FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Dorin Popescu: Riscul alegerii unui primar pro-rus la Chișinău e foarte mare, Chirtoacă vede șansa unei mișcări unioniste puternice

foto: Pro-rușii Ion Ceban și Igor Dodon

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale generale de ieri din R. Moldova pentru Chișinău sunt exact cele estimate de către observatorii independenți: în turul al doilea al alegerilor vor intra Ion Ceban, candidatul Partidului Socialist din R. Moldova (40,16% după numărarea a cca 99,7% din voturi) și Andrei Năstase (cca 31,09%), scrie analistul Dorin Popescu pe profilul personal de Facebook. Pe locurile următoare se plasează candidații de orientare pro-românească și pro-europeană Dorin Chirtoacă (9,28%) și Octavian Țâcu (4,75%)

În condițiile în care partida pro-românească și pro-europeană nu a putut promova, din diferite motive, un candidat unic la aceste alegeri, scorul obținut de primii doi candidați reflectă și în acest caz polarizarea excesivă a electoratului din Chișinău, în termeni similari celor de la scrutinul precedent, din 2018 (Ion Ceban – 40,97% în primul tur, Andrei Năstase – 32,12%), scrutin care a adus victoria de jure și de facto a lui Andrei Năstase, blocată ilegal de către justiția aservită fostului regim.

Ion Ceban

În opinia mea, șansele lui Ion Ceban de a învinge în turul al doilea de scrutin (turul al doilea ar urma să aibă loc peste două săptămâni, la 3 noiembrie a.c.) sunt totuși mai mari decât în 2018.

O parte a electoratului pro-românesc și pro-european al lui Andrei Năstase nu se mai regăsește în oferta politică a acestuia. Numeroși electori sunt nemulțumiți că ideea europeană nu prinde contur în R. Moldova. Alții sunt păcăliți de teza de-geopolitizării R. Moldova. Probabil că, în aceste condiții, lui Andrei Năstase îi va fi mult mai greu să colecteze, precum în 2018, voturile acordate în primul tur candidaților de orientare pro-europeană.

Igor Dodon și Andrei Năstase, Chișinău 2016

Capacitatea de creștere a scorului electoral a lui Andrei Năstase va fi, evident, mult mai mare decât cea a lui Ceban (a se citi aici capacitatea de mobilizare a electoratului pro-românesc și pro-european și totodată a celui pasiv) și va face ca bătălia politică privind obținerea primăriei orașului Chișinău în al doilea tur de scrutin să fie la fel de dură și de strânsă ca și la precedentele alegeri.

În continuare riscul alegerii unui primar pro-rus (Ion Ceban) este foarte mare. Doar două circumstanțe pozitive pot micșora și chiar anula acest risc: coalizarea electorilor de orientare pro-românească și pro-europeană de partea lui Andrei Năstase (în acest sens este nevoie și ca principalii săi contra-candidați de pe acest culoar, Dorin Chirtoacă și Octavian Țâcu, să își exprime fără echivoc sprijinul lor față de Andrei Năstase în turul al doilea), precum și creșterea (semnificativă, a) prezenței la vot a electorilor care nu au participat la primul tur al alegerilor.

De acești doi factori depinde dacă Chișinău va rămâne și în continuare în afara lumii ruse.
Îmi exprim aici un optimism moderat – cred că Andrei Năstase are prima șansă, în pofida diferenței de scor defavorabile din primul tur, însă această șansă trebuie exploatată cu precizie chirurgicală.

Dorin Popescu adaugă într-o altă postare publicată luni pe Facebook că Partidul Socialiștilor (PSRM) va avea cei mai mulți consilieri raionali și municipali după alegerile locale din 20 octombrie a.c. Potrivit rezultatelor preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC), socialiștii proruși s-au situat pe primul loc în 16 consilii raionale și municipale, iar la Dondușeni și Taraclia au luat mai mult de jumătate din mandate. Blocul „ACUM” a câștigat întâietatea în 11 consilii raionale, dar va trebui să negocieze pentru formarea unor alianțe, întrucât doar în patru raioane a depășit 30% din voturi. Partidul Democrat s-a situat pe primul loc în șase raioane. Bălțiul va fi condus de „Partidul Nostru”, iar Orheiul – de Partidul „Șor”.

Socialiștii au atins performanța comuniștilor de după alegerile locale generale din 2007, când ultimii dețineau aproape 40% din mandatele de consilieri raionali și peste 330 de primari.

Consiliul Municipal Chișinău va fi condus de 22 consilieri PSRM, 19 – ai blocului ACUM, 3 consilieri vor fi de la PL. PDM și Partidul Șor va avea câte 2 consilieri. PUN, Mișcarea Forța Noua și PCRM vor avea câte un consilier.
Șapte suburbii ale Chișinăului din cele 18 și-au ales primarii din primul tur – trei socialiști, doi independenți și câte unul de la Partidul Liberal și de la Blocul „ACUM”.

Dorin Popescu atrage apoi atentia asupra principalelor evoluții post-electorale înregistrate astăzi:

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă (cca 10% la alegerile pentru Chișinău; acesta s-a clasat al treilea în topul preferințelor de vot în municipiul Chișinău), cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în următoarele scrutine electorale. Chirtoacă a lansat apelul astăzi, în cadrul unei conferințe de presă la care a făcut bilanțul alegerilor locale generale din 20 octombrie: „La alegerile de ieri, cetățenii ne-au dat o șansă să construim o mișcare unionistă puternică în R. Moldova. Împreună cu ceilalți candidați, foști reprezentanți ai noștri, unioniștii au acumulat în Chișinău circa 20% din voturi. Suntem gata să facem la 1 decembrie un Congres al Unioniștilor, pentru a fuziona într-un singur partid. Facem oricând acest Congres, doar să fie voință, maturitate politică și cetățenească”, a declarat Chirtoacă.

Octavian Țîcu, fost candidat al Partidului Unității Naționale / PUN la primăria Chișinău, a declarat că în turul II îl va susține condiționat pe Andrei Năstase. Una dintre condiții este angajamentul ferm al acestuia de a nu colabora cu Partidul Socialiștilor. Octavian Țîcu: „Vom depune toate eforturile ca Ion Ceban să nu ajungă la șefia Chișinăului. (…) vreau să spun că suportul meu personal și al echipei Partidului Unității Naționale în turul II de alegeri va fi condiționat de angajamentul ferm al lui Năstase de a nu avea nicio colaborare cu PSRM și de constituire a unei alianțe pro românești și pro europene pentru Chișinău. Doar în aceste condiții vom merge să-i acordăm susținerea pornind de la angajamentele noastre din campanie și lucrurile pe care ni le-am asumat”. Țîcu și-a exprimat și intenția de a crea un bloc electoral unionist în vederea următoarelor alegeri parlamentare, care va fi format din PUN și PL.

Președintele Executiv al PUN, Anatol Șalaru, a anunțat că după turul II al alegerilor locale va convoca congresul republican al formațiunii; acesta i-a propus lui Octavian Țîcu să candideze la șefia PUN, funcție vacantă la ora actuală.

Socialistul Ion Ceban insistă pentru o coaliție „ACUM” – PSRM în Consiliul Municipal Chișinău. Candidatul PSRM la funcția de primar al capitalei, Ion Ceban, a propus astăzi Blocului „ACUM” crearea unei „alianțe puternice” în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), la fel ca în Parlamentul R. Moldova. De asemenea, Ceban a promis că, în cazul în care va câștiga mandatul de primar peste două săptămâni, va propune Blocului „ACUM” două funcții de viceprimar, două de pretor și pe cea de președinte al Consiliului Municipal: „Din partea mea, dacă ajung primar, din cei patru viceprimari, doi pot fi propuși de „ACUM”. Din cei cinci pretori – doi să fie din partea Blocului „ACUM”. În această coaliție majoritară, pentru o balanță de puteri, sunt gata să ofer președinția Consiliului Municipal unui candidat din partea Blocului „ACUM””. Ceban a declarant că are pregătită o funcție și pentru Octavian Țîcu, care a candidat la șefia capitalei din partea PUN. Astfel, pentru Țîcu ar fi rezervată șefia Departamentul relațiilor bilaterale și proiectelor investiționale venite din România.

Dorin Popescu

SURSE   Facebook (1)Facebook (2)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *