(…) Dupa moartea fostului presedinte Lech Kaczynski în accidentul de la Smolensk si alegerea lui Bronislaw Komorowski, politica Poloniei a trecut printr-o schimbare radicala. Pe plan extern, cuplul Komorowski-Tusk s-a angajat într-un proces ambitios de „resetare” a relatiilor cu Rusia. O parte a acestei resetari este un nou contract pentru livrarea de gaz între Polonia si Gazprom care sa îl înlocuiasca pe cel actual, care expira pe 20 octombrie. Rusia ar urma sa livreze Poloniei 10,5 miliarde de metri cubi pe an, acoperind un deficit de 3 miliarde metri cubi pe care Varsovia îi importa acum din Germania. În schimbul acestor livrari garantate, Gazprom a pus mai multe conditii. În primul rând, rusii au cerut garantii ca polonezii vor continua sa importe gaz rusesc pâna în 2037.
Aceasta este o problema pentru Varsovia, care spera sa inaugureze pâna în 2014 un terminal de Gaz Natural Lichefiat (LNG) cu capacitatea de cinci miliarde de metri cubi pe an la Swinoujscie, la Marea Baltica. Daca Polonia are asigurat gaz rusesc pâna în 2037, exista putine motive pentru continuarea investitiilor în terminalul LNG si diversificarea surselor de alimentare.
În al doilea rând, Polonia nu va mai primi gaz prin sistemul ucrainean de conducte, ci prin conducta Yamal-Europe, care transporta gaz rusesc prin Belarus si Polonia spre Germania. Segmentul polonez al Yamal este detinut de Gazprom si de compania de stat poloneza PGNIG si nu este conectat la sistemul polonez de conducte. Gazprom doreste sa mentina acest monopol pâna în 2045. Aceasta prevedere contrazice legislatia europeana, care precizeaza ca operatorul sistemului de conducte trebuie sa fie independent fata de furnizor si trebuie sa asigure acces egal tuturor potentialilor furnizori. Daca Gazprom va reusi sa încheie acordul în termenii actuali, atunci va reusi sa creeze un precedent care va anula practic legislatia europeana. Din acest motiv, comisarul pentru Energie, germanul Günther Oettinger, a intervenit în negocieri si a cerut respectarea reglementarilor UE. În guvernul polonez s-au creat astfel doua tabere. Prima, reprezentata de ministrul de Externe, Radek Sikorski, sustine respectarea normelor europene, cealalta, formata din prim-ministrul Tusk si ministrul Economiei, Waldemar Pawlak, atrage atentia ca Polonia risca sa ramâna fara gaz în prag de iarna.
Polonezii sustin ca interventia Comisiei tradeaza standarde duble, de vreme ce tari precum Germania, Italia si Franta au acorduri separate cu Gazprom si se tem ca, o data cu intrarea în functiune a conductei Nord Stream, rusii vor putea închide conducta Yamal. Cu toate acestea, Polonia risca sa deschida calea monopolului Gazprom în UE si sa îsi amaneteze independenta energetica pentru o generatie.
6 Comments
Francesco
14 October 2010Polonia a semnat un contract cu Rusia, fara sa astepte OK-ul de la Comisia Europeana. Vice prim-ministrul polonez Waldemar Pawlak si corespondentul sau rus Igor Sechin au semnat acordul prin care 10.3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor fi livrati de Gazprom catre compania poloneza PGNiG.
dr pepper
14 October 2010ma intreb ce se stie despre accidentul aviatic de la katyn in spatele usilor diplomatice inchise si daca wikileaks are ceva despre…
Vlad M.
14 October 2010Daca Wikileaks a aflat ceva, poti sa fii sigur ca nu o sa apara nimic. ???? Nu cred ca Assange vrea sa cada in ochii rusilor… macar pentru ca tine la propria lui persoana.
dr pepper
14 October 2010Probabil de unde si furia cu care Moscova il trateaza pe assange…
Vlad M.
14 October 2010Premiul Nobel pentru Pace.
dr pepper
14 October 2010Traian Ungureanu are un articol foarte bun ( asa cum ne obisnuia odata):
Statul român: proprietate de stat sau privată?
Asta mi’a adus aminte despre o discutie mai veche de pe un forum despre schimbarile geopolitice ce se vor petrece odata cu schimbarea guvernarii de la Washington.
Si ca exista toate sansele ca Romania sa reintre in zona de influenta ruseasca.
Am fost luat la misto ca traiesc in continuare in perioada razboiului rece si mi s’au servit o gramada de omlete si mamaligi de genul ???? ???? samd
si un mic extras de pe wikipedia despre SVR:
Potrivit lui Yuri Shvets, un fost agent KGB, „Pe vremurile Ciumei Rosii, numarul spionilor era limitat pentru ca acestia trebuiau sa apartina de un minister anume, de agentii de comert sau de stiri. In momentul de fata, practic orice companie privata de succes ruseasca este folosita ca acoperire pentru a culege informatii. Gazprom sau LUKoil sunt numai doua dintre aceste exemple ce tin legaturi stranse cu serviciul de spionaj rusesc.
SVR modus operandi:
SVR este activa in recrutarea cetatenilor rusi ce traiesc in tari straine. ” De indata ce un ofiter SVR pune ochii pe un emigrant rus pentru racolare, acesta este contactat, de obicei la resedinta acestuia si se depun eforturi pentru a se ajunge la o intelegere” afirma fostul ofiter FSB, Aleksander Litvinenk. ” Daca el sau ea refuza, ofiterul de spionaj va apela la tactici de santaj asigurand viitorul recrut ca acesta va fi acuzat in Rusia cu acuzatii false in cazul refuzului. Daca acesta continua sa refuze se va trece la fabricarea acuzatiilor”.
plus: