FUNDATIA IOAN BARBUS

Barbaria rusească la Mariupol: 20.000 de civili au fost uciși, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați în Rusia

Peste 20.000 de civili din Mariupol, orașul port de la Marea Azov, au fost uciși de armata rusă, iar 33.000 de locuitori ai orașului au fost deportați de armata rusă în Siberia și în alte locuri îndepărtate din Rusia, conform autorităților ucrainene. În total, 700.000 de ucraineni au fost duși în Rusia, spune ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova.

Șeful administrației militare regionale Donețk, Pavel Kirilenko, a declarat pentru CNN la 12 aprilie că, potrivit datelor preliminare, în Mariupol au murit până la 22.000 de persoane: „Acum vorbim de 20-22 de mii de morți în Mariupol”, a spus Kirilenko. El a adăugat că situația dificilă din oraș, aflat sub asediu și blocaj, nu permite evaluarea exactă cu privire la numărul victimelor, scrie Meduza.

Un membru al trupelor pro-ruse se plimbă în apropierea unui bloc de apartamente distrus de bombardamentele ruseși din Mariupol, Ucraina, 28 martie 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko

Viceprimarul Mariupolului, Serghei Orlov, a declarat pentru BBC că „rușii au ocupat temporar o parte din oraș” și că „soldații ucraineni continuă să apere centrul și sudul orașului, precum și zonele industriale”.

Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, afirmă că peste 10.000 de civili au fost uciși în urma invaziei orașului. „Cadavrele stau înşirate pe străzi”, mai spune primarul, acuzând forțele ruse că au blocat săptămâni la rând convoaiele umanitare care voiau să intre în oraș, parțial pentru a ascunde masacrul. Boicenko crede că numărul morților din Mariupol ar putea depăși chiar 20.000, scrie Podul.

Spațiile verzi din Mariupol au fost transformate în cimitire

Anterior, primarul Mariupolului a declarat că peste 50 de persoane au fost arse de vii într-un spital din oraș de către armata rusă.

În plus, oficiali ucraineni acuză Rusia că deține civili, inclusiv jurnaliști, în închisorile rusești. „Avem mulți preoți, jurnaliști, activiști, primari și, în general, civili care sunt în închisori (…) în Kursk, Briansk, Rostov. Sunt ținuți cu forța”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, într-o apariție televizată.

Directorul Biroului pentru programe de urgență al UNICEF, Manuel Fontaine, avertizează că peste un milion de copii ucraineni riscă să nu aibă ce mânca, transmite BBC, citat de news.ro. „Situația este și mai gravă în orașe precum Mariupol și Kerson, unde copiii și familiile lor au rămas, săptămâni întregi, fără apă curentă și servicii de canalizare, fără o aprovizionare regulată cu alimente și fără îngrijiri medicale”, a transmis oficialul.

Un hectar de teren în Siberia pentru locuitorii din Mariupol 

Ocupanții ruși distribuie pliante propagandistice locuitorilor deportați din Mariupol și le promit câte un hectar de pământ în Siberia. Asemenea materiale erau distribuite de naziști în anii 1940, când oamenii erau duși la muncă în Germania, „Dar sute de mii au găsit acolo nu munți de aur, ci umilință, abuz inuman sau moarte.

Pliante propagandistice date de ruși locuitorilor deportați din Mariupol

Istoria se repetă”, informează RBK Ucraina cu referire la Consiliul Local Mariupol. Se remarcă faptul că logica urâtă a lui Vladimir Putin este de înțeles: „în primul rând, ocupanții distrug un oraș cald și prosper de la Marea Azov. Și conduc oamenii în Siberia și Sahalin. Au nevoie de noi muncitori în persoana lor”.

Potrivit deputatului ucrainean Ludmila Denisova, comisar pentru drepturile omului în Parlamentul de la Kiev, peste 33.000 de locuitori ai Mariupolului au fost deportați de către armata rusă de la începutul războiului până acum, informează RBK Ucraina. Aproximativ 4 350 de civili au fost evacuați luni, 12 aprilie, din zonele disputate din Ucraina, dintre care 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereșciuk.

Pe 18 martie, prezentatorul TV Dmitri Gordon a publicat un mesaj video către ucrainenii din teritoriile ocupate sau blocate de trupele ruse. El a afirmat că există „două tipuri de coridoare umanitare” – organizate de Ucraina și organizate de Rusia, și a îndemnat să nu le folosească pe acestea din urmă, scrie timpul.md.

„După informațiile noastre, ucrainenii care trec prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse trec, majoritatea trec prin procese grele. Și ajung în așa-numitele lagăre de filtrare, care au fost create exact ca celebrele lagăre NKVD din vremea sovietică. Avem o mulțime de informații că locuitorii din Mariupol, în special, ieșind prin coridoarele umanitare organizate de autoritățile ruse, au ajuns în număr mare în aceste tabere de filtrare, unde sunt torturați, batjocoriți, iar soarta lor ulterioară este învăluit în întuneric, spuse el.

Autoritățile ucrainene au raportat în mod repetat îndepărtarea forțată a ucraineanilor, inclusiv a minorilor, în Rusia și lagăre de filtrare, unde ar încerca să identifice persoane cu convingeri pro-ucrainene, militari, veterani ATO și așa mai departe.

„Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare. Cei care sunt de acord primesc documente care interzic părăsirea regiunilor rusești timp de doi ani”, au susținut ofițerii de informații.

Nu este clar ce fel de documente restricționează plecarea din regiune timp de doi ani. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii sunt distribuiți în toată Rusia nu este un secret – încă din 12 martie, guvernul rus a adoptat o rezoluție privind distribuirea a aproape 100.000 de oameni în toate districtele federale.

Civilii care părăsesc Mariupolul aparent sub controlul militarilor ruși și al separatiștilor pro-ruși (Foto de Stringer/Agenția Anadolu prin Getty Images)

Acum, conform declarațiilor ambelor părți, în Rusia există peste 700.000 de oameni care trăiau până de curând în teritorii controlate de autoritățile ucrainene și separatiști. Aproape zilnic, Rusia raportează încă 10.000-20.000 de „evacuări” de oameni. Potrivit datelor oficiale rusești din 11 aprilie, în „centre de cazare temporară” se află aproximativ 31.000 de persoane. Restul (adică aproximativ 700.000 de oameni), potrivit unei surse TASS din structurile de putere, „au fost cazați la rude și prieteni”, scrie Timpul.

Ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova spune că 700.000 de ucraineni au fost duși în Rusia, în timp ce o sursă TASS consideră că peste 200.000 de persoane sunt cetățeni ai Federației Ruse, peste 400.000 sunt cetățeni ai RPD și LPR și 117.000 să fie „cetățeni ai altor țări” (în mod evident, inclusiv Ucraina), relatează Radio Svoboda.

Publicația TASS spune că 141.000 de evacuați sunt copii. În martie, Vladimir Putin a anunțat necesitatea modificării legii, astfel încât rușii să poată adopta orfani din Donbass care nu au cetățenie rusă.

Site-ul britanic inews susține că refugiaților din Maruipol li se dau să semneze documente care susțin că orașul este bombardat de armata ucraineană, și nu rusă, după care li se spune că nu se mai pot întoarce în patria lor din cauza amenințării de persecuție (autenticitatea acestor documente jurnaliştii nu au putut confirma).

Imagini din Mariupol din urmă publicate în urmă cu aproape o luna, pe 18 martie:

Deficit de armament în zonele fierbinți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declară că țara sa nu are armele necesare pentru a elibera orașul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forțele ruse, relatează DPA, citat de Agerpres.

„Dacă am primi avioane și suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară. „Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd și vieți ale ucrainenilor. Vieți care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski. „Este și responsabilitatea celor care încă țin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el.

Sâmbătă, 9 aprilie, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat că nu vede aproape nicio posibilitate de a furniza Ucrainei armament și materiale direct din stocurile Armatei Germane, Bundeswehr, deoarece Germania ”a atins o limită”, însă va continua să sprijine Ucraina, relatează cotidianul Augsburger Allgemeine, potrivit news.ro.

În schimb, Washingtonul a promis să livreze armele necesare Ucrainei pentru a pune capăt invaziei ruse. Consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a precizat că administrația Biden va trimite arme Ucrainei pentru a împiedica Rusia să cucerească noi teritorii și să vizeze ținte civile, catalogând drept crime de război atacurile comise de forțele ruse la adresa civililor, informează Podul.

De asemenea, Ministrul Apărării al Regatului Unit, James Heappey, a declarat marți că toate opțiunile vor fi pe masă pentru un răspuns la orice utilizare de arme chimice de către Rusia în Ucraina, potrivit Agerpres. „Acestea sunt niște lucruri care depășesc orice limită și utilizarea de arme chimice va avea parte de un răspuns, iar pe masă se află toate opțiunile în ceea ce privește forma pe care o va lua acest răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News.

Pe de altă parte, ziarul britanic The Guardian susține că Rusia a început să cumpere arme din Iran pentru a-și reface stocurile de armament, deoarece a pierdut cantități impresionante în timpul agresiunii militare pe care o desfășoară asupra Ucrainei, potrivit Defense Romania.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian