Biblia nu se mai găsește de vânzare online sau în magazinele mari din China, scrie The Telegraph.
Bibliile sunt de negăsit în marile magazine online JD.com și Tabao iar angajații uneia dintre cele mai mari librării din Beijing au declarat că nu mai au Biblia la vânzare.
În China sunt aproximativ 100 de milioane de creștini, marea majoritate catolici.
Îndepărtatea bibliilor vine într-un moment de tensiune dintre China și Roma privind o înțelegere care ar putea fi semnată în curând. Înțelegerea, care ar da mai mult control Vaticanului în numirea episcopilor din China, a provocat îngrijorare printre mulți catolici chinezi care cred că acceptarea rolului Partidului Comunist în Biserica Catolică ar reprezenta o trădare a credinței lor.
Beijingul a cerut intensificarea eforturilor de “chinezificare” a religiilor, în ceea ce e văzut ca parte din încercarea mai largă de a reprima ideile occidentale. Creștinii din China s-au plâns pe rețelele sociale că sunt împiedicați să cumpere Biblia online, iar autoritățile au confirmat că au fost date avertismente unor magazine online în acest sens.
Autoritățile chineze au declarat că JD.com “a eșuat în reglementarea produselor, cauzând astfel un impact social negativ”, srie The Telegraph.
În China există așa numite “biserici patriotice”, controlate de Partidul Comunist, dar aproximativ 6 milioane de chinezi au refuzat să li se alăture și aleg să se roage în condiții foarte grele, sub strică supraveghere, în biserici la domiciliu, prin care rămân loiali Vaticanului.
Unii catolici chinezi văd posibila înțelegere dintre Beijing și Vatican drept o “trădare”. “Este posibil ca Roma să ne trădeze”, a declarat pentru The Telegraph părintele Dong din orașul Shijiazhuang, provincia Hebei. “Dacă acest lucru se va întâmpla, voi demisiona. Nu voi intra într-o Biserică controlată de Partidul Comunist”.
Episcopul catolic Cosmas Shi Enxiang, care avea binecuvântarea Vaticanului, a murit în 2015 în închisoare. Episcopul a murit la 94 de ani și și-a petrecut jumătate din viață în închisori și lagăre de muncă forțată, scire agenția de presă catolice UCA News citată de The Telegraph.
SURSA The Telegraph
Citiți și:
2 Comments
Stefan
7 April 2018Am o intrebare: bisericile astea “patriotice” cum se roaga fara Biblie?
Biblia a ajuns material interzis?
Interdictia se aplica numai la versiunea in limba chineza, sau la toate limbile?
Emil Borcean
7 April 2018Stefan, cred ca vei gasi de interes si urmatorul articol pe aceasta tema:
Intelegere intre Vatican si conducerea de stat in privinta catolicilor din China