FUNDATIA IOAN BARBUS

“Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa”: Discursul integral al lui Zelenski în Parlament, acoperit de propaganda rusă

Rusia nu încetează să-și arate brutalitatea acerbă. Armata lui Putin continuă să comită crime de război în Ucraina, care zi de zi iau amploare, îngrozind omenirea prin ferocitate. Eliberarea mai multor orașe de către armata ucraineană a scos la iveală fapte de o gravitate colosală ale militarilor ruși. Cel puțin 300 de civili din orașul Bucea din regiunea Kiev au fost măcelăriți de armata rusă. 

“Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa”: Zelenski în Parlamentul României

În seara zilei de luni Volodimir Zelenski, a ținut un discurs prin videoconferință în Parlamentul României. În mesajul către poporul român, tradus de Ambasada Ucrainei în România, liderul ucrainean a mulțumit românilor pentru solidaritate, a atras atenția că pericolul rusesc amenință inclusiv Republica Moldova, s-a referit la masacrul de la Bucea și a cerut armele necesare pentru a lupta împotriva rușilor. Pentru că discursul nu a putut fi ascultat în condiții tehnice bune ieri în parlament și o parte importanta din discursul președintelui ucrainean nu a putut fi auzit, îl reproducem integral în continuare, în traducerea Ambasadei Ucrainei la București:

“Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților!

Stimate domnule Președinte al Senatului!

Stimate domnule Prim-ministru! Doamnelor și domnilor deputați și senatori!

Dragi prieteni!

Drag popor român!

Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a mă adresa dumneavoastră și tuturor oamenilor dumneavoastră. Acum câteva ore m-am întors din orașele eliberate din regiunea Kiev – din apropierea capitalei noastre.

Din teritoriile din care i-am alungat pe ocupanții ruși și am văzut ce făceau pe pământul nostru cu ucrainenii. Și vreau ca să vedeți aceasta acum.

(Sunt prezentate imagini video ale corpurilor neînsuflețite lăsate pe străzi de soldații ruși în retragere. La televiziunile din România, potrivit legii, imagini atât de dure nu pot fi redate decât blurate. Europa Liberă funcționează online, consideră că realitatea trebuie cunoscută așa cum este ea, dar plasează de asemenea un avertisment privind duritatea imaginilor n.r.)

Aceea ce ocupanții au lăsat în urma lor. Îmi pare rău – videoclipul este dur, dar aceasta este realitatea… Numele orașului nostru Bucia este acum pentru totdeauna în istoria mondială. În istoria crimelor de război. În istoria exterminării oamenilor.

Până în prezent, se cunoaște de peste 300 de civili torturați, împușcați sau uciși în alt mod la Bucia. Locuitori obișnuiți ai unui oraș obișnuit din apropiearea Kievului. Încătușați la spate, împușcați în ceafă sau în ochi și uciși pe străzi. Zdrobeau vehiculele civile cu echipamente militare. Cu oameni în ele! Violau femei și fete…

Și aceasta este doar începutul anchetei. Nu toate dovezile au fost strânse încă. Nu toate înmormântările au fost încă descoperite. Nu au fost încă inspectate toate subsolurile în care militarii ruși au torturat oamenii.

Există toate motivele să credem că numărul locuitorilor uciși din Bucia și din alte orașe ucrainene din apropiere va fi mult mai mare decât ceea ce cunoaștem astăzi.

De ce militarii ruși au comis aceasta? În aceeași zi, 3 aprilie, când lumea a fost îngrozită să vadă cadavrele celor uciși la Bucia, pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA Novosti a fost publicat un articol care justifică genocidul ucrainenilor. Numele lui este destul de elocvent, citez: „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”. Nu este doar un text.

Aceasta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruși.

Articolul descrie o procedură clară și calculată de distrugere a tot ceea ce face din ucraineni ucraineni și poporul nostru însuși. Pe cei care nu-i vor putea înfrânge și îngenunchea.

S-a spus că trebuie efectuată „de-ucrainizarea” și „de-europenizarea” Ucrainei.

Se spune că până și numele statului nostru trebuie șters.

De fapt, se spune că uciderea cât mai multor dintre oamenii noștri în război este doar binevenită.

Vreau să subliniez încă o dată: acesta este site-ul agenției de știri de stat din Rusia, unde în condițiile cenzurii de stat deschise, poate fi publicat doar ceea ce corespunde poziției ideologice oficiale privind războiul împotriva Ucrainei.

Orice lucru care nu corespunde unei astfel de poziții pur și simplu nu ar fi trecut prin filtru de cenzură.

Adică vreau să mă înțelegeți: ei nici măcar nu se ascund.

Ei vorbesc deschis despre scopul invaziei pe teritoriul Ucrainei.

Dacă armata noastră nu ar fi rezistat, dacă poporul nu s-ar fi ridicat în apărarea statului, aceștea ar fi făcut ceea ce au făcut la Bucia – dar pe tot teritoriul Ucrainei.

Cunoaștem despre uciderea deliberată a profesorilor și educatorilor în teritoriile temporar ocupate.

Cunoaștem despre teroarele deliberate împotriva tuturor celor pe care ocupanții i-au văzut ca activiști, ca oameni conectați cu armata.

Chiar și simpla prezență în apartamentul unei persoane a simbolurilor naționale ale Ucrainei, steagului statului și stemei, prezentau deja un motiv pentru ca ocupanții să ucidă această persoană sau cel puțin s-o amenințe că o vor ucide.

Dar de ce ei nu se ascund?

De ce chiar și acum, când totul este clar pentru lume, spun deschis cum vor să distrugă poporul întreg?

Există două răspunsuri la această întrebare.

Pe primul îl veți înțelege foarte bine. În 1989, Nicolae Ceaușescu și-a încheiat în sfârșit viața. De mulți ani a fost limpede că acest om își pierduse adecvarea. Era clar că el, soția lui, cei apropiați de el, „Securitatea” lui trag țara voastră și oamenii în jos – spre suferință, spre sărăcie, spre izolare nu doar de lume, dar și de tot ce e mai avansat în lume. Acel regim se baza doar pe intimidare și represiune, brutalitate și înșelăciune. Nu era nimic luminos în aceasta.

Poporul român s-a revoltat și s-a apărat, s-a salvat. După ce a răsturnat puterea inadecvată. Pentru că aceasta era singura cale. Ceauşescu, soţia lui, cei apropiați de el şi Securitatea lui nu au putut fi convinşi. De asemenea, este imposibil să-i convingi pe cei care promovează războiul în Rusia acum. Pe cei care dau ordine criminale. Pe cei care elaborează planuri pentru genocidul poporului ucrainean și distrugerea Statului Ucrainean.

Acești oameni sunt inadecvați. Au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți pentru a-și realiza ideile lor nebune.

Iar al doilea motiv pentru care Rusia apelează în mod deschis la genocid și din cauza căruia crimele ocupanților, pe care le-a văzut toată lumea la Bucea sunt posibile, este încrederea oficialilor de vârf ai Rusiei că liderii europeni sunt slabi. Că Europei îi lipsește un leadership. Și că națiunile europene nu sunt capabile să apere valorile care au unit continentul.

Doamnelor și domnilor! Drag popor român!

Împreună trebuie să-i oprim pe acești oameni inadecvați care sunt obișnuiți cu impunitatea și, prin urmare, au decis că li se permite absolut totul.

Împreună, trebuie să-i oprim pe cei care vor genocid în Europa.

De ce ar trebui să facem aceasta împreună? Fiecare dintre voi înțelege că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii ruse.

Trupele ocupanților încearcă cu încăpățânare să ocolească orașul nostru Nicolaev pentru a încerca să captureze Odesa. Și de la Odesa este un pas până în Moldova.

Propagandiștii de stat ruși au spus de multă vreme că Moldova este și ea o țintă pentru expansiunea Rusiei.

Prin urmare, apărarea de către ucraineni a propriului stat este o condiție fundamentală pentru securitatea și independența Republicii Moldova. Și, deci, o condiție prealabilă pentru pace în întreaga regiune mare a Dunării.

Acum pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de Est și Centrală și a regiunii Mării Negre.

Astfel, apărarea libertății Ucrainei și a ucrainenilor înseamnă garantarea securității Europei.

Ce trebuie făcut?

Da, au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru acest război. Dar războiul pentru libertatea noastră durează de 40 de zile deja. După 8 ani de război în Donbas.

Aceasta înseamnă că doar sancțiuni nu este suficient.

Rusia trebuie să caute pacea cu Ucraina și cu întreaga Europă. Pentru a face acest lucru, Rusia trebuie să fie lipsită de toate resursele. În primul rând, financiar și economic.

Uniunea Europeană trebuie să ajungă în sfârșit la o decizie de principiu și să închidă porturile pentru navele rusești.

Să oprească tranzitul de mărfuri și orice activitate economică cu Rusia. Limitarea fluxului de bani pentru sursele de energie rusești nu are o alternativă.

Se poate discuta care ar trebui să fie formatul: un embargo complet asupra proviziilor sau un program precum „petrol în schimbul produselor alimentare” – dar aceasta este necesar.

Dar nu numai aceasta.

Fiecare politician dintr-o lume democratică trebuie să apere necesitatea de a oferi Ucrainei toate armele necesare. Pentru că pe câmpul de luptă se decide cine va fi învingător în acest război – libertatea sau tirania.

Toți cei de care depinde acest lucru trebuie să facă tot posibilul pentru a aduce rapid și inevitabil în fața justiției pe toți militarii ruși și liderii lor care sunt vinovați de comiterea crimelor împotriva civililor pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei.

Astăzi, am convenit cu Uniunea Europeană acordarea unui sprijin financiar și tehnic echipei de investigare Eurojust, a statelor membre ale UE și Curții Penale Internaționale.

Cred că leadership-ul României va fi unul dintre factorii decisivi în restabilirea dreptății și protejarea vieții normale atât în regiunea noastră, cât și în Europa în ansamblu.

Sunt încrezător că România și companiile românești vor participa și la programul de reconstrucție postbelică al Ucrainei. Invităm partenerii noștri din Europa să preia patronajul asupra unui oraș, regiune sau industrie care a suferit în urma agresiunii Rusiei.

Potențialul vostru, puterea voastră interioară pot crea un nou exemplu de leadership în construirea unei vieți civilizate și pașnice.

Sunt sincer recunoscător întregului popor român pentru atitudinea amabilă fața de ucrainenii deplasați care și-au găsit siguranța pe pământul dumneavoastră.

Sper că împreună vom reuși să creăm cât mai curând astfel de condiții, când Rusia va renunța la război și astfel poporul nostru se va putea întoarce acasă, în Ucraina.

Și această experiență de asistență în situații extreme, respect reciproc, bunăvoință între oamenii noștri a devenit deja o bază a unei și mai mari apropieri a statelor noastre.

De îndată ce situația va permite, vreau să lansez un dialog cu dumneavoastră asupra unui nou acord atotcuprinzător care să garanteze protecția absolută și dezvoltarea cuprinzătoare a minorităților noastre naționale – comunității ucrainene din România și comunității române din Ucraina.

Pentru că destinul nostru este să fim atât de aproape cât de mult putem.

Destinul nostru este să fim apărători ai libertății în regiunea noastră.

Destinul nostru este să fim împreună în Familia Europeană.

Și cred că foarte curând mă voi putea adresa către dumneavoastră și cu cuvinte de recunoștință pentru sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Slavă României! Slavă Ucrainei!”

Majoritatea victimelor de la Bucea au fost îngropate în gropi comune. Crime în masă au fost comise și la Irpin și Mariupol. Primarul orașului Irpin, o altă suburbie a Kievului, a declarat că militarii ruși au ucis femeile din localitate, iar apoi au trecut cu tancul peste ele. Atrocitățile au stârnit reacții la nivel național și internațional.

Un genocid planificat

La 1 aprilie, primarul municipiului Bucea, Anatolii Fedoruk, a confirmat că armata ucraineană i-a expulzat pe ocupanții ruși. Retrăgându-se, rușii au minat structurile civile, facilitățile de infrastructură și unele zone din localitate, potrivit Unian.

În orașul eliberat, armata ucraineană a început să curețe teritoriul de sabotorii și complicii ocupanților.

În seara zilei de 2 aprilie, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Ana Maliar, a anunțat că întreaga regiune Kiev a fost eliberată de invadatorii ruși.

După, au început să apară informații despre atrocitățile invadatorilor. Rușii au ucis și violat, au abuzat și torturat oameni. Jurnalistul Dmitri Komarov a arătat imagini groaznice din Bucea și a spus că locuitorii înfometați pur și simplu plâng când văd pâine. În fotografiile șocante de la Bucea, care au apărut pe rețea, se poate observa că invadatorii ucideau oameni fără discernământ. Multe cadavre rămase în stradă au mâinile legate și-s împușcate împuște în cap, mulți au fost aruncați în gropi comune, scrie Unian, fapt ce i-a făcut pe comentatorii internaționali să facă asociații cu masacrele de la Katyń (1939), Fântâna Albă (1941), și, mai încoace, din Groznîi (2000).

„Este foarte important pentru noi să arătați lumii ce-au făcut aici militarii ruși, ce-a făcut Federația Rusă în Ucraina pașnică. Sunt crime militare și vor fi recunoscute de omenire ca genocid. Cunoaștem despre mii de oameni uciși și schingiuiți, cu membrele tăiate. Femei violate, copii uciși”, le-a spus președintele Volodimir Zelenski pe 4 aprilie la Buce, jurnaliștilor ucraineni și străini veniți să documenteze crimele militare ale Rusiei, potrivit Unian.

În contextul masacrului de la Bucea, președintel ucraineana a făcut apel către Occident să impună sancțiuni mai puternice Rusiei. „Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucea și să vadă la ce a condus politica de concesii către Rusia în 14 ani. Să-i vadă pe ucrainenii și femeile ucrainene torturate împreună cu ochii lor”, a spus Zelenski. „Vreau să fim înțeleși corect. Nu dăm vina pe Occident. Nu dăm vina pe nimeni în afară de acei militari ruși care au făcut asta împotriva poporului nostru. În afară de cei care le-au dat ordine. Dar avem dreptul să vorbim despre indecizie”, a declarat Zelenski.

Președintele ucrainean și-a anunțat decizia de a crea un mecanism special pentru investigarea și urmărirea penală a fiecărei crime comise de ocupanții ruși în Ucraina: „Acest mecanism va permite Ucrainei și lumii să aducă în fața justiției anumite persoane care au declanșat sau au participat în orice fel la acest război teribil împotriva poporului ucrainean și la crime împotriva neamului nostru.”

Consilierul președintelui ucrianean Mihail Podoliak a calificat masacrul de la Bucea drept „un genocid planificat”.

„Era imposibil de imaginat acest lucru în secolul XXI, dar se întâmplă sub ochii noștri. Rusia este mai rea decât ISIS” a declarat Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, citat de România Liberă. „Îndemn Curtea Penală Internațională și organizațiile internaționale să își trimită oamenii la Bucha și în alte orașe și sate eliberate din regiunea Kiev, în cooperare cu agențiile ucrainene de aplicare a legii, pentru a colecta în mod temeinic toate dovezile crimelor de război rusești”, a mai spus el.

Ororile văzute în Bucha sunt „doar vârful icebergului” al crimelor de război comise de forțele ruse”, a precizat Ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba. „Pot să vă spun fără exagerare, dar cu mare tristețe, că situația de la Mariupol este mult mai gravă”.

“Eliberare” și “denazificare” la Mariupol

„Kremlinul nu înțelege absolut deloc Ucraina și lumea contemporană”

Astfel a reacționat luni, 4 aprilie, consilierul prezidențial Mihail Podoliak la articolul „Ce trebuie să facă Rusia cu Ucraina”, apărut în publicația pro Kremlin RIA Novosti, în care se pledează pentru „de-ucranizarea” ucrainenilor, potrivit RBC-Ucraina. Asemenea chemări distructive țin deja de practică penală, specifică în jurisdicţia internaţională, a declarat Podoliak.

Mykhailo Podoliak, consilier prezindețial (president.gov.ua)

După cum rezumă RBC-Ucraina, articolul justifică necesitatea nimicirii ucrainenilor care nu sunt de acord cu ocupația rusească. Aceștia sunt numiți „complici ai naziștilor”, pe care-i așteaptă denazificarea prin represiuni ideologice, adică printr-o cenzură severă în politică, cultură și educație pe teritoriile ocupate. Ocupanții sunt convinși că ucrainenii trebuie să-și „ispășească vina” în fața Rusiei. Aceasta va consta în „de-ucrainizarea”, iar ulterior în „de-europenizarea” lor. Potrivit acestui articol, țara nici măcar nu-și va păstra numele de „Ucraina”. Se planifică destrămarea statului, prin separarea regiunilor vestice. Autorul articolului declară că Rusia nu are nevoie de „O Ucraină nazistă, banderovistă, un inamic al Rusiei și instrument al Occidentului menit să distrugă Rusia” și susține că „problema denazificării s-a mutat într-un plan practic”.

Reacții internaționale: mașina de război a lui Putin trebuie spartă

Uniunea Europeană „condamnă în cei mai fermi termeni posibil atrocitățile comise de forțele armate ruse în mai multe orașe ucrainene”. Acest lucru se precizează în declarația Consiliului European, publicată la 4 aprilie. „Suntem deplin solidari cu Ucraina și cu poporul ucrainean în aceste ore negre pentru întreaga lume. UE va continua să stea ferm în spatele Ucrainei și să accelereze urgent lucrările privind noi sancțiuni împotriva Rusiei. Președintele Putin trebuie să pună capăt acestui război imediat și necondiționat ” se spune în declarația UE.

Președintele Klaus Iohannis, a condamnat masacrul de la Bucea. „Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucha și alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească! Justiția internațională trebuie să prevaleze!”, a scris, pe Twitter, președintele României.

Premierul britanic, Boris Johnson, afirmă că „atacurile josnice ale Rusiei asupra civililor inocenți din Irpin și Bucea sunt încă o dovadă că Putin și armata sa comit crime de război în Ucraina.”

În legătură cu masacrul de la Bucea, secretarul general al NATO, John Stoltenberg, a afirmat că este „o brutalitate împotriva civililor pe care nu am mai văzut-o în Europa de zeci de ani.”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, declară într-o postare pe Facebook:

„Genocidul comis la Bucea schimbă totul legat de percepția acestui război. Occidentul nu trebuie să mai stea pe gânduri cu privire la ce fac cu adevărat rușii în Ucraina… Vrem ca o comisie internațională să investigheze imediat genocidul din orașele Ucrainei.

Fac apel și la liderii Uniunii Europene să ia măsuri imediate și decisive, să implementeze sancțiuni și acțiuni care vor sparge în cele din urmă mașina de război a lui Putin, care îi va lua aerul. Acest apel este adresat în special celor mai puternice și bogate țări ale Uniunii, Germania și Franța. Calitatea de lider nu este lașitate sau calcule. Este o luptă fără compromisuri împotriva răului. Ne obligă să facem tot ce stă în putere pentru a preveni alte crime de genocid. Vremea calculelor a trecut”.

Crimele pe care rușii le-au comis asupra a aproape 300 de locuitori din Bucea și în alte orașe din jurul Kievului trebuie numite genocid”, susține premierul Poloniei.

Pe de altă parte, Kremlinul neagă atrocitățile de Bucea și Irpin, susținând că este vorba, potrivit Ministerului rus al Apărării afirmă, în legătură cu evenimentele de la Bucea, de o provocare și că imaginile cu civilii decedați la Bucea sunt false și sunt fabricate de Kiev. Crimele au fost înfăptuite de radicalii ucraineni, acuză puterea de la Moscova.

Imagini din satelit publicate ieri contrazic teoria Moscovei potrivit căreia masacrul de la Bucha ar fi fost „regizat” de ucraineni după ce forțele ruse s-au retras din oraș, adică după 30 martie, pentru a incrimina Rusia, scrie digi24. Sateliții au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucha, arată o analiză a acestor imagini făcută de The New York Times.  Analiza comparativă a imaginilor din satelit și a înregistrărilor video, arată că mulți dintre civili au fost uciși în urmă cu mai bine de trei săptămâni, când armata rusă deținea controlul asupra orașului, iar cadavrele lor au zăcut în aceleași locuri în tot acest timp.

PS Costin Andrieș:

Propaganda rusă în România

Discursul președintelui Ucrainei a produs agitație online, printre cei care răsndesc mesajele Rusiei, dar și în Parlament, în tabăra AUR și printre apropiații partidului. În imagine este senatoarea rusofilă Diana Șoșoacă, sursprinsă de fostul ei coleg de partid, George Simion.

În același timă, în fața parlamentului se desfășura un mic protest care îl avea în centru pe Pompiliu Diplan, unul dintre principalii organizatori ai protestelor din ultimii doi ani și un personaj care aplauda “conservatorismul președintelui Putin” în fața ambasadei Rusiei, în primele luni ale pandemiei. Odată cu invazia rusească în Ucraina, Diplan, dar și multe alte personaje care au câștigat notorietate în pandemie, s-au converti brusc la “neutralitate”, pacifism și, cel mai adesea, rusofilie.

“Huo Zelenski, huo gunoaielor, târâți România în război”, a strigat Diplan împrună cu tovarășii de protest în fața Parlamentului. Acesta a răspândit mesajul propagandei ruse oficiale, prin care neagă masacrarea civililor de la Bucea:

“Despre Bucea, trebuie să ne mai gandim, de unde știm noi că ucrainenii nu au regizat? Să mai reflectăm.”
“Ăștia vor sa ne facă să intrăm în război ca să se facă resetare globalistă.”
“Romanii vor neutralitate!”
“Zelenski e actor porno, nu ne e rușine?”

Acestea au fost câteva din lucrurile spuse de Diplan audienței sale din online, pe un live distribuit pe Facebook care a adunat zeci de mii de vizualizări, apropape 5.500 de like-uri și peste 3000 de distribuiri.

Printre cei care au negat responsabilitatea Rusiei în masacrul de la Bucea și au preluat, într-o formă sau alta, dezinformările oficiale ale mașinei de propagandă ruse, se mai numără: Ion CristoiuAdrian Severin, Adrian Onciu, Sorin Ovidiu Vântu și alții.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi