FUNDATIA IOAN BARBUS

Contractori militari ai Kremlinului ajută la protecția regimului Maduro

Contractori militari privați, care efectuează misiuni secrete pentru Rusia, s-au deplasat în Venezuela în ultimele câteva zile, pentru a consolida securitatea președintelui Nicolas Maduro în fața protestelor de opoziție susținute de SUA, afirmă două persoane apropiate de anturajul acestora.

O a treia sursă apropiată de contractorii ruși a confirmat, de asemenea agenției Reuters, că există un astfel de contingent în Venezuela, dar nu a putut spune când au sosit sau care este rolul lor.

Rusia, a cărei suținere financiară a guvernului socialist Maduro se ridică la nivelul miliardelor de dolari, a promis săptămâna aceasta că îl va sprijini pe Maduro, după ce Juan Guaido, liderul opoziției, s-a declarat președinte, cu aprobarea Washingtonului.

Aceasta este cea mai recentă criză internațională care desparte superputerile globale, cu Statele Unite și Europa sprijinindu-l pe Guaido, iar Rusia și China solicitând neintervenția (în efect protejând regimul acum la putere).

Evgheni Șabayev, liderul unui grup local afiliat la o organizație paramilitară de cazaci care întreține legături cu contractorii militari ruși, a declarat că numărul contractorilor ruși din Venezuela ar putea fi de aproximativ 400.

Însă alte surse au vorbit despre grupuri mici.

Ministerul Apărării al Rusiei și Ministerul Informațiilor din Venezuela nu au răspuns solicitărilor de comenta cu privire la contractorii ruși. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: “Nu avem astfel de informații”.

Potrivit interviurilor Reuters cu zeci de contractori, cu prietenii și rudele lor, aceștia sunt asociați cu așa-numitul grup Wagner, al cărui membri, majoritatea foști militari, au luptat în mod clandestin în sprijinul forțelor rusești din Siria și Ucraina.

O persoană considerată a lucra pentru grupul Wagner nu a răspuns la un mesaj care solicita informații.

Șabayev, citând contactele sale cu o structură rusească de securitate a statului, a declarat că respectivul contingent a zburat către Venezuela la începutul acestei săptămâni, cu o zi sau două înainte de începerea protestelor opoziției.

O legătură cubaneză?

Șabayev a spus că ei au decolat în două avioane speciale cu destinația Havana, Cuba, unde s-au îmbarcat în avioane comerciale obișnuite către Venezuela. Guvernul cubanez, aliat apropiat al socialiștilor din Venezuela, nu a răspuns unei cereri de comentariu.

Sarcina contractorilor este de a-l proteja pe Maduro de orice încercare a simpatizanților opoziției din propriile forțe de securitate de a-l reține, a spus Șabayev.

“Oamenii noștri sunt acolo în special pentru protecția lui”, a continuat el.

Autoritățile venezuelene au declarat că au înnăbușit luni o încercare de revoltă din partea unor ofițeri militari revoltați, la aproximativ un kilometru distanță de palatul prezidențial din Caracas.

Maduro, succesorul în vârstă de 56 ani al lui Hugo Chavez, se deplasează pe străzi numai în situații controlate cu atenție, deoarece mulțimile l-au asediat în trecut.

Una dintre cele două surse rusești anonime, apropiată de grupul Wagner și care a luptat în conflicte străine, a declarat că acei contractori au sosit într-o primă tranșă înaintea alegerilor prezidențiale din mai 2018, dar că un alt grup a sosit “recent”.

Întrebat dacă misiunea recentă este legată de protejarea lui Maduro, sursa a declarat: “Este direct legată de acest lucru”. Contractorii s-au deplasat în Venezuela nu direct de la Moscova, ci din țări terțe în care desfășurau misiuni, a adăugat el.

Cea de-a treia sursă, care este apropiată de contractorii militari privați, a declarat că există un contingent în Venezuela, dar nu a putut oferi detalii suplimentare.

“Ei nu au ajuns într-un singur grup mare”, a spus el.

Datele de urmărire a zborurilor care sunt la dispoziția publicului au arătat o serie de avioane guvernamentale rusești care au aterizat în sau în vecinătatea Venezuelei în ultimele săptămâni, deși nu există dovezi că zborurile sunt legate de contractorii militari.

Datele arată că un avion rusesc de tip Ilyușin-96 a aterizat la Havana miercuri noaptea, după ce și-a început călătoria la Moscova și a zburat prin Senegal și Paraguay.

Avionul este un aparat de zbor de uz civil și, conform contractului public de proprietate, aparține administrației prezidențiale rusești.

Datele publice de urmărire a zborurilor arată că, între 10 și 14 decembrie anul trecut, un avion cargo Antonov-124 și un Ilyușin-76 de transport au efectuat zboruri între Rusia și Caracas. Un alt Ilyușin-76 s-a aflat în Caracas în perioada dintre 12 – 21 decembrie anul trecut. Toate aceste trei aparate de zbor aparțin forțelor armate aeriene rusești.

SURSA   Reuters

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

  1. dorin
    26 ianuarie 2019

    Tot mai mult ne lămurim că majoritatea popoarelor asiatice n-au organ pt. concepții politice conservatoare… Mai ales rușii, chinezii, indo-chinezii, majoritatea indienilor și indonezienilor… Și astăzi sunt mișcări de extracție comunistă în Coreea de sud, în Japonia, în Filipine, în Pakistan, ca să nu vorbim de fostele stanuri sovietice… De sărbătorile de iarnă, un coleg și-a dus familia prin Vietnam, Laos și Cambodgia (gusturi mai mult decât exotice…) și mi-a spus clar – peste tot e un comunism viguros, parcă înrădăcinat de veacuri, susținut de falsul capitalism de stat la chinezoilor…

    Sub asemenea „umbrele” nu e de mirare că stau speriate ca vrăbiile multe națiuni africane și sud-americane. Goana după resursele lor minerale și de organe umane este de ordin secundar – principala problemă este imposibilitatea acestor popoare să se organizeze civilizat, să-și crească niște conducători normali, să-și facă ordine în viața comunitară !!

    Credeți că e ceva despre rasism ?? Nici vorbă – pe lângă tot felul de tare sociale moștenite, mai degrabă lipsa generică de solidaritate umană s-a aliat cu inapetența pentru integrarea Creștinismului în ființa personală !!! De-aceea și este o vânătoare de creștini atroce în toate aceste țări…

  2. eugen chirovici
    26 ianuarie 2019

    @ Dorin: Excelente precizările despre comunismul latent din spațiul asiatic. Aș adăuga că suportul său psihologic, atât în cazul aspiranților platonici, cât mai ales în cazul militanților angajați, pe față sau mai voalat, este prețul mic pe care spiritul Asiei îl pune pe omul concret (care, prin definiție, este un individ, o individualitate), supraevaluând în schimb, în bună tradiție esoterică, Omul abstract și Adevărul suprem că rostul, destinul său, e definit și relevat, în lumea concretă, prin efectul legii numerelor mari; spiritul Asiei glosează pe tema maselor și nu pe cea a individului. Pare complicat, poate subtil, dar e simplu: Asia e mai atentă la “viitorul luminos” al Omului, decât la fericirea acum și aici a lui X sau Y.

    Pe de altă parte, tot ca suport psihologic, fascinația utopiei comuniste în spațiul latino-american este explicabilă, cred eu, prin fascinația Mântuirii, pe care fiecare creștin, de cea mai bună credință (indiferent de statutul său cultural), și-o reprezintă prin evadarea din trudă zilnică, din sărăcie și lipsă de șansă și orizont, din sentimentul greu și apăsător al nefericirii de zi cu zi.

    În Africa nu există sirene comuniste, a fost doar un episod pasager (din fericire încheiat), exportat de Moscova, în “bună” tradiție sovieto-troțkistă, în scop mai degrabă geostrategic, în plin război rece, decât ideologic.

    Comunismul sud-american (Castro & Guevara, Allende, Ortega, Chavez – astăzi Maduro și Morales) e mai apropiat de cel european decât cel asiatic (Mao, Kim Ir Sen, Ho șȘi Min – astăzi Kim Jong Un).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian