Compania poloneză de gaz, PGNiG, deținută de stat, a semnat joi, 8 noiembrie 2018, un contract pe termen lung pentru a cumpăra gaz natural lichefiat din Statele Unite, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței țării de livrările rusești, a informat agenția de știri poloneză IAR.
Compania poloneză a semnat acordul pe o perioadă de 24 de ani cu furnizorul american Cheniere, la Varșovia, în prezența președintelui polonez Andrzej Duda și a secretarului american pentru energie, Rick Perry, a informat agenția publică de știri a radioului polonez IAR.
Cu ocazia semnării acordului, Duda a declarat că Polonia este interesată să-și diversifice sursele de gaz și că discuțiile despre acest contract au început când președintele american Donald Trump a vizitat Polonia anul trecut.
Președintele polonezz și președintele american au semnat, în septembrie, o declarație privind parteneriatul strategic, în cadrul căruia s-au angajat să „intensifice cooperarea în domeniul securității energetice” și să „depună eforturi pentru a asigura o mai bună diversificare a energiei în Europa”.
În cadrul celei mai recente tranzacții, Polonia se așteaptă să importe 29,5 milioane de tone, sau aproape 40 de miliarde de metri cubi, de gaz natural lichefiat american în următorii 24 de ani, potrivit agenției de știri IAR.
Polonia utilizează aproximativ 17,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, au afirmat oficialii.
PGNiG a declarat luna trecută că a încheiat un acord fără precedent pe 20 de ani pentru achiziționarea de gaz natural lichefiat de la două filiale ale companiei Venture Global LNG din SUA pe fondul eforturilor de a face Polonia independentă de livrările rusești.
SURSA thenews.pl
3 Comments
dan
11 November 2018Intre timp Romania se apropie de „nucleu dur al Europei” cum repeta obsesiv pe nas Cristian Preda..
Nicu Todor
11 November 2018Nu e o cantitate mare de gaze,având în vedere că au un consum anual de 17,5 miliarde de metri cubi/an. Contractul este mai mult strategic ,dar încă sânt dependenți de gazul rusesc din păcate. Dacă aveam noi strategii economice,putem exploata resursele de la Marea Neagră în parteneriat de investiție cu Polonia și să-l livrăm lor gazul. Am fi avut beneficii reale de ambele părți și la o astfel de soluție ar fi participat și SUA cu sprijin financiar. Ar fi considerat-o investiție strategică. Dar noi nici măcar nu ne-am alăturat grupului Visegrad că să avem o voce comună cu Estul Europei,ce să mai vorbim de strategii.
dan
11 November 2018Ai dreptate Nicu Tudor, insa Romania e mai interesata sa se apropie pe nas de „nucleul dur a; Europei”. Intamplator „nucleul” e pe cale de disparitie..dar gasesc romanii un alt nucleu, mai putin la ei acasa.. asta facem de 30 de ani, nu?