FUNDATIA IOAN BARBUS

Ortodoxismul ca ideologie | Ponta, la fel ca Putin, a decoperit creștinismul

Avem un razboi la graniță, unul care promite să se extindă. Razboiul, dincoace de granița, se duce în media, e informațional, propagandistic, subversiv. Au spus-o mai mulți analiști americani, a spus-o președintele României, au spus-o și serviciile de informații românești. Rusia încearcă să influențeze opinia publică, să influențeze factorii de decizie și formatorii de opinie din politică, afaceri, cultură, presă și Biserică pentru a pregăti destabilizarea României, pe modelul Ucrainei. Se întâmpă deja în Republica Moldova.

În urma cu câteva zile, Ilarion Alfeyev, cel care este considerat cel mai influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse, a vizitat România. A vizitat mai multe mănăstiri, s-a întâlnit cu o mulțiume de oameni, și-a lansat cărți și a conferențiat. Ilarion Alfeyev este cel mai apropiat consilier al Patriarhului Kiril al Bisericii Ordoxe Ruse.

Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse este un fost (și actual, din meseria asta nu ieși decât cu picioarele înainte sau cu pașaport american) ofițer KGB. În Rusia, Biserica este total, complet și definitiv subordonată puterii. La putere, în Rusia, este Vladimir Putin. Vladimir Putin consideră că “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea” este prăbușirea URSS. Vladimir Putin a invadat Ucraina, amenință Țările Baltice, simulează deja, de ani de zile, atacuri nucleare asupra Poloniei, simulează atacuri asupra SUA. A amenintat, prin interpuși, deja, de mai multe ori, România. Îsi vrea imperiul inapoi.

Ilarion Alfeyev si Alexandr Dughin

Ilarion Alfeyev, Mitropolit de Volokolamsk, care incorporează regiunea Moscovei, “ministrul de externe” al Patriarhiei Ruse, are o emisiune televizată a Patriarhiei Ruse la care l-a invitat pe Alexandr Dughin. Alexandr Dughin este cel care, în urmă cu câteva zile, a cerut un nou genocid (nou, pentru că nu ar fi primul, să nu uităm de Holodomor, genocidul în care au fost uciși, prin înfometare, de Stalin, în jur de 7 milioane de ucraineni) în Ucraina. Același Dughin care în urmă cu câteva luni le transmitea “rebelilor pro-ruși” din Ucraina (de fapt, soldați ocupanți ruși) „Ucideți, ucideți, ucideți!. Nu mai este nimic de discutat. Spun asta ca profesor.” Cel mai influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a invitat pe Dughin să discute despre “conservatorism în ortodoxie”, adică despre eliminarea influențelor occidentale din ortodoxia rusă dughinistă/național-bolsevică/o sinteză între nazism și comunismn.

Kremlinul este activ, azi, de câțiva ani deja, în influențarea BOR, în propagarea panslavismului, filorusismului, antioccidentalismului, în apropierea BOR de BORu(KGB).

National-bolșevismul/Eurasianismul lui Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, (detalii), adică ideologia care orientează Kremlinul azi, se folosește de creștinism, de un creștinism golit de sens și de, până la urmă, golit de creștinism, pentru a poza în alternativă la “occidentul decadent/ateu/gay”. Alexandr Dughin a declarat într-un interviu din 1998 că îl admiră pe Iosif Stalin pentru că a distrus partea “foarte occidentalizată” a ortodoxiei. A distrus-o prin uciderea a câteva zeci de milioane de ruși ortodocși. Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, invitatul celui mai influent cleric al Bisericii Ortodoxe Ruse, consideră că ce a făcut Stalin a fost necesar.

Rusia lui Putin este condusă, azi, de fostul KGB, integral. Pozează în “aparătoarea Tradiției!”, “apărătorii Conservatorismului” (le plac majusculele), “apărătorii creștinismului” etc, etc.

Pozează.

stalin-icoana Pentru că, în timp ce pozează, în Piata Roșie gigantice secere și ciocane tronează la fel de mândre ca înainte de căderea URSS, iar “Centrul editorial patriarhal…” tipărește calendare omagiale cu Iosif Stalin. Anual! Amin.

Pe de altă parte, doar pentru că a încălecat Ponta această temă, opoziția din România nu trebuie să abandoneze creștinismul, sau educația religioasa, că tot e de actualitate. Creștinismul e cultură. Creștinismul stă la baza civilizației europene, a dreptului (să nu ucizi, să nu furi etc), a moralei. Ignoranța despre crestinism e incultură.

Putin pozează azi în creștin pios, apărător al ortodoxiei în fata tăvălugului globalismului neoconilor occidentali, deci gay (de la Iulian Capsali cetire). De fapt, nu e vorba de ortodoxie, e vorba de ortodoxism, ortodoxia ideologizată. Putin e un KGB-ist, nu există nimic creștin în el.

Ponta, ca un biet știulete ce e, și-a dat jos tricoul cu criminalul comunist Che Guevara și a început să își facă cruci peste cruci, se foloseste de tema creștinismului pentru a câstiga alegerile. Admiratorul declarat al lui Zapatero – un socialist care a făcut pe dracul în patru ca să descreștineze Spania -, evlaviosul șef al PSD o ține de câteva săptămâni în pelerinaje cu elicopterul. Ponta e creația lui iliescu și Năstase, nu există nimic creștin în el. Nu degeaba și l-a luat de consilier cu cateheza pe Remus Cernea.

Dacă abandonăm creștinismul, îl lăsăm lui Ponta și lui Putin, să-și bată joc de el, instrumentalizându-l, și le oferim astfel legitimitatea pe care și-o doresc, am face bine să nu ne plângem, sau să ne mirăm, când Putin vine să ne sfințească cu tancul.

P.S. În vreme ce mitropolitul Ilarion a fost primit în România cu toate onorurile, Ucraina este mult mai prudentă. Conform Agerpres, autoritățile ucrainene de pe aeroportul din Dnipropetrovsk, în sud-estul Ucrainei, au interzis la 9 mai accesul pe teritoriul Ucrainei a mitropolitului Ilarion, care urma să participe la o ceremonie dedicată mitropolitului Irineu de Dnipropetrovsk, al Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, subordonată Patriarhiei Ruse, la împlinirea vârstei de 75 de ani.

Articol publicat si in Evenimentul Zilei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

12 comentarii

 1. Anca Cernea
  14 septembrie 2014

  O evoluție interesantă. În 2002, Biserica Ortodoxă Rusă își avertiza credincioșii împotriva învățăturilor eretice ale lui A. Dughin.
  BORusă publica atunci, într-un ghid despre secte, un document foarte serios alcătuit, în care analiza ideologia lui A. Dughin și constata că numai ortodoxă nu e. Că este plină de elemente păgâne, sataniste (da, Dughin este un apologet al lui Alistair Crowley, nici mai mult, nici mai puțin!) și profund influențată de islamism. Că Dughin e un semidoct, care folosește un limbaj pretențios, pseudo-științific, pentru a impresiona un public care nu a studiat nimic în profunzime, dar că e un politician ambițios și, deja la acea dată, foarte influent în Rusia, și făcând planuri pentru marea „Uniune Eursaiatică” – pe atunci, doar un proiect, (devenit astăzi realitate, cum știm, prin strădania lui Putin).

  Iată textul, pentru cine poate citi în rusă. Sperăm să vă putem oferi în curând o traducere. Dacă cineva ne poate ajuta cu asta, vă rugăm să ne scrieți la redacția ILD. Mulțumim!

  Учение Александра Дугина

  Așadar, în 2002, Biserica Ortodoxă Rusă îl considera pe Dughin un pericol pentru adevărata credință.
  În zilele noastre, Alfeyev, cel mai influent ierarh al BORuse după Kiril, îl consideră frecventabil, stă de vorbă cu el, ca între teologi, dând astfel semnal turmei păstorite de el cum că lupul este ierbivor.
  Ce s-a întâmplat între timp, nu știm în detaliu. Sperăm măcar ca autorul textului din 2002 să mai fie în viață. Ce e sigur e faptul că Dughin nu și-a schimbat învățătura, ci doar a făcut-o mai explicită, dacă era nevoie, adăugându-i îndemnul direct: Ucideți, ucideți, ucideți! Spun asta ca profesor.

 2. Anca Cernea
  14 septembrie 2014

  Să amintim aici un citat din Putin dreptcredinciosul, care compara mumia satanistului Lenin, rămasă obiect de cult, în mausoleul său, cu moaștele sfinților creștini!

  “Mulți spun că Mausoleul lui Lenin este împotriva tradiției. Dar ce este împotriva tradiției? Mergeți la Lavra Pechersk de la Kiev, sau căutați la Mănăstirea Pskov sau Muntele Athos. Veți vedea moaștele sfinților acolo. ”

 3. Costin Andrieş
  14 septembrie 2014

  Un alt exemplu: stie cineva mai multe despre acest domn?

  PS Longhin( Mihail Jar), Episcop vicar de Bănceni: În ce ţară s-au băgat americanii, numai vrajbă şi sânge au adus. Vor să vadă cum se omoară ortodocşii pentru a le apăra bussines-ul lor


  Când blestemaţii apără Statele Unite, vor să vadă cum se omoară ortodocşii, cum se împuşcă ortodocşii, şi ei stau şi beau, mănâncă şi se veselesc, şi se bucură de sângele care se varsă pe un pământ sfânt.

  Greu vor plăti sângele care curge pe mâinile şi pe hainele lor. Acestea le-a făcut o Europă blestemată, de care Sfinţii Părinţi au spus ‘să nu vă închinaţi fiarelor’ şi americanii, care în ce ţară s-au băgat, numai vrajbă şi vărsare de sânge au adus. S-au dat la o parte şi se bucură de sângele creştinilor noştri.

 4. iulian ene
  14 septembrie 2014

  Putin Speaks About His Baptism

  Povestea aia e implauzibila rau. Maica-sa i-ar fi ascuns lui Putin Sr. ca-l duce sa-l boteze sa nu-i faca astuia probleme cu partidul. Sa admitem, chit ca se poate dezvolta pe tema relatiilor din familia Putin si in ce mediu s-a dezvoltat micul Volodea. Sa-i zicem familie sovietica si sa nu zabovim Numai ca, in loc sa-l duca in vreun satuc prapadit unde mai erau cat de cat sanse sa gasesti vreun popa cvasi-subversiv, maica-sa l-ar fi dus, cica, la ditamai catedrala din Leningrad. Nicio sansa ca sa nu se raporteze la militie sau KGB cine si-a botezat la data cutare, ora cutare copilul, insusi preotul de ar fi slujit botezul era probabil informator. Curios ce-ar fi zis daca l-ar fi intrebat papagalii aia de pseudo-ziaristi ce a raspuns cand l-au intrebat la “admitere” la KGB daca e au ba crestin. Dar in Rusia jurnalismul incomod e in primul rand incomod pentru ziaristi.

 5. Anca Cernea
  14 septembrie 2014

  @4 în completare:

  Tsorionov, known for his hard-line Orthodox activism under the pseudonym “Enteo,” praised Putin’s apparent ability to survive assassination attempts and lauded his “good deeds,” such as crushing opposition protests. He first turned to Putin’s early years, beginning with the Russian president’s secret baptism.

  “A divine light at the moment when [Putin] left his baptism transfixed his essence, restoring the destroyed depths of his being, and giving him an anthological ability to acquire celestial energy,” Tsorionov said.

  This allowed the young Putin to “unite with God,” he added.

  “Moreover, he was summoned to do so,” Tsorionov said. “The evil spirit was chased out of his heart.”

  In Russia, Orthodox Radical Ponders Putin’s Divinity

  Do Some Russians Think Vladimir Putin Is God?

 6. Vlad M.
  14 septembrie 2014

  Putin, ca orice alt tovaras care se respecta, a facut rost de o poveste. Ma rog, si daca ar fi fost adevarat tot nu insemna nimic. Kaghebistul tot kaghebist, chiar daca ar fi avut o mama care sa fi incercat sa faca din el om. F. off, comrade.

 7. Victor D.
  14 septembrie 2014

  Putin si acolitii apropiati sunt satanisti. De urmarit manifestarile, gesturile, crimele ritualice, etc

 8. Salvarea
  14 septembrie 2014

  Pe mine nu conteneste sa ma uluiasca influenta lui Putin asupra unor crestini din SUA. Vizitez un cunoscut forum catolic american; pana la razboiul din Ucraina, Putin era vazut acolo clar ca o forta pozitiva a crestinatatii, care se bate cu tendinta de laicizare a statului, care combate decadenta occidentala a moravurilor, care indrazneste sa se ia de gay etc; abia dupa ce razboiul s-a dezlantuit si au aparut acolo greco-catolici ucraineni care sa mai explice lucrurile au inceput sa apara indoieli sau sa fie luata in serios ideea ca Putin nu face decat sa foloseasca ierarhia si ortodoxia doar ca sa-si intareasca puterea si sa-i pacaleasca pe occidentalii religiosi. Dar pentru multi am vazut ca ramane in continuare valabila opozitia “SUA sub Obama = laicizare si decadenta vs. Rusia sub Putin = religiozitate si moralitate”.

 9. Ion Ionescu
  14 septembrie 2014

  “Este evident că linia de discurs practicată nu doar de Biserica Ortodoxă Rusă ci și de oficialii de la Kremlin, stîrnește ecouri favorabile în interiorul unor segmente importante ale ierarhiei bisericești din România. Lucru de înțeles. Pentru că nu doar Biserica Ortodoxă, ca și cea Catolică de altfel, ci și segmente de populație cu vederi conservatoare nu au cum să nu privească cu iritare vehemența retoricii liberal stîngiste practicate la scară largă în Occident de o bună parte a inteligentsia, de mass media, de cercurile politice de stînga. ..”

  http://www.contributors.ro/editorial/falanga-ortodoxa-a-kremlinului/#comment-203949

 10. Anca Cernea
  14 septembrie 2014

  @8, @9. Exact.
  Însă, în lumea asta „recentă”, atât cercurile bisericești – ortodoxe, catolice, protestante – cât și cercurile evreiești și toată populația cu vederi conservatoare au uitat cine a încurajat, inspirat, finanțat demența asta stângistă care face ravagii în Occident. Uniunea Sovietică.
  Sau își închipuie, în naivitatea lor (Voegelin i-ar zice „prostie criminală”), că Rusia nu ar continua să facă și acum chestia asta. De parcă am putea crede că cea mai mare mașinărie a Răului cunoscută în istorie, KGB-ul, s-a autodizolvat, pur și simplu, sforarii și asasinii săi intrând la mănăstiri. Ca să demontezi o structură precum KGB-ul, ar fi trebui eforturi uriașe, ele ar fi trebuit să fie vizibile. Ori nu a existat nimic de felul ăsta.

  Dughin zicea în interviul din 1998 (înainte de Putin) că Occidentul trebuie lovit și cu noua stângă și cu noua dreaptă.
  Serviciile rusești pun la cale și Pussy Riot, și reacțiile de indignare împotriva blasfemiei.
  Grupuri asemănătoare, cum e Femen, care acționează în Occident, au și ele un pedigree care se pierde în negura post-URSS. Iar creștinii conservatori din Occident privesc cu speranță spre țarul Putin, singurul care îi mai poate apăra de diavolițele topless, care fac același număr peste tot în lume – de la Notre Dame de Paris până la Santiago de Chile – sugerând un planificator unic, destul de lipsit de imaginație.
  Postul TV Russia Today nu numai că acoperă și susține, ci chiar se implică direct în organizarea mișcării Occupy Wall Street în SUA, iar americanii pro-life și pro-family se duc la Moscova să mulțumească lui Putin că apără Creștinătatea.
  În Polonia, primul transsexual deputat, Krzysztof Bengowski (acum Anna Grodzka) vine astăzi cu inovații lgbt și seculariste cu care șochează opinia publică – să se scoată crucile de pe pereți, să se învețe la școală ideologia gender. Dar nu, nu s-a format la Amsterdam, ci mai degrabă în Răsărit, unde, în anii 80, făcea nenumărate vizite, cu un pașaport d-ăla special, cum se obișbuia între forțele Pactului de la Varșovia și Maica URSS.
  În Republica Moldova, organizația gay-rights e formată numai din rusofoni, iar „Mitropolia Moldovei”, agentura bisericească a Moscovei face mare gălăgie, în apărarea creștinismului amenințat de spurcăciunea venită din Vest.

  Tactica provocării/reacțiunii e veche, e de pe vremea țarului. Rușii sunt pompierii-incendiatori ai marelui război cultural din Vest.
  Nu zic, nu e acesta singurul ingredient, dar mi se pare evident că acum e cel mai important.

  În Parlamentul European se vede chestia asta ca într-un acvariu. Stânga care susține acolo tot delirul revoluției culturale și „dreapta” fascistoidă, care cică i se opune, sunt pe față susținătorii Rusiei și îi reprezintă interesele mult mai cu sârg decât pe cele ale țărilor lor de proveniență. Și culmea! Nu se bat între ele. Toți dau în americani, în capitalism. Au fost împreună în vacanță, ca observatori la „referendumul” din Crimeea, și n-am auzit să se fi păruit pe acolo.
  Ca și la noi, unde neo-bolșevicii de la criticspanac și ceilalți omuleți verzi, legionaroizii și neodreptacii, ies la miting mână în mână, pt jos capitalismul, jos NATO, jos americanii, jos gazul de șist, jos Băsescu. Și înjură toți de Tismăneanu, Patapievici și Monica Macovei – în loc să se înjure unii pe alții.

  (Ca Țarnaev, refugiat cecen în SUA – ai cărui părinți nu au fost cine-știe-ce-patrioți în războiul cu rușii – care, chipurile, supărat fiind pe ce au făcut rușii în Cecenia, a pus bomba-cratiță la maratonul de la Boston 2013 și a omorât, în semn de protest, civili americani.
  Sau comandantul ISIL, Batirașvili, născut în URSS, care, chipurile, supărat fiind pe ce au făcut rușii în Georgia, acum pune să fie decapitați jurnaliști și voluntari umanitari americani și britanici și măcelărește creștinii din Irak.)

 11. Anca Cernea
  14 septembrie 2014

  În completare:
  În America Latină, în Forul de la Sao Paulo, (Internaționala Comunistă continentală – care reunește sub comada cubanezilor toate partidele comuniste-și-muncitorești, bolivariste, indigeniste, de inspirație castro-chavistă, actuali și foști teroriști sângeroși, aflați acum la conducerea mai tuturor țărilor din regiune), tovarășii care implementează cea mai radicală revoluție culturală, avortul, căsătoria gay, consumul de droguri (chestii care și-au făcut loc și în documentele programatice ale FSP) – de ex. Mujica din Uruguay, Dilma din Brazilia, Kirchner din Argentina etc etc – coexistă pașnic, tovărășește, cu pro-lifers „catolici” ca Rafael Corea din Ecuador (susținător și susținut al narco-gherilelor FARC) și Daniel Ortega din Nicaragua (criminal notoriu, având pe conștiință inclusiv genocid) – ultimii doi tovarăși fiind, poate, după cubanezi, cei mai direct legați de Putin.
  În conferințele FSP, nu s-a auzit niciodată de vreo controversă privind temele apărării vieții și familiei.
  Toți tovarășii înjură SUA și capitalismul.
  Iar Putin este la fel de bine primit de ambele varietăți de lideri FSP, ca un adevărat Mesia pentru America Latină, după cum s-a văzut recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian