FUNDATIA IOAN BARBUS

Serviciul de Securitate din Ucraina a lichidat o rețea de antivacciniști controlați din Rusia, care voiau să dea o lovitură de stat

În Ucraina există o puternică mișcare anti-vaccinare alimentată activ de dezinformarea originară din Rusia, spune Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) care a anunțat ieri că a blocat activitatea unei rețele de propagandă anti-vaccinare coordonată din Rusia. Rețeaua folosea retorica anti-vaccin în încercarea de a destabiliza țara și a prelua controlul puterii prin forță. Ambasada SUA la Kyiv a atras recent atenția că proteste antivaccin de la Kyiv și Chișinău au fost organizate de aceleași organizații despre care au răspândesc narațiunile propagnadei ruse online. 

De asemenea, în urmă cu două luni, SBU a anunțat că a identificat și a închis 5.000 de conturi false de Facebook coordonate din Rusia, care erau folosite pentru a răspândi teorii ale conspirației anti-vaccin printre utilizatorii ucraineni.

Dezinformarea anti-vaccinare este considerată parte din războiul hibrid al Moscovei împotriva Ucrainei.

Potrivit datelor preliminare, acțiunile grupării destructurate de SBU luna aceasta sunt coordonate din Rusia. SBU susține că deține dovezi irefutabile ale implicării membrilor rețelei în activități ilegale, inclusiv corespondență care confirmă că aceștia căutau arme și complici pentru a prelua puterea în mai multe regiuni. Rețeaua plănuia să-și creeze propriile comunități teritoriale în Ucraina, cu „propria poliție” și „economie”.

Citiți și: Propaganda comunistă ruso-chineză împotriva vaccinurilor lui Trump: Rusia și China folosesc criza Covid19 pentru a semăna frica și confuzia

O operațiune specială de destructurare a rețelei de „anti-vaccinatori” a avut loc în mai multe regiuni ale Ucrainei. Liderul grupării, un cetățean rus, a fost informat că e suspect într-un dosar penal privind desfăşurarea de acțiuni care vizează schimbarea violentă sau răsturnarea ordinii constituționale sau acapararea puterii în Ucraina. Operațiunea de lichidare a rețelei a fost efectuată de departamentele regionale ale SBU din Lviv, Cernihiv și Mikolaiv.

Cu aproximativ 18% din populație complet vaccinată, Ucraina are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa și se confruntă cu unele dintre cele mai mari rate de infecție și deces din lume din cauza pandemiei de Covid-19: în aceste zile, vorbim de peste 25.000 de infectări și peste 800 de morți zilnic, la o populație de 43 de milioane de locuitori, conform datelor Worldmeters.

Propagandă rusească antivaccin pe Facebook

Serviciul de presă al SBU relatează că cele 5.000 de conturi false închise erau contractate din Federația Rusă pentru a disemina în masă informații false cu scopul discreditării autorităților ucrainene și pentru perturbarea programului național de vaccinare. Coordonatoarea și administratorul fermei de boți era o femeie din Nipru, iar clienții ruși ai acesteia i-au furnizat toate echipamentele și software-ul de telecomunicații necesare pentru a administra cele 5.000 de conturi.

De la clienți din Rusia, femeia primea regulat pachete de informații pe care trebuiau să le „disperseze” pe rețelele de socializare. În plus, femeia trebuia să creeze noi profiluri false. Plata pentru serviciile sale o primea prin sisteme de plată electronică interzise în Ucraina.

SBU a spus că are dovezi ale implicării persoanelor în activități ilegale, inclusiv echipamente informatice și sute de carduri SIM ale operatorului de telefonie mobilă.

Proteste identice la Kyiv și Chișinău

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei americane din Ucriana a spus luna aceasta că participanții la un protest antivaccinare din 3 noiemebrie de la Kyiv a fost organizat de aceeași organizație și a folosit steaguri identice ca într-un protest de la Chișinău, R. Moldova.

Acesta a adăugat că „informațiile credibile” disponibile diplomaților indică faptul că membrii grupului „au răspândit și alte mesaje extrem de compatibile cu narațiunile rusești de dezinformare – inclusiv că Rusia și Ucraina sunt o singură națiune”.

Unii protestatari din Ucriana au recunoscut că au primit fonduri pentru proteste de la persoane private din Rusia, scrie Ukrinform.

Ambasada SUA de la Kyiv este convinsă că grupul în cauză „nu are în vedere interesele poporului ucrainean”. „Faptul că 97% dintre oamenii din spitale (ucrianene) sunt nevaccinați vorobește de la sine”, a mai spus ambasada americana la Kyiv.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian