FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Când compari ca prostul măsuri legitime impuse de o epidemie cu persecuția evreilor sub Hitler, nu ești apărător al libertății și demnității umane

Prostia amestecă, inteligența separă (discerne, adică discriminează).

Amestecul rahatului cu mierea nu ameliorează rahatul, ci strică mierea. Amestecul argumentelor tâmpite cu cele inteligente le compromite pe cele inteligente.

Când amesteci teoria conspirației globale cu critica justificată a derivelor autoritariste în pandem(on)ia actuală, compromiți apărarea libertății.

Când amesteci apărarea libertății cu atacul la “Big Pharma”, de parcă există medicamente importante inventate sau produse de “small pharma”, compromiți apărarea libertății.

Când compari ca prostul măsuri legitime impuse de o epidemie cu persecuția evreilor sub Hitler, nu ești apărător al libertății și demnității umane, ci generator de confuzie.

Argumentele valide trebuie separate de cele cretine, apărarea libertății trebuie ferită de antivaccinism și conspiraționism.

Epidemia nu trebuie folosită ca pretext pentru restrângerea durabilă a libertăților. A fi infectat cu covid nu e o crimă. Nu pot fi segregați, discriminați, penalizați oameni perfect sănătoși, și de altfel nici cei bolnavi.

Asta nu înseamnă că epidemia e fictivă, sau o conspirație, că vaccinele au fost concepute pentru a ucide sau controla, că puteri mondiale care se detestă și firme care sunt în concurență pot produce o conspirație pe care n-o denunță nicio țară, niciun șef de stat, niciun parchet.

Este însă indiscutabil că trebuie apărate libertățile civile în acest moment. A le apăra cu argumente atacabile înseamnă însă a le șubrezi și mai tare.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian