FUNDATIA IOAN BARBUS

Alexandru Lăzescu: Discursul lui Andrei Caramitru nu trebuie subestimat, o retorică simplă, de tip clasic bolșevic

Discursul public al lui Andrei Caramitru, daca urmaresti desele lui postari pe Facebook, e unul bine articulat. Nu trebuie deloc subestimat. În esență este o retorică simplă, deci usor de asimilat, de tip clasic bolșevic, cu două idei majore:

1. Lumea noastră e bolnavă, trebuie să o distrugem complet și pe ruinele ei să construim una nouă, dreaptă, curată.

2. Putregaiul e însă menținut de un între sistem ticăloșit (politicieni, mass media – doar cele care ne critică (acum au intrat în colimator si unii ca Moise Guran sau CTPopescu care erau simpatici pina de curind), grupuri de afaceri si, acum, de cînd cu problemele lui Barna, si serviciile secrete, etc) pe care noi, cei puri de la USR, avem misiunea istorică să-i trimitem la lada de gunoi cu sprijinul maselor populare, oamenilor de bună credință, din țară și din străinătate.

Indiferent de ce va face Dan Barna la viitoarele alegeri înclin să cred că acest tip de discurs va avea priză în continuare. Pentru că el scoate la suprafata frustrări, legitime sau artificiale, resentimente de tot felul, iar ideea de “a da la cap ciocoilor”, văzuti într-un sens larg (“sistemul”) este întotdeauna populară. Ce se întîmplă după aceea, am văzut… Dar cum se spune: “Învățăm din Istorie că nu învățăm nimic din Istorie”.

PS: Se poate face o paralela cu elementele de discurs pe care le gasim la Alexandria Ocasio Cortez, în America, la grupul radical de stînga “Momentum”, pro-Corbyn, de la laburistii britanici, sau de la activistii extremisti de la Climate Extinction. Așa că dacă ne utiăm la ce s-a întîmplat acolo putem estima că pe acest val vor creste si mai mult clivajele din societate si se vor amplifica fenomene deja prezente: intolerența va creste, adversarii sau cei care nu ne împărtășesc ideile vor deveni dusmani care trebuie lichidați, lozincile vor înlocui argumentele, orice dezbatere reală va deveni aproape imposibilă.

Alexandru Lăzescu

  SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

4 comentarii

 1. feral
  22 octombrie 2019

  Probabil ca aveti dreptate dar ma gandesc ca nimic nu se coace de fapt in Romania, totul se intampla in alte locuri iar romanii doar se ataseaza la o idee sau alta care le vine gata servita, asa ca, daca asta se pregateste in US, UK, si celelalte, inseamna ca dl. Caramitru jr. si tribul sau sunt o calamitate inevitabila.

 2. Dorin
  22 octombrie 2019

  Mă tot gândesc la „bietul Ioanide” (artistul Ion Caramitru) – ce soartă teribilă, să fii lider creștin-democrat, monarhist, apropiat politic și spiritual de tot ce înseamnă elita românească post-ceaușistă, și să ai o asemenea progenitură !!!

  Degringolada tinereilor din această țară continuă accelerat – maturitatea vine tot mai rar, se pare că „n-a mai venit”, poate d-aia nu se mai numește de multișor examenul de finalizare a studiilor liceale „de maturitate”. Ar fi lipsit de sens…
  Oricum, „bacalaureat” e numai pentru cei câțiva care trec în prealabil pe la centrele de oferte (burse internaționale, studii peste oceane…) care se deschid ostentativ în marile orașe românești fix la începuturile fiecărei clase a XII-a…

  Treaba se numește „brain-drain” – prietenii știu de ce…

 3. Anca Cernea
  22 octombrie 2019

  Cele mâncate în US și UK au fost pregătite la Moscova și la Frankfurt.

 4. Anca Cernea
  22 octombrie 2019

  Nu e cazul să-l idealizăm nici pe Ion Caramitru. Mulți au trecut prin PNȚ și au ajuns demnitari. Asta nu e o garanție. Trebuie văzut pe cazuri, ce a făcut și ce a susținut fiecare, ce a rămas în urma lui.
  Eu zic totuși că micuțul nu a sărit chiar atât de departe, e doar mai explicit decât tati. Și îl pune pe acesta într-o lumină interesantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian