FUNDATIA IOAN BARBUS

Program de înarmare al Rusiei

Rusia investeşte într-un sector tradiţional:

Armata rusă a declanşat cel mai mare efort de reînarmare post-sovietic, care include un program în valoare de $650 miliarde pentru achiziţionarea a 1000 elicoptere noi, 600 avioane de luptă, 100 nave de război şi 8 submarine cu propulsie nucleară utilate cu rachete balistice.

Analiştii spun că Rusia, pe locul cinci în lume în privinţa cheltuielilor militare, are nevoie de forţe convenţionale puternice pentru a reduce dependenţa excesivă de rachetele nucleare de descurajare de pe timpul URSS. Valentin Rudenko, director al agenţiei independente Interfax Military News, afirmă că acest lucru ar putea crea „o situaţie cu totul nouă”.

„De aproximativ două decenii nu am avut nicio modernizare reală, cel puţin nu în sensul a ceea ce se propune acum”, spune el. „Rusia va avea în sfârşit forţe armate moderne de nivel superior, care vor fi capabile să apere ţara.”

Vladimir Popovkin, adjunct al ministrului apărării, a anunţat săptămâna trecută cheltuieli noi fără precedent, care vor asigura întărirea capacităţii de descurajare nucleară strategică, precum şi a forţelor convenţionale. Ministerul Apărării a declarat că „avântul de modernizare” va începe în acest an, odată cu implementarea unei noi generaţii de apărare anti-aeriană şi anti-rachetă de către forţele terestre ruse.

Aceste achiziţii impresionante vin după o reformă militară dureroasă care a micşorat serios numărul de recruţi din armata rusă, eliminând 9 din 10 unităţi militare din era sovietică şi 200.000 de ofiţeri. Scopul, spun experţii, este de a dota noile forţe armate ruse, în mare măsură formate din soldaţi profesionişti, cu echipamentul necesar pentru a face faţă ameninţărilor din secolul 21. Acestea sunt în principal considerate a fi conflicte regionale ca scurtul război ruso-georgian din 2008, care a evidenţiat deficienţe militare.

O mare parte din noile cheltuieli vor merge spre modernizarea forţelor navale ale Rusiei, care vor primi submarine noi, 35 corvete navale, 15 fregate şi 4 elicoptere tip Mistral pentru transport de nave amfibie de asalt. Două dintre elicopterele Mistral în valoare totală de 750 milioane dolari vor fi achiziţionate din Franţa, iar două vor fi construite în şantiere navale ruseşti.

Unii experţi sunt sceptici în privinţa cheltuielilor – în special achiziţionarea transportoarelor elicopter Mistral, care sunt concepute pentru a proiecta putere globală, mai degrabă decât pentru a fi utilizate în războaiele defensive şi locale pe care doctrina militară rusă le declară drept priorităţi principale.

„Este greu de înţeles de ce are nevoie marina noastră de aceste Mistral foarte scumpe”, afirmă Viktor Baranets, un fost purtător de cuvânt al ministerului apărării, care este în prezent corespondent militar pentru cotidianul „Komsomolskaia Pravda” din Moscova. El spune că acestea pot fi de prestigiu, „dar necesită o protecţie enormă. În orice moment, jumătate din forţa navală rusă ar putea fi utilizată doar pentru escortarea vaselor echipate cu transportoarele Mistral.”

Noile submarine vor fi proiectate pentru a livra în teatrul de operaţiuni o rachetă nucleară nou-nouţă cu rază lungă de acţiune, Bulava, care a eşuat în jumătate din testele de zbor de până acum. „Miniştrii apărării pot face promisiuni, dar niciun proiectant sau inginer nu poate promite că Bulava va fi operaţională la timp,” spune dl. Baranets.

Experţii subliniază că cele mai multe arme noi care urmează să fie achiziţionate sunt de fapt bazate pe modele vechi, din era sovietică, inclusiv elicopterul de asalt Mi-28, elicopterul de transport Mi-26, precum şi avionul de luptă multirol Suhoi Su-35.

„Toate acestea sunt modele din perioada sovietică târzie şi nici pe departe cu adevărat noi”, spune Alexander Golts, expert militar al revistei online „Yezhednevny Jurnal”. „Lipsa de design proaspăt arată slăbiciunea care stă la baza complexul nostru militar-industrial.”

Singurele arme cu adevărat noi aflate în derulare, spune dl Golts, sunt rachetele Bulava şi mult lăudata „generaţie a cincea” de avioane de vânătoare, pe care Rusia le dezvoltă în co-operare cu India.

„Nu ştim suficient de multe despre acest avion de atac rusesc de generaţia a cincea pentru a spune dacă este cu adevărat comparabil cu avioanele stealth ale aviaţiei americane, precum F-22 şi F-35 – sau este doar o versiune nouă a unui produs mai vechi”, spune Golts.

Criticii spun că în ciuda sumei uriaşe de bani programată pentru a fi injectată în programul de reînarmare, aceste cheltuieli sunt departe de ceea ce este necesar pentru a învigora complexul militar-industrial muribund al Rusiei, care a pierdut vasta reţea de subcontractanţi existentă în timpurile sovietice.

„Nu este pentru prima dată când Kremlinul vorbeşte despre modernizare militară „, spune Golts. „Dar toate programele anterioare au eşuat.”

SURSA   Christian Science Monitor

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian