FUNDATIA IOAN BARBUS

Creșterea prezenței SUA în România: infrastructura rutieră și feroviară, o prioritate pentru Statele Unite

Administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii, a declarat la Digi24 ministrul de externe Bogdan Aurescu. Între altele, România ar vrea ca Statele Unite ale Americii să trimită mai mulți militari în regiune, dar pentru aceasta este nevoie de o infrastructură adecvată. SUA ar putea sprijini financiar construirea unei căi ferate care să lege portul Gdansk din Polonia de portul Constanța, precum și o conexiune rutieră care să lege nordul de sudul regiunii, pentru ca trupele și echipamentele să poată fi transportate, la nevoie, mai ușor, a arătat Bogdan Aurescu.

„Am discutat, de fapt, situația de securitate de la Marea Neagră și cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Washington, am discutat și cu secretarul de stat Blinken aceste chestiuni, inclusiv în contextul în care administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii. De altfel, cu acea ocazie am și discutat un set de propuneri preliminare din partea României pentru o abordare cuprinzătoare a ceea ce se poate construi în cadrul acestei strategii, care însă trebuie să aibă în vedere și acordarea de resurse concretepentru a nu rămâne doar un exercițiu de tip teoretic”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

„În ceea ce privește NATO și flancul estic este clar că este necesară în perioada următoare, în pregătirea summitului NATO de anul viitor, o întărire, o consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic”, a mai spus șeful diplomației române.

Rail-2-Sea și Via Carpathia, două proiecte de transport importante pentru mobilitatea militară

„Este o chestiune pe care o discutăm de ceva mai multă vreme, și anume aceea a mobilității militare. Este un subiect care se discută atât în cadrul Alianței Nord-Atlantice, cât și în cadrul Uniunii Europene, fiind, de altfel, și pe agenda comună de cooperare între Uniunea Europeană și NATO și vom continua să discutăm despre aceste aspecte, pentru a găsi soluții practice”, a declarat Bogdan Aurescu.

„Cu ocazia vizitei pe care am avut-o la Washington săptămâna trecută, am abordat în discuțiile cu partea americană și importanța pe care o au două proiecte pe care România le susține inclusiv în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări, este vorba despre Rail-2-Sea și Via Carpathia, Rail-2-Sea fiind un proiect care țintește construirea unei căi ferate între portul Constanța de la Marea Neagră și portul Gdansk de la Marea Baltică, din Polonia, o linie ferată care are atât o contribuție la dezvoltarea economică a regiunii și la stimularea economică post-pandemie, deci la recuperarea după criza generată de pandemie, dar are și o componentă importantă legată de mobilitatea militară pe flancul estic. Via Carpathia, la fel, este un proiect care are în vedere conectarea rutieră a sudului și respectiv a nordului acestei regiuni și, iarăși, cu posibilitate de folosire pentru mobilitatea militară, în așa fel încât trupele să poată fi transportate mai rapid, împreună cu echipamentele lor, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice”, a detaliat Bogdan Aurescu.

„Deci, suntem conștienți de această necesitate și atât la nivelul NATO, cât și în relația cu partea americană discutăm despre aceste chestiuni pentru a putea găsi soluții practice, inclusiv o eventuală sprijinire financiară din partea Statelor Unite a dezvoltării acestor proiecte”, a completat ministrul de externe.

În urmă cu un an, Ambasadorul SUA la București la acea vreme, Adrian Zuckerman, anunțaproiectul de infrastructură (o autostradă și o cale ferată) care să lege porturile Constanța și Gdansk din Polonia.

Construcția căii ferate e un proiect care a fost discutat de țările membre al Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat în 2019 la București. Mai mult este vorba de un proiect propus chiar de România, acceptat pentru finanțare prioritară.

În februarie 2020, la Conferința de securitate de la München, Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, anunța că țara sa va participa la finanțarea proiectelor de interconectare a țărilor membre ale Inițiativei celor Trei Mări, cu 1 miliard de dolari.

Printre aceste proiecte se numără și „Modernizarea și dezvoltarea căii ferate între Gdansk (Polonia) și Constanța (România), în scopuri civile și militare”, scrie Newsweek.

În cadrul Inițiativei celor Trei Mări, o coaliție de 12 state europene au lansat în 2018, la un summit ținut la București, mai multe proiecte de infrastructură masive și transnaționale, unele complet noi, altele care să vină în dezvoltarea infrastructurii deja existente.

Lansată în 2015, Iniţiativa Ce­lor Trei Mări are ca obiectiv creşterea eco­nomică ţinută pe loc de infrastructura deficitară şi integrarea infrastructurii celor 12 ţări est-europene, în primul rând de-a lungul unei axe nord-sud.

Iniţiativa va ajuta Austria şi 11 state membre ale UE izolate timp de decenii în spatele Cortinei de Fier, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia, să crească fluxurile comerciale interne ale regiunii.

Citiți și: Marek Jan Chodakiewicz, autorul discursului lui Donald Trump de la Varșovia, despre Intermarium

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian