“Situația actuală de la granița dintre Belarus și Polonia este rezultatul escaladării deliberate a tensiunii de către partea belarusă”, spune purtătorului de cuvânt al Ministrului Coordonator al Serviciilor Secrete din Polonia, Stanisław Żaryn. În comunicatul publicat, acesta vorbește pe larg despre provocările lui Lukașenco la granința dintre Belarus, Polonia, Lituania și Letonia:
“Există grupuri mari de migranți în zona graniței noastre, care sunt pe deplin controlate de serviciile de securitate și de armata din Belarus. Tocmai a început o încercare coordonată de pătrundere în masă pe teritoriul Republicii Polone de către migranții folosiți de Belarus pentru atacurile hibride împotriva Poloniei.
Aceste acțiuni sunt o consecință a formei de răzbunare aleasă de Lukașenko împotriva Poloniei, Lituaniei și Letoniei. Prin crearea unei rute artificiale de migrație și prin exploatarea cinică a migranților, Lukașenko încearcă să destabilizeze Polonia, Lituania și Letonia și să forțeze Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse regimului de la Minsk. Lukașenko dorește, de asemenea, să constrângă UE să renunțe la sprijinul său pentru opoziția democratică din Belarus. Criza de la granița beloruso-polonă este de natură politică și a fost creată de structurile de stat ale Belarusului împotriva Poloniei. Acțiuni ostile similare sunt întreprinse împotriva Lituaniei și Letoniei.
Acțiunilor lui Lukașenko care vizează destabilizarea graniței poloneze li se adaugă și metode de război informațional. Belarușii desfășoară activități de dezinformare, folosesc șantajul emoțional, expunând participarea copiilor și femeilor în grupurile de migranți, deși sunt o minoritate în rândul migranților. Belarus speră că opinia publică din Polonia și din Occident va face presiuni suplimentare asupra guvernului polonez pentru a ceda presiunilor și să accepte crearea unei rute permanente de migrație prin teritoriul Republicii Polone. Marea majoritate a migranților vor să treacă prin Polonia mai departe spre vest.
Polonia ia măsuri adecvate pentru a-și apăra granița, care este și granița externă a NATO și a Uniunii Europene. Suntem în contact permanent cu partenerii noștri – atât din NATO, cât și din UE. Aliații noștri și-au exprimat în mod repetat sprijinul pentru acțiunile Poloniei care vizează asigurarea graniței noastre. Astfel de acțiuni sunt susținute și de polonezi, care se așteaptă ca autoritățile poloneze să protejeze în primul rând granița Poloniei”,
— își încheie scrisoarea purtătorul de cuvânt al Ministrului Coordonator al Serviciilor Secrete din Polonia.
Luni după-amiază, grupuri de migranți de mai multe sute de persoane fiecare încercau să-și „forțeze” drumul prin granița de la frontiera externă a UE și NATO, a declarat poliția de frontieră poloneză.
Kolejne próby forsowania granicy przez migrantów w rejonie Kuźnicy. pic.twitter.com/0Qv2K1RVcz
— Ministerstwo Obrony Narodowej ???????? (@MON_GOV_PL) November 8, 2021
Potrivit autorităților poloneze, începând cu luna august au existat 28.500 de încercări de a intra ilegal în țară prin Belarus.
Lukașenko a amenințat că va deschide granițele pentru migranți, droguri și materiale radioactive în luna mai a acestui an, scrie Bloomberg.
Primerul Mateusz Morawiecki a numit această criză drept cea mai mare amenințare la securitatea Poloniei din acest secol.
Marți, premierul polon a mai declarat într-un mesaj publicat pe Twitter și citat de Agerpres că ”închiderea frontierei poloneze este în interesul nostru național. Dar astăzi este în joc stabilitatea și securitatea întregii UE. Acest atac hibrid al regimului lui Lukașenko ne vizează pe toți. Nu ne vom lăsa intimidați și vom apăra pacea în Europa împreună cu partenerii noștri din NATO și UE”.
Premier @MorawieckiM i minister obrony @mblaszczak rozmawiali z pogranicznikami i żołnierzami na przejściu granicznym w Kuźnicy #MuremZaPolskimMundurem @MON_GOV_PL @PremierRP @Straz_Graniczna @Zelazna_Dywizja @terytorialsi https://t.co/i5Hb2u5nll pic.twitter.com/fDnIc8BMXV
— polska_zbrojna (@Polska_Zbrojna) November 9, 2021
Într-o discuție la telefon cu președintele Andrzej Duda, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Belarusul că recurge la o ”tactică hibridă inacceptabilă”, folosindu-se de migranți la granița cu Polonia, stat membru UE și NATO.
”Am discutat cu Andrzej Duda despre situația gravă de la granița cu Polonia. Utilizarea migranților de către Belarus ca tactică hibridă este inacceptabilă. Alianța este solidară cu Polonia și cu toți aliații noștri din regiune”, a menționat oficialul într-un mesaj publicat pe Twitter, făcând trimitere și la celelalte două țări care se confruntă cu o situație similară, și anume Letonia și Lituania.
„NATO este pregătită să îi ajute în continuare aliații noștri și să mențină siguranța și securitatea în regiune”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO pentru The Standard.
În Lituania, parlamentul a declarat stare de urgență în regiunea de graniță cu Belarus pentru o perioadă de o lună.
În zone de graniță în care gardurile fusesră tăiate de migranți cu asistența fortelor beloruse, grănicerii polonezi au format un scut uman pentru a bloca migranți care forțau granița strigâng “Germania!“.
Washingtonul și and Bruxellesul au cerut Belorusiei să oprească ceea ce ei au numit un influx orchestrat.
Belarus’ regime escalates the border crisis – migrants are pushed to ???????? border by armed men. Lukashenka is fully responsible for the hybrid attack on ????????????????????????. The migrant smuggling, violence & ill-treatment must stop. Strong ???????? response is needed. #UNSC should discuss this crisis. pic.twitter.com/GhoWGWKZdH
— Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) November 8, 2021
UE, Statele Unite, Marea Britanie și Canada au adoptat și noi sancţiuni împotriva Belarusului, acuzând reprimarea mişcării de opoziţie de către regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.
Implicarea Rusiei
Într-o conversație cu Vladimir Putin, Lukașenko a condamnat Polonia pentru că a întreprins „acțiuni dure” față de „oameni pașnici”.
Rusia și-a exprimat public sprijinul pentru acțiunile Belarusului. „Nu avem nicio îndoială aici că serviciile de migrație din Belarus iau toate măsurile necesare pentru a menține situația în domeniul juridic”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenției de presă Interfax.
Într-o recunoaștere tacită a implicări Moscovei, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a scris pe Telegram că „Varșovia a luat parte activ la distrugerea Irakului. Peste 2.000 de soldați polonezi au invadat acest stat suveran pentru a instaura democrația. De ce să nu acceptăm cel puțin la fel de mulți irakieni recunoscători astăzi?”
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.
1 Comment
Stefan
9 November 2021Belarus a anulat cerinta de vize si i-a adus pe migranti prin zboruri speciale cu scopul expres de a-i impinge in Polonia.
Cine seamana vant culege furtuna.
Polonia va rezista, nu am indoiala.
Intrebarea e cum se va debarasa Belarus de migrantiipe care i-a adus in mod iresponsabil pe teritoriu.