FUNDATIA IOAN BARBUS

Netanyahu este probabilul câștigător în urma alegerilor din Israel

Ieri seara toate cele trei canale principale de televiziune israeliene au anticipat faptul că premierul israelian Benjamin Netanyahu va conduce noul guvern (al cincilea în cariera sa politică), formând probabil o coaliție între partidul său Likud și alte partide de dreapta, cum ar fi Shas, Torah Unită (United Torah Judaism), Yisrael Beitenu și Dreapta Unită.

Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare din 9 aprilie indică o competiție strânsă între Likud (partidul lui Netanyahu) și partidul Albastru Și Alb (partidul condus de Benny Gantz, general de armată în retragere și princialul șalanger al lui Netanyahu). Exit-poll-urile și evoluția numărătorii voturilor au fost suficient de strânse pentru a-i determina pe amândoi să declare victorie la câteva ore de la închiderea urnelor.

Cu 97% dintre voturi numărate, atât Likud cât și Albastru Și Alb au obținut câte 35 de locuri în parlamentul israelian.

Aritmetica electorală îl favorizează însă pe Netanyahu. Pentru a forma o coaliție guvernamentală, pe lângă cele 35 de locuri care revin partidului său, el poate conta și pe locurile obținute de un număr de partide mai mici. Până la momentul de față partidul Shas a obținut 8 locuri, Torah Unită a obținut 8 locuri, Yisrael Beitenu 5 și Dreapta Unită 5, ceea ce înseamnă un total de 61 de locuri în parlament pentru Netanyahu. Moșe Kahlon, conducătorul partidului Kulanu, a declarat că îl va susține pe Netanyahu. Kulanu a obținut, provizoriu, patru locuri în parlament.

Knesset, parlamentul israelian, este format din 120 de parlamentari și o majoritate de cel puțin 61 de deputați este necesară pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Benjamin Netanyahu este investigat în trei cazuri de corupție, în care el este acuzat de dare și luare de mită, trafic de influență și abuz de funcție în scopul chiverniselii personale. Investigația este condusă de procurorul general. Netanyahu respinge categoric acuzațiile aduse.

SURSA   Ynet News

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 comentarii

  1. silvapro
    10 aprilie 2019

    Gantz and co. s-au facut de ris si s-au bazat numai pe exit-polls cind a celebrat pompos si prematur victoria.

    Bibi si-a celebrat-o pe-a lui la momentul potrivit cind mai mult sau mai putin s-au limpezisera apele.

    Mai adaug ca partidul Albastu-Alb condus de Gantz este format din 3 partide, parteneriat pe care l-a incropit cu putin timp inainte de alegeri, stiind ca altfel n-are sansa in fata lui Bibi.
    Daca si Bibi ar fi adoptat asa o miscare, l-ar fi intrecut rasunator in mandate castigate.

    A fost victoria dreptei.

    Gantz cu Kahol-Lavan (Albastru-Alb) sint intre centru si stinga.
    Pentru a fi putut sa formeze o coalitie ar fi fost necesar sa se asocieze cu Partidul Muncii (de stinga) si Meretz de stinga extrema + partidele arabesti, puternic potrivnice statului.

    Asa ca Mazal Tov Likudului si dreptei!

  2. Sivan
    10 aprilie 2019

    Ura,ura pt Bibi !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian