FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Raportul Mueller stabilește nevinovăția lui Donald Trump în privința acuzațiilor de coluzie cu Rusia

După aproape doi ani de investigație asiduă și de speculații în presă, raportul Mueller a fost înmânat procurorului general William Barr și concluzia este clară: „Nu am constatat că Trump sau oricine asociat cu campania Trump a conspirat sau a coordonat cu Rusia eforturi de a influența alegerile prezidențiale din 2016.”

A doua concluzie a raportului ar fi trebuit să stabilească dacă Trump a obstrucționat procesul de investigare a acuzației de coluzie. Raportul Mueller evită să formuleze o concluzie în acest sens: „În timp ce acest raport nu concluzionează că președintele a comis o infracțiune, de asemenea, nu îl exonerează.”

În schimb, procurorul general William Barr concluzionează, în sumarul raportului emis către public, că Trump nu a încercat să obstrucționeze justiția:

Raportul nu identifică acțiuni care, în opinia noastră, constituie un comportament obstructiv, care să fi avut legătură cu procedura în curs și care să fi fost întreprinse cu intenția de a corupe investigația. Acestea, conform principiilor federale de urmărire penală, ar fi trebuit să fie dovedite în mod incontestabil pentru a stabili o infracțiune de obstrucție a justiției.

La elaborarea raportului Mueller a participat o echipă formată din 19 avocați, ajutați de 40 de agenți FBI și numeroase alte persoane cu atribuții auxiliare. Au fost emise 2800 citații de a depune mărturie și au fost audiați aproximativ 500 de martori.

În urma raportului sunt de reținut următoarele cinci elemente:

1. Mueller nu i-a pus sub acuzare pe Donald Trump Jr., Jared Kushner, sau alte persoane despre care mass-media a speculat intens, în ultimul an, că vor fi acuzate.

2. Mueller nu a pus sub acuzare pe nimeni din cadrul campaniei Trump în ce privește conspirația de a măslui alegerile din 2016, așa cum a speculat, cu fervoare, mass-media în ultimul an.

3. Mueller nu l-a somat pe președinte să depună mărturie, așa cum a speculat mass-media, cu fervoare, în ultimul an.

4. Președintele nu l-a concediat pe Mueller, așa cum a speculat mass-media, cu fervoare, în ultimul an.

5. Președintele nu a intervenit în ancheta lui Mueller, așa cum a speculat mass-media, cu fervoare, în ultimul an. În scrisoarea sa adresată Congresului, William Barr a luat notă de obligația sa de a notifica parlamentarii dacă oficialii departamentului de justiție au intervenit vreodată în ancheta lui Mueller. „Nu au existat astfel de cazuri”, a scris Barr.

Raportul Mueller este o mare dezamăgire pentru numeroși oameni din politică și presă, care au sperat să-l vadă pe Trump dat afară din Casa Albă și aruncat în închisoare.

Mika Brzezinski de la MSNBC a declarat, în decembrie 2017, că echipa Trump ar putea fi trimisă la închisoare „pentru tot restul vieții”.

Wolf Blitzer de la CNN l-a întrebat pe senatorul Chris Coons, în decembrie anul trecut, dacă el crede că Trump ar putea fi trimis la închisoare. Coons a spus că da, deoarece „acuzațiile împotriva lui Michael Cohen și a lui Paul Manafort continuă să accentueze căile prin care devine clar că ancheta lui Mueller a dezvăluit o serie întreagă de acțiuni care nu au fost expuse publicului”.

De asemenea, în decembrie anul trecut, parlamentarul Adam Schiff, Democrat din California, a declarat că Trump ar putea fi primul președinte „care se confruntă, cu adevărat, cu perspectiva de a fi trimis la închisoare”.

Parlamentarul Joaquin Castro, Democrat din Texas, a declarat, în aprilie 2017, că dovezile pe care le văzuse sugerau că „unii vor merge probabil la închisoare”.

Care sunt concluziile mai largi care se desprind din raportul Mueller?

Se arată că adevărata coluzie nu a fost cea dintre Trump și Kremlin, ci aceea dintre presa americană și partidul Democrat din SUA. În loc să raporteze cu prudență și obiectivitate, presa americană s-a transformat într-un instrument de propagandă și dezinformare al partidului Democrat. În loc să slujească interesele publicului, presa a acceptat să se prostitueze în favoarea acelei părți din clasa politică americană care nu a putut accepta faptul că a pierdut alegerile prezidențiale din 2016.

În acest fel, în ultimii doi ani, cea mai mare sursă de fake news a fost presa mainstream.

