaţii americani în 2009.

Un an mai tîrziu, NASA a primit de la Obama sarcina de a face lumea musulmană să se simtă bine: NASA primeşte o nouă misiune de la Obama: să facă psihoterapie cu lumea musulmană

“Cand am devenit administratorul NASA, Obama m-a insarcinat cu trei lucruri”, a spus Charles Bolden, admnisitratorul NASA, “iar al treilea, si poate cel mai important, este acela de a gasi o cale pentru a ajunge la lumea musulmana si de a ne angaja mai mult fata de natiunile preponderent musulmane pentru a-i ajuta sa fie mandri de contributia lor istorica in stiinta, in matematica sau inginerie.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian