Să-i imităm pe români

  0

  Și totuși se poate. În România, cel mai mare mogul media și unul dintre cei mai bogați oameni din țară, fostul colaborator al Securității, Dan Voiculescu, numit și „Varanul”, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție. S-a decis confiscarea unor proprietăți și a sediului televiziunii aparținând grupului media Intact, deținut de familia Voiculescu.

  Aceasta este pedeapsa pentru corupție și utilizarea influenței politice în scopul achiziționării, contra sumei de 100 de mii de euro, a unui teren al Institutului de Cercetări Alimentare în valoare de cca. 8 milioane euro.

  Această hotărâre este actul cel mai important în lupta noii justiții cu oligarhia post-comunistă coruptă care a condus România. Cu toate că instanțele din România mai au în palmares, printre altele, condamnarea fostului prim-ministru și fostului șef al actualului partid de guvernământ, PSD (post-comunist), Adrian Năstase, care tocmai își ispășește a doua condamnare pentru corupție, hotărârea împotriva lui Voiculescu pare a fi cea mai importantă.

  Averea lui provine din timpul lui Ceaușescu, el însuși se consideră un „capitalist roșu”. Este proprietarul a două posturi de televiziune, mai multor posturi de radio, precum și unor ziare influente. A creat un mic Partid Conservator care, datorită puterii media a șeful său, a intrat în parlament, unde a fost întotdeauna cel mai fidel aliat al post-comuniștilor. Dar nu în acțiunea politică directă a constat importanța Varanului.

  El a fost creatorul principal și dirijorul industriei românești a disprețului, îndreptate împotriva acelora care au vrut să restituie standardele mai înalte ale statului de drept și să demonteze „sistemul Iliescu”, adică sistemul corupt post-comunist care a dominat această țară, cu o mica pauză, de la moartea lui Ceaușescu în 1989.

  Mediile lui Voiculescu s-au specializat în campanii de ură pe scară chiar mai mare decât cea pe care o cunoaștem din cea de-a Treia Republică, împotriva celor care au contestat status quo-ul din România. Obiectul principal al acestor atacuri este președintele în exercițiu, Traian Băsescu, un fost căpitan de vas de transport, pe neașteptate ales primar al Bucureștiului, iar apoi învingător în competiția prezidențială. Sub patronajul acestuia s-a înființat Comisia pentru Studierea Dictaturii Comuniste din România, iar raportul ei a fost folosit pentru condamnarea acestui regim. Cea mai importantă realizare a președintelui a fost însă reconstrucția aparatului justiției și combaterea sistematică a corupției.

  În lupta împotriva lui Băsescu, jurnaliștii lui Voiculescu nu s-au dat înapoi de la nimic. Nu au existat insinuări, calomnii sau insulte care să nu fi fost folosite.

  Când, după un interval de guvernare a dreptei, post-comuniștii au revenit la putere, bariera în calea reconstruirii sistemului Iliescu s-a dovedit a fi justiția independentă, eficient protejată de președintele încă în exercițiu.

  Cel de-al doila mandat al său se sfârșește însă în toamna aceasta. Rezultatele alegerilor prezidențiale vor decide dacă justiția din România va reuși să se apere.

  articol publicat pe 21 august 2014 în revista poloneză Do Rzeczy.pl | traducere: Anca Cernea

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentPapa Francisc și susținătorii lui Castro
  Articolul următorDIVERSIUNE? Un batalion de români s-ar fi pus în slujba teroriștilor lui Putin din Donețk
  Bronislaw Wildstein
  Bronisław Wildstein e un intelectual polonez reprezentativ, jurnalist și publicist conservator, provenit din rândurile Solidarității și fost președinte al Televiziunii Poloneze, un susținător curajos al lustrației. A studiat filologia polonă la Universitatea Jagielona din Cracovia. Și-a început activitatea în opoziția anticomunistă în timpul studenției, în 1977, a fost unul dintre fondatorii SKS – Comitetul Studențesc al Solidarității – prima formă de opoziție structurată din Cracovia. În septembrie 2006, Wildstein a fost decorat cu Crucea de Ofiţer al Ordinului Renașterii Poloneze, pentru activitatea din opoziția anticomunistă de către preşedintele Lech Kaczynski.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here