Au fost irosiți 30 milioane de dolari și, mai ales, a fost grav afectată credibilitatea instituțională a FBI și justiției. Ironia tragică este că presa, în timp ce propovăduia scenariul coluziei dintre Trump și ruși, înfăptuia planul lui Putin de a semăna discordie și confuzie în politica americană și în rândurile alegătorilor americani.

SURSA   USA Today   Washington Examiner

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

8 Comments

  1. .
    25 March 2019

    Bate vântul schimbării în toată lumea dar, parcă mai tare în State.Godspeed Trump, MAGA, ca să avem și noi o rază de speranță în viitor.

  2. Stefan
    25 March 2019

    Descriere fidela a realitatii.
    Se estimeaza ca Rusia a cheltuit 100 de MII de dolari ca sa influenteze alegerile prezidentiale din 2016 din SUA, prin „boti” pe Facebook si Twitter si alte chestii din astea.
    Ca baza de comparatie, Clinton a cheltuit 1 miliard de dolari ca sa piarda alegerile.

    Acum se afla ca Partidul Democrat a cheltuit aceeasi suma, 100 de mii de dolari, tot in 2016, pentru o operatie criminala identica, cu boti, conturi false si imprastiere de calomnii pe media sociala, numai in statul Alabama.
    Operatia, pe care mass media o numeste „experimentala”, a avut ca obiectiv infrangerea republicanului Roy Moore in cursa pentru Senat, si a reusit.
    Fostul judecator Moore, candidat slab si controversat din capul locului, a fost infrant.

    Deci rusii au cheltuit in crime cibernetice pentru alegeri in toata SUA egal cu organizatia criminala a Partidului Democrat, numai in Alabama.

    Operatia rusa s-a dovedit extrem de eficace, nu pentru ca l-a ales pe Trump, ci pentru ca reuseste inca sa distraga atentia de la adevaratele crime si actiuni subversive ale Kremlinului, in toata lumea.

  3. Dorin
    25 March 2019

    Au fost la televiziunile noastre, libere în perioada primilor 2 ani de președinție Trump (Nașul și Realitatea), câteva prezențe lămuritoare – domnii Orășel și Varlam ! De atunci am fost convins că tot circul, întreținut de media regresistă din SUA, cu participarea „democraților” (la fel de regresiști și barbari) a avut un singur scop: să manipuleze, să mute atenția publică de la faptul că fam. Clinton a colaborat copios cu rușii la minciuna că echipa republicană ar fi făcut-o !
    Este o veche metodă a kgb; din păcate, dacă ea mai prinde în America, este un semn prost – nivelul de informare și gândire al marelui public a scăzut simțitor !!!

  4. .
    25 March 2019

    Politica dăunează sănătății publice.Va trebui cumva să scăpăm de ea pentru totdeauna.Politica este dușmanul adevărului.

  5. Harald
    25 March 2019

    Hai să-i spunem ”cârdășie” sau ”asociere condamnabilă”.
    ”Coluzie” e un barbarism destul de jenant.

  6. Anca Cernea
    25 March 2019

    Politica dăunează sănătății publice.Va trebui cumva să scăpăm de ea pentru totdeauna.Politica este dușmanul adevărului.

    S-a mai încercat.
    V URSS, RP Chineză, Cuba, Venezuela, Coreea de Nord.
    Se pregătește UE.
    Spațiul pentru dezbatere și confruntare de idei și de opinii (adică, spațiul de libertate politică) se îngustează, terenul este ocupat de „experți”, care știu mai bine, altfel spus, „dețin adevărul”. Adevărul despre încălzirea planetei, adevărul despre capacitatea optimă a rezervorului de WC, adevărul despre forma și dimensiunile plasei pentru pescuit și despre definiția lumânării. Ce ne mai trebuie dezbatere (politică) de vreme ce avem experți care dețin adevărul?
    Și, ca să nu ne plângem că nu mai avem libertate, ni se va oferi libera alegere între tot mai multe variante de „orientări sexuale”, pe care să le studiem și să le experimentăm, în timp ce experții cei înțelepți se ocupă de lucrurile serioase și hotărăsc, pentru binele nostru și pentru sănătatea publică, toate detaliile vieții noastre. La adăpost de discuții (de politică).
    Un mare pas în acest sens tocmai s-a făcut. Cenzura internetului, votată proaspăt în PE, este o condiție importantă pentru eliberarea de politică și domnia neștirbită a adevărului stabilit de cine trebuie.

  7. Anca Cernea
    25 March 2019

    Indiferent cum îi spunem, important e că nu s-a dovedit.

  8. avenirv
    25 March 2019

    Doamna Anca Cernea, multumesc pt postare. Va respect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto