FUNDATIA IOAN BARBUS

14 iunie 1990, o zi neagră pentru fotbalul romanesc

Ion Iliescu, în mijlocul celor mai mari tulburări post-revoluţionare, provocate şi conduse de el însuşi, nu pierde din vedere şi acordă toată atenţia problemelor reale ale adevăraţilor cetăţeni:

Evoluţii în Europa; MINERII ROMÂNI INVADEAZĂ BUCUREŞTIUL
CELESTINE BOHLEN, trimis special al The New York Times
15 Iunie 1990
[…]
Deși minerii au declarat că au venit spontan la București după chemarea domnului Iliescu, Guvernul şi-a asumat în mod clar responsabilitatea pentru aceştia. În această după-amiază, în Piaţa Universităţii au venit nişte autobuze pentru a-i duce pe mineri la o clădire de expoziţii (Romexpo) unde au vizionat meciul de fotbal din Cupa Mondială, după care au fost duși cu autobuzul înapoi în piaţă şi apoi către o nouă locaţie din oraş unde şi-au petrecut noaptea.
[…]
https://www.nytimes.com/1990/06/15/world/evolution-in-europe-romanian-miners-invade-bucharest.html?scp=5&sq=romania&st=nyt

România juca în grupa B, iar meciul România-Camerun era programat de la ora 17:00, în paralel cu Iugoslavia-Columbia. În ciuda frumosului gol înscris de Balint, România a pierdut cu 2-1 în faţa Camerunului.
Întorşi în piaţă, minerii nu s-au mai dovedit a fi o forţă prea puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească. Practic, n-au mai avut nici un chef, au făcut mai mult act de prezenţă, au terminat băutura pusă la dispoziţie cu generozitate de autorităţi şi s-au culcat.
mineriada
Orice aţi spune, norocul lui Coposu a fost maxim în acea zi. Prima parte a Mineriadei s-a terminat abrupt în jurul orelor 16:00 dintr-o simplă întîmplare – meciul ar fi putut fi programat şi de la ora 21:00, în paralel cu meciul SUA-Italia din grupa A (americanii au mîncat bătaie cu 1-0, gol Giannini, min. 11). Sau, şi mai rău, greaua înfrîngere românească ar fi putut fi programată în seara precedenta, pe 13.
Nu, de fapt n-a prea avut noroc Coposu. Detaşamentele speciale de mineri, cele însărcinate cu vizitarea sediilor de partide şi ziare, nu au beneficiat de derogări de la sarcinile de serviciu. Chiar în timpul meciului, transmis în direct de TVR şi comentat de Cristian Ţopescu, aceştia descopereau droguri la sediul PNŢ şi maşini de scris automate la PNL.
 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi