Netanyahu este probabilul câștigător în urma alegerilor din Israel

3

Ieri seara toate cele trei canale principale de televiziune israeliene au anticipat faptul că premierul israelian Benjamin Netanyahu va conduce noul guvern (al cincilea în cariera sa politică), formând probabil o coaliție între partidul său Likud și alte partide de dreapta, cum ar fi Shas, Torah Unită (United Torah Judaism), Yisrael Beitenu și Dreapta Unită.

Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare din 9 aprilie indică o competiție strânsă între Likud (partidul lui Netanyahu) și partidul Albastru Și Alb (partidul condus de Benny Gantz, general de armată în retragere și princialul șalanger al lui Netanyahu). Exit-poll-urile și evoluția numărătorii voturilor au fost suficient de strânse pentru a-i determina pe amândoi să declare victorie la câteva ore de la închiderea urnelor.

Cu 97% dintre voturi numărate, atât Likud cât și Albastru Și Alb au obținut câte 35 de locuri în parlamentul israelian.

Aritmetica electorală îl favorizează însă pe Netanyahu. Pentru a forma o coaliție guvernamentală, pe lângă cele 35 de locuri care revin partidului său, el poate conta și pe locurile obținute de un număr de partide mai mici. Până la momentul de față partidul Shas a obținut 8 locuri, Torah Unită a obținut 8 locuri, Yisrael Beitenu 5 și Dreapta Unită 5, ceea ce înseamnă un total de 61 de locuri în parlament pentru Netanyahu. Moșe Kahlon, conducătorul partidului Kulanu, a declarat că îl va susține pe Netanyahu. Kulanu a obținut, provizoriu, patru locuri în parlament.

Knesset, parlamentul israelian, este format din 120 de parlamentari și o majoritate de cel puțin 61 de deputați este necesară pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Benjamin Netanyahu este investigat în trei cazuri de corupție, în care el este acuzat de dare și luare de mită, trafic de influență și abuz de funcție în scopul chiverniselii personale. Investigația este condusă de procurorul general. Netanyahu respinge categoric acuzațiile aduse.

SURSA   Ynet News

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

3 COMENTARII

 1. Gantz and co. s-au facut de ris si s-au bazat numai pe exit-polls cind a celebrat pompos si prematur victoria.

  Bibi si-a celebrat-o pe-a lui la momentul potrivit cind mai mult sau mai putin s-au limpezisera apele.

  Mai adaug ca partidul Albastu-Alb condus de Gantz este format din 3 partide, parteneriat pe care l-a incropit cu putin timp inainte de alegeri, stiind ca altfel n-are sansa in fata lui Bibi.
  Daca si Bibi ar fi adoptat asa o miscare, l-ar fi intrecut rasunator in mandate castigate.

  A fost victoria dreptei.

  Gantz cu Kahol-Lavan (Albastru-Alb) sint intre centru si stinga.
  Pentru a fi putut sa formeze o coalitie ar fi fost necesar sa se asocieze cu Partidul Muncii (de stinga) si Meretz de stinga extrema + partidele arabesti, puternic potrivnice statului.

  Asa ca Mazal Tov Likudului si dreptei!

 2. Potrivit rezultatelor finale, Likud (“Uniune”) este partidul cel mai mare, cu 36 de mandate, iar coalitia potentiala pe care se bizuie a castigat 65 de mandate, din 120.
  Se pare ca partidul mai mic Kulanu, “Cu Totii Impreuna”, se va contopi imediat cu Likud.
  In schimb, seful sau, Moshe Kahalon, va primi din nou portofoliul finantelor.
  Economia duduie si somajul este redus, dar deficitul bugetar a crescut si pretul imobiliarului este in ceruri (din cauza economiei sanatoase si a achizitiilor imigrantilor si potentialilor imigranti din Europa Occidentala).

  Netanyahou continua sa-si demonstreze maiestria diplomatica.
  Acum cateva saptamani Presedintele Trump a recunoscut suveranitatea Israelului asupra Podisului Golan, pe care l-a ocupat in urma agresiunii Siriei in 1967.

  Cu cateva zile inaintea alegerilor, Putin a organizat cu mare pompa inapoierea catre Israel a ramasitelor pamantesti a unui soldat israelian cazut la datorie in razboiul din Liban, acum 37 de ani. Fortele rusesti au exhumat sepultura dintr-un cimitir al taberei de refugiati palestinieni Yarmouk de langa Damasc, urmand informatii furnizate de Mosad, si au trimis-o la Moscova, unde a fost preluata de Netanyahou, venit special acolo.
  Aducerea soldatilor la mormant demn, in Israel, este un principiu foarte important pentru evrei, iar Putin si-a demonstrat bunavointa printr-un act care nu-l costa mare lucru, in afara de turbarea muslimilor.

  Pe aceasi linie, asta noapte, Israelul a bombardat din nou o baza iraniana in nordul Siriei, iar Rusia, ca deobicei, nu a miscat un deget.

  Rachetele antiaeriene rusesti SA-300 nu au fost actionate. Probabil ca controlul lor nu a fost preluat de armata lui Assad.

  Om trai si om vedea cum trece Bibi de procedura punerii sub acuzare in 3 acuzatii de coruptie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here