FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Alegeri Primare – soluţia transparentă a desemnării unui candidat puternic al Dreptei

După cei zece ani de mandat ai Președintelui Băsescu, România va avea de ales între continuarea parteneriatului cu aliații americani și europeni și consolidarea statului de drept, sau recăderea în zona gri, a domniei fărădelegii, în care Rusia lui Putin face jocurile.

Viitorul candidat al dreptei la prezidențiale trebuie să dea garanții electoratului că este capabil să țină prezenta direcție pro-occidentală în aceste vremuri tulburi, să apere instituțiile statului de drept și să le ferească de subversiuni externe și interne.

Nici sondajele de opinie, nici negocierile de culise pentru desemnarea candidatului dreptei nu pot înlocui întâlnirea directă a acestuia cu simpatizanții și membrii partidelor de dreapta. Aceștia sunt primii care au un cuvânt de spus în privința desemnării candidatului. Ei sunt primii care trebuie convinși. Preocupările pentru fuzionarea partidelor în timp scurt, consumă energie și creează conflicte la nivel local și demobilizarea membrilor și susținătorilor.

Nesocotirea de către partide a alegătorilor care vor să voteze formațiuni ce susțin statul de drept, piața liberă, cota unică, proprietatea privată, reducerea taxării, moralitatea în viața publică, valorile familiei tradiționale și orientarea euro-atlantică a României a produs rezultate slabe pentru dreapta în alegerile recente. Amintim numai alegerile din 2012 pentru Primăria Bucureștiului și Parlament.

Din 2000 încoace, victoriile foștilor comuniști s-au produs, de fiecare dată numai pe fondul demobilizării electoratului de dreapta. Să nu repetăm greșelile din 2000 și 2012. Acest electorat nu va putea fi convins, nici mobilizat la vot cu candidați scoși din jobenul cu sondaje și negocieri lipsite de transparență între partide.

De aceea, propunem organizarea de Alegeri Primare pentru desemnarea candidatului dreptei în alegerile prezidențiale, după un sistem apropiat de cel folosit în SUA.

Candidatul care va câștiga Alegerile Primare va intra în competiție cu legitimitate sporită în fața preferatului baronilor PSD. El va beneficia deja de legitimitate directă, de la electoratul dreptei, nu de la grupuri de interese. Un alt aspect deosebit de important este că el va datora susținătorilor dreptei această nominalizare, iar nu negocierilor de culise ori diferitelor grupuri care l-au sprijinit și propulsat.

Fiecare candidat la nominalizare va putea să își prezinte viziunea politică și crezul în fața alegătorilor. Candidații vor fi obligați să meargă în circumscripții, ceea ce îi face nu doar mai curajoși și mai pregătiți în dezbaterile cu candidatul PSD, dar și mai apropiați de români și mai conștienți de problemele lor.

Pe de altă parte, Alegerile Primare vor populariza ideile și principiile dreptei și vor reuși într-un timp extrem de scurt să ridice interesul electoratului de dreapta. Se vor dovedi astfel un test excelent pentru alegerile prezidențiale de la toamnă.

Reguli generale. La aceste Alegeri Primare pot participa toți politicienii de dreapta care doresc să candideze pentru Președinția României. Ei vor putea fi votați de membri ai partidelor politice de dreapta și de simpatizanți ai dreptei, în cadrul a două tururi de scrutin.

Alegerile vor fi supervizate de un Comitet format din membri ai tuturor partidelor și din observatori ai diferitelor asociații recunoscute pentru apărarea valorilor euro-atlantice, care vor să susțină acest demers.

Scrutinele vor avea loc în sediile partidelor de dreapta sau în locuri special amenajate, fiind monitorizate de membri desemnați ai acestor partide și de observatori din partea societății civile.

Regulamentul de desfășurare și amănuntele operaționale pot fi stabilite de un grup de experți, în regim de urgență.

Credința, libertatea, adevărul, patriotismul, suveranitatea și valorile fundamentale ale civilizației occidentale provenite din tradiția iudeo-creștină sunt esența dreptei.

Cerem liderilor de dreapta care își iubesc țara să își abată privirea de la negocierile obișnuite și să și-o întoarcă spre cei care vor conta cu adevărat la toamnă: alegătorii români și, mai cu seamă, alegătorii dreptei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

37 Comments

  1. Popescu Ghe
    11 June 2014

    Alegerile prezidențiale din România 2014 sunt de o importanță vitală pentru viitorul nostru și nu numai. Republica Moldova semnează tratatul de asociere cu UE, sunt de așteptat provocări rusești în Transnistria și Găgăuzia, sunt de așteptat tot felul de diversiuni și subversiuni în zonă. Rușii sunt foarte interesați de aceste alegeri. România e singurul aliat al SUA rămas în regiune. În plus, nu se știe cum va evolua agresiunea rusească în Ucraina, țară cu care ne învecinăm. În astfel de vremuri, nu poate să nu ne pese cine va conduce România în următorii ani. Un reprezentant al sistemului postcomunist, protector al penalilor, simpatizant al Rusiei și al Chinei? Un om ales la masa negocierilor între partide, astfel încât să nu deranjeze pe nimeni? Un adevărat om de stat, la nivelul cerut de istorie? Timpul e scurt, vine vacanța, iar la toamnă deja e prea târziu să fie desemnat candidatul și să fie prezentat și cunoscut de toată lumea, așa încât cetățeanul să știe ce votează!

  2. LD
    11 June 2014

    Vezi ca ai tradus gresit directiva primita de la ambasada SUA… „primaries” = alegeri primare, nu „preliminare”

  3. George
    11 June 2014

    Nu înţeleg care ar fi avantajul faţă de sondaje de opinie. Vă puteţi gândi la un scenariu în care sondajul de opinie ar da un candidat diferit şi mai prost decât alegerile sugerate mai sus? Alegerile pot fi viciate cu un număr suficient de mare de opozanţi/mobilizaţi de partid.

  4. foarte tare!
    cel mai mare plus al sistemului primarries este ca activeaza si mobilizeaza oamenii activi si pe cei mai informati si responsabili dintre alegatori. alegatorul care asteapta galeata cu cadouri in campanie (electoratul psd, in genere), nu isi misca fundul la asa ceva.
    sistemul actual este parca special gandit pentru a demobiliza si demoraliza populatia activa si neinteresata de mita electorala. singura mobilizare draga baronilor e cea cugaleata si antenele.
    alegerile preliminare sunt practic un criteriu de selectie care ar scade din greutatea negocierilor de culise, ar lua din puterea baronilor care decid rezultatul alegerilor inainte ca acestea sa aiba loc.

    americanii mai au acele townhall meetings, in care candidatul se prezinta, vrea-nu vrea, pentru a fi luat la intrebari de alegatori. merita copiat, exista si copy/paste bun.

  5. miki
    11 June 2014

    Ba primare, ba preliminare, te incurcasi in traduceri geniule ????

  6. marian
    11 June 2014

    Foarte buna ideea!Dar, oricât am vrea unii dintre noi, România nu-i America.

  7. George Daniel
    11 June 2014

    George, e mai ușor să manipulezi un sondaj de opinie decât niște alegeri pe bune, la care toate partidele de dreapta au oameni în secție. Ideea, susținută și popularizată de toate partidele, ar atrage la vot peste un milion de persoane.

  8. Sorin G.
    11 June 2014

    Pe banii cui sa se faca asa ceva? Totul costa, iar asa zisa dreapta nu este la butoane ca sa isi aloce sumele necesare pentru alegeri preliminare. Inca ceva, in PNL si PDL nu mai cred absolut deloc. N-as vota alianta lor nici sa fiu picurat cu ceara! Si toti mai multi spun asata, nu numai pe net ….Cred in PMP-proiectul Presedintelui si al Elenei Udrea, niciodata nu s-au abatut de la el si sunt GATANTA 100% pro America si Europa. Ei sunt garantia. Avem sondaje, daca sunt facute corect, neutru… atunci, s-ar putea sa se desemneze cadidatul in functie de procente. Desi, PMP va da Presedintele, o sa vedeti.

  9. John Galt
    11 June 2014

    Alegeri Primare – soluţia transparentă a desemnării unui candidat

    De acord. Vad ca marii experti si eminentele cenusii din partidele de dreapta au cam uitat ca in alegeri 64% din electorat a stat acasa. Ca nu au convins nici macar propriul partid, multi obtinand un scor chiar sub numarul de semnaturi stranse pentru a candida.

    Nu aveti si voi uneori impresia ca dreapta s-a umplut de indivizi usor retardati? Toti incearca sa motiveze electoratul cu totul felul briz brizuri, stegulete, texte motivationale sau alte de serbari campenesti, toti aplica „stiinta apropierii de oameni” (tehnica probabil invatata la SNSPA – institutie de bubuie de leftisti). Ce e aia „stiinta apropierii de oameni”? Sa ne mirosim transpiratia, sa ne tragem de sireturi la betie sau cum? Ei cred ca au uitat ca aici vorbim dreapta, de idei conservatoare ce tin in primul rand de individ, si individualitate, nu de gasti puse pe capatuiala. Expertii lui peste ar trebui sa plece intai si intai de la premize sanatoase, si abia apoi sa aiba curajul de a deschide gura pe strategii sau alte propuneri sau aprecieri.

    Majoritatea „gastilor de dreapta de la noi” au monopolizat si infiltrat cam toate partidele cu oameni lor, facuti dupa asemanarea lor, ce rezoneaza natural la prostiile lor si acum mira de rezultate fix ca idiotii care incearca sa manance ciorba cu furculita, se mira ca nu reusesc. Ba mai mai mult de atat, unii pun si conditii, isi dau importanta, ” intra in negocieri”, iar daca ii contrazici cu ceva repede sar in sus si incearca sa se legitimeze cu faptul ca sunt singurii care au muncit mult, ca au ostenit zi de zi in strada. De parca munca lor ar justifica ceva sau ar fi vrun argument. Ei uita ca rezultatele au fost aproape nule. Faptul e fapt, rezultatul din alegeri e clar, n-au cum sa-l pacaleasca deloc. Mai mult, unii fac asta de 24 ani si singuri, fara ajutoare si nici fonduri de la vrun partid. Bravo, au descoperit ca bolovanul lui Sisif merge intotdeauna in jos, si ca dreapta autentica se chinuie permanent sa-l ridice de sute de ani.

    De fapt abia acum au dat prima data de greu. Se vede cu ochiul liber, dreapta lui peste a ajuns impotenta chiar si in conditiile in care a avut pe mana bani, boom economic fara precedent (meritul pietelor internationale, nu al lor), ba chiar fonduri de la buget. Mai bine zis a ajuns impotenta tocmai pentru ca a avut pe mana bani de la buget (si aici e mult de zis insa asta e alta discutie). Se vede cat de competenta e dreapta de la noi inclusiv din faptul ca habar nu au cum sa foloseasca instrumentul numit internet, sau retelele sociale, unealta ce nu exista deloc in trecut. In loc sa vada avantajele Internetului si sa inteleaga cat de bun poate fi acesta daca e folosit la intregul potential , ei raman blocati la electoratul stangii, la cei care sunt pacaliti cu o galeata de plastic si un pui congelat. Si la „munca in strada”, „alaturi de oameni”, desi uneori mai rau strica decat fac.

    Revenind, care e doctrina sustinuta de acesti indivizi? Ce idei conservatoare, autentic de dreapta sunt in stare sa zica fara sa dea copy paste? „Politica bazata pe principii si valori„. Cu accentul pus pe politica (si nu etica, vorba unui actual europarlamentar), ca aici se termina cam toata expertiza lor cand e vorba de ideologie sau doctrina. Insa bine ca vor sa propuna candidati, vor sa controleze ei orice miscare ce le-ar afecta cota de piata. La asta sunt experti. Subtili strategi intr-ale politicii, victimele complezentei de sine, vorba lui Plesu. La sapat cartofi in Spania, asta e viitorul autointitulatei „drepte” de la noi. Si zic asta cat se poate de serios, fara rautate deloc.

    Cred ca cei care se considera de dreapta ar trebui sa propuna un candidat independent, mie imi este clar ca solutia nu poate veni de la partidele de azi. Sau daca vine din randul unor partide (cum ar fi de exemplu Monica Macovei, sa zicem, de la PDL), atunci faptul ca inca face parte dintr-un astfel de partid nu e deloc un avantaj. Mai mult de atat, si ca sa sa fiu cinic pana la capat, eu nu am incredere nici macar in aparatul lor de partid. Alegerile (chiar si partiale) pot fi viciate foarte usor daca lasi controlul pe mana lor. Blatul facut de Blaga in 2012 cu PSD, sau relatia de amicitie respectiv afaceri dintre Udrea si Ponta sunt un mare risc si zic tot ce e de zis.

    Asa ca sectiile de votare as prefera sa fie STRICT pe internet. Sunt 7 milioane de romani numai pe Facebook, pana si milioanele de tarani de la APIA si-au inregistrat parcelele pe internet. Exista suficiente softuri care pot asigura verificabilitatea cat si anonimitatea deplina, sistemul bancar foloseste astfel de tehnologii din plin. In Estonia votul electronic este folosit oficial. E adoptat in multe universitati din State. Daca vrem sa iesim din situatia disperata in care este dreapta acum, cred ca trebuie sa fim deschisi si sa avem curajul de a incerca orice lucru nou ce poate fi in avantajul nostru, de a reinventa jocul de la zero, ca altfel nu vad vro solutie sa-i dovedim. Pe socialisti nu-i invingi cu trucuri ieftine sau alte salturi cu parasuta, ci cu idei. Ca acolo e locul in care ei sunt intotdeauna praf.

    _____

    „După europarlamentare, partidele autohtone şi liderii lor au făcut un sindrom al marşului triumfal, cu justificarea, probabil, că „se putea şi mai rău”. Cu ochii pe scorul trist al formaţiilor lor, toţi competitorii – chiar şi cei vecini cu catastrofa – şi-au proclamat victoria. Naturi fericite! Sau campioni ai disimulării. Sau victime norocoase ale complezenţei de sine. Sau subtili strategi într-ale politicii…E greu, fireşte, să nu te întrebi, cum se face că – dat fiind cîştigul generalizat – marasmul electoral e atît de intens. Deşi, de fapt, e de înţeles: cum să votezi, cînd nu ai de ales decît dintr-o adunare de învingători?”

    http://adevarul.ro/news/politica/jurnal-inactualitati-1_53955cd50d133766a86b4959/index.html

  10. Emil Borcean
    11 June 2014

    George. Ar mai fi ceva. Mobilizarea la urne se practica si in cadrul alegerilor propriu-zise. E ilegala? Nu. Deformeaza rezultatul final? Nu. Competitia electorala nu e numai intre candidati, ci si intre alegatori; cei care participa si sustin puternic un candidat (sau partid) au castig de cauza; organizarea e si ea un factor, legitim.

    Si aspectul cel mai important. In cazul unei competitii preliminare decisa de alegatori mobilizarea pe linie de partid nu ar trebui sa aiba o pondere prea mare. Sunt numerosi oameni care nu voteaza la alegerile propriu-zise deoarece nu le place niciun candidat (sau, in acest caz, candidatul Dreptei). Insa la competitia de nominalizare e o oferta mai mare. Electoratul de Dreapta care nu se prezinta la urne in cadrul alegerilor propriu-zise ar avea acum un motiv de a participa la nominalizare: poate decide cine sa il reprezinte, dintr-o oferta largita. De aceea exista o posibilitate reala ca numarul de alegatori neinregimentati la partide sa fie suficient de mare astfel incat sa furnizeze o pondere majora la stabilirea castigatorului.

  11. George Daniel
    11 June 2014

    Sorin G, costurile ar fi minime. alegerile s-ar desfășura în sediile partidelor politice, iar buletinele de vot plus ștampilele ar costa câteva mii de euro pe județ, o sumă infimă. Oamenii din secții ar fi membrii de partid – câte unul de la fiecare partid ce se consideră de dreapta. Banii sunt chiar ultima problema!

  12. Liv STOmer
    11 June 2014

    Subscriu, cu 10 maini, subscriu. Ar fi genial, da, sa avem si noi, niste „primaies”. Numai ca am niste comentarii. Costin, Emil, Anca, oameni buni……hai sa fim seriosi, vorbim de partidele de „dreapta”, da, vorbim de Blaga, Udrea, Antonescu, etcetc, stim bine cu cine avem de-a face, nu? Sa fim seriosi, suntem constienti ca o asemenea intiativa, precum cea de mai sus, oamenii astia n-o vor pune in practica niciodata, pentru ca tocmai ei ar avea de pierdut, ne dam seama de asta, nu?
    Bun, daca da, si dat fiind ca voi scrieti

    Regulamentul de desfășurare și amănuntele operaționale pot fi stabilite de un grup de experți, în regim de urgență.

    , si deasemenea ideea fiindu-mi sugerata de comment #9, vin cu o propunere:
    Costin, tu vad ca ai facut pagini de facebook, de ce nu faci (de ce nu faceM? te-as ajuta, daca am cu ce) o pagina online, o „sectie de vot” online, pentru aceste primaries? Ma gandesc ca, in fond, asta chiar ar fi singura solutie de a vedea pus in practica ce scrieti mai sus. Repet: sa fim seriosi, nu cred ca va asteptati ca Blaga sau Antonescu sa iasa maine in conferinta de presa si sa zica „cei de la ILD ne-au dat o idee minunata, o vom pune in practica!!”, stim bine ca nu se va intampla. Incat, am impresia, suntem obligati sa fim noi grupul ala de experti.

  13. Gheo
    11 June 2014

    Am o intrebare. De unde stim noi care sunt simpatizantii
    reali ai dreptei ? Sunt sanse bune sa se infiltreze si cei de stanga la vot si asa sa ne trezim cu un fals concuret pe culoarul din dreapta.

  14. John Galt
    11 June 2014

    oameni buni……hai sa fim seriosi, vorbim de partidele de “dreapta”, da, vorbim de Blaga, Udrea, Antonescu, etcetc, stim bine cu cine avem de-a face, nu? Sa fim seriosi, suntem constienti ca o asemenea intiativa, precum cea de mai sus, oamenii astia n-o vor pune in practica niciodata, pentru ca tocmai ei ar avea de pierdut, ne dam seama de asta, nu?

    Subscriu. De asta nu am incredere in alegeri preliminare organizate de ei. Sunt absolut sigur ca foarte multa lume ar prefera sa voteze pe internet tocmai pentru ca nu mai vor sa mearga in acele sedii, in care probabil au mai fost. In plus, vorbim despre functia de presedinte, ce prin definitie este apolitic, nu de partide neaparat. Teoretic poate candida si un independent.

  15. avenirv
    11 June 2014

    @Gheo

    multumesc, ai pus punctual pe „I”.
    de ce nu or fi facand americanii asa ?

  16. avenirv
    11 June 2014

    uitai sa zic ca in state primaries sunt la nivel de partid.

  17. Popescu Ghe
    11 June 2014

    Ideea ar fi sa vina la vot cat mai multi simpatizanti. Se inscriu pe lista, fac o donatie. (sa fie si cenzitar si se strang si bani de campanie) In capul listei se trece un text cum ca vor vota la alegeri candidatul dreptei.
    Nu cred ca vor veni la vot oameni adusi pe mici si bere…E o ocazie pentru liderii locali sa fie importanti, sa-si testeze fortele si pentru candidati sa mearga la liderii locali sa le ceara votul.

  18. George
    11 June 2014

    @George Daniel: Da, dar e şi mai uşor să organizezi un sondaj de opinie corect decât să organizezi nişte alegeri.
    Să nu mă întelegeti greşit, ideea de alegeri primare mi se pare o mişcare bună de pr pentru mobilizare, tot ce zic eu e să nu avem pretenţia că un candidat ales în felul ăsta e mai bun decât ales prin sondaje.

    Nu vă gândiţi că pentru a răsturna o ierarhie este nevoie de sute de mii de oameni ca la alegerile adevărate, ci de câteva mii, număr foarte accesibil unora ca Udrea, Blaga sau poate PSD doar cu membri de partid.

  19. George Daniel
    11 June 2014

    Ba chiar e mai buna. Un candidat ales astfel de alegătorii de dreapta este cu adevărat candidatul Dreptei! orice scrutin este mai bun decât un sondaj.
    Nu cred că mii pot schimba ierarhia. Dacă ideea este popularizată și susținută de toate partidele, pe estimarea mea care nu are niciun suport științific, ar veni peste un milion de oameni la vot.

  20. George
    11 June 2014

    Părerea mea, tot fără suport ştiinţific, e ca doar membrii de partide vor vota + vreo 2-3 de pe aici.

    Un exerciţiu de imaginaţie: ce ţi se pare mai probabil: să câştige Elena Udrea nişte alegeri preliminare sau să iasă pe locul 1 în sondaje?

  21. Pataphyl
    11 June 2014

    @15 Ba uite că americanii chiar fac așa: ieri 10 iunie, Eric Cantor, leaderul majorității Republicane din Camera Reprezentanților a pierdut alegerile primare în defavoarea unui candidat susținut de Tea Party! Deci din ianuarie, majoritatea Republicană va avea un alt leader (și un „RINO” mai puțin…)!

  22. Adi
    11 June 2014

    In Romania ar veni stangistii (dați spimpatizanti ai dreptei) sa voteze cu ala care e cel mai puțin periculos in competiție cu al lor…

  23. George
    11 June 2014

    Dacă ar face acelaşi lucru PSD, nu-i aşa ca v-aţi duce să votaţi cu Geoană?

  24. Georgescu M.
    11 June 2014

    Nu cred ca e un pericol real sa vina psd-isti sa voteze. In plus comisiile de la sectii vor fi oameni din localitatile respective si vor sesisza daca sunt intruziuni. In plus votantii vor veni cu buletinul si se vor inscrie pe niste liste. Sa lase si numarul de telefon. Ar fi si o ocazie de recrutare voluntari. Ar putea fi o repetitie extraordinara pentru alegerile reale si poate produce mobilizare. Toti cei inscrisi in cursa vor tine discursuri si vor incerca sa-si atraga simpatizanti. Cine va umbla cu cioara vopsita se va descalifica. Cred ca ar fi bine sa fie obligatoriu sa semneze ceva de genul sustin dreapta, sunt contra PSD, sa sune ca o exorcizare in caz ca vine vreun ratacit psd-ist. Sigur ca ar fi mai simplu cu sondaje dar castigul actiunii propuse aduce refacerea structurilor demobilizate ale dreptei si un pas catre o coeziune maxima la alegeri. In plus existenta unui candidat unic elimina pertractarile si tradarile posibile din turul 2. Explicite sau non-combat. Astfel de tradari pot fi provocate cu usurinta de bani rusesti, grupuri de interese mafiote sau santaj. Felicitari pentru propunere. Pare a fi singura solutie buna de pregatire pentru Marea Batalie din Noiembrie.

  25. John Galt
    11 June 2014

    Cred ca ar fi bine sa fie obligatoriu sa semneze ceva de genul sustin dreapta, sunt contra PSD, sa sune ca o exorcizare in caz ca vine vreun ratacit psd-ist.

    :)) Comic. ????

    Posibilitatea ramane, indiferent ce am zice. In plus, mai exista si varianta in care diversi pesedisti sau penelisti sa voteze pe bune cu noi, pentru ca unii poate sunt dezamagiti de actualul partid, sau poate pentru ca au inteles in sfarsit ideea cu separatia puterilor in stat si nu vor sa lase aceasta functie pe mana lui Ponta, sau poate au polite de platit..

    Nu uitati insa ca 64% nu s-au prezentat la vot. Acolo e targetul, nu la 40% din 30% si ceva (fara Teleorman) adica 15% din total, ca atat este electoratul stangii (extrem de bine mobilizat – trebuie sa recunoastem ca la ghidat oi se pricep).

  26. Maria
    11 June 2014

    O idee foarte buna.

  27. SIMUT IOAN-IONEL
    11 June 2014

    Ideea este pe cit de interesanta pe atit de eficienta si eficace pentru politica romaneasca si sunt ferm convins ca va fi acceptata de opinia publica din Romania….Aceasta idee am lansat-o prima data eu la Nasul TV in direct prin telefon de citeva luni ,dar asta nu mai are mare importanta ,important ar fi sa fie pusa in practica cit mai curind posibil indiferent daca liderii vor sau nu vor….Daca nu vor atunci sa o facem noi cumva si propun ca fiecare care are idei cum sa facem sa o faca pe net…E soarta tarii si implicit a noastra in joc..Nu putem lasa sa ajunga un Tontalau la cotroceni sa ne minta toata ziua si de acolo…Uniti putem pune acest proiect pe picioare
    si sa ne decidem singuri soarta dindu-le o lectie tuturor po;iticienilor prin vot si eliminind nulitatile din politica romaneasca …Va fi un mare pas inainte aceste alegeri preliminare pe dreapta si cred ca si stinga ar trebui sa faca asta…..

  28. Sorin
    11 June 2014

    dreapta a avut o şansă mare, însă indivizi ca Videanu (care a tot schimbat borduri în Bucureşti), Ridzi, (nereguli la Ministerul Tineretului şi Sportului), Udrea (suspiciuni la gala Bute, ieşiri necontrolate în presă în ajutorul lui Ridzi, gafe în timpul inundaţiilor din Moldova- pantofi cu toc trimişi ca ajutoare), Blejnar & compania, Horatiu Ţică ( consilier primăria Capitalei, „prinţul” PUZ-urilor) si alţi arivişti au distrus-o. Aveti idei frumoase, lupta voastra este indreptăţită, însă respectivii nu au nici o legătură cu idealurile voastre. (uitasem de legăturile de cumetrie ale familiei Băsescu cu Bercea Mondialu – totuşi, puţină decenţă ! )

  29. oblio
    11 June 2014

    E o idee… Dar cum nu avem nici o baza organizata, o sa fie greu. De ce nu se organizeaza un sondaj media corect, de firme de prestigiu, care sa vada exact cine e preferatul electoratului si cati vor veni la vot? Cel din fruntea listei, sa candideze sustinut de toate partidele de dreapta! E mult mai eficient asa. Si mult mai transparent.

  30. avenirv
    11 June 2014

    @21
    imi cer scuze pt confuzie.
    eu ma refeream la propunerea ca primaries sa fie pe internet.

  31. mad
    11 June 2014

    Idee excelenta. Primiti si pareri din provincie? Multumesc. Voila :de ce nu (si)vot electronic? Suntem prea „prinsi” unii,sau prea comozi altii de a ne indeparta de computer; sunt si romanii din afara Romaniei,care ar participa la aceste alegeri. Reusita proiectului ar da de gandit si acelora care nu au votat,desi nu sunt „rosii”. Putem sa votam pe un domeniu sigur ( protectia datelor ,etc) ,contra unei taxe simbolice , timpul costa ! Ne dorim democratie ,stat de drept,continuarea parteneriatului SUA ? Apropo,cred ca o solicitare de sprijin , facuta catre ambasada SUA ,ar fi bine primita; nu pot sa cred ca se va refuza.Sunt si se vor inmulti mesajele de descurajare;vor trebui ignorate.Deocamdata atat.

  32. Liviu Crăciun
    11 June 2014

    o variatie
    candidatii oricum vor avea nevoie de liste de semnaturi in toamna; cum ar fi ca in loc de vot, oamenii care se prezinta sa completeze lista de semnaturi a candidatului pe care il prefera? la sfirsit se face numaratoarea si rezulta un cistigator

    se reduce riscul invaziei de pesedisti care sa voteze cu vreun aiurit (si alte riscuri practice), iar partidele au si un cistig ca la sfirsit listele de semnaturi sint reale, corecte si gata de predat la BEC

    ramine eventuala problema ca nu se pastreaza secretul optiunii; dar nu mi se pare grava, participa cei care sint dispusi ca optiunea lor sa nu fie absolut secreta si se obtine astfel o fotografie a nivelului de sustinere publica

  33. Alex
    11 June 2014

    Bine gandit! Cred o foarte mare parte a alegatorilor Dreptei au acces la internet si opereaza pe computere, laptopuri, tablete si telefoane inteligente, asa ca s-ar putea ca aceste alegeri preliminare sa aiba loc pe internet. De ce nu chiar pe o pagina a acestui website sau pe o pagina web dedicata ori chiar pe o pagina de facebook!? Este doar o idee, care ar putea fi dezvoltata.

  34. avenirv
    11 June 2014

    http://www.redstate.com/2014/06/13/democrats-give-brat-winning-edge-cantor/

    se pot intampla multe…
    deci chestia aceasta trebuie pregatita cu mare grija.
    trebuie analizate multe variante pt a nu ajunge la ceva care poate fi combatut legal sau prezentat drept la limita legalului sau infringe asupra unor drepturi.
    cred ca pana la urma se ajunge la membrii de partid (dar acestia trebuie sa ai ba carnet de membru, etc, etc). daca nu se merge pe membrii atunci SIGUR psd si alti smekeri vor creea diversiuni prin trimiterea masiva la urne a echipelor de „interventie” si astfel se va dilua totul si se va allege cineva care le convine lor.
    mersul pe internet cam are aceleasi problem, de aceea americanii nu folosesc internetul pt voturi/etc.

  35. Daniel
    11 June 2014

    Perfect de acord. Care sunt insa sansele ca partidele de dreapta din Romania sa puna aceasta idee in aplicare? Ati luat legatura cu aceste partide? In final, cum rezolvati problema votarii pentru cei care nu se afla in tara?

  36. Mihaela Bărbuş
    11 June 2014

    Ce sa faca si el? Doar stim ca plagiaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto