FUNDATIA IOAN BARBUS

Acord pe termen lung între Polonia și SUA: Polonia va importa gaz american pentru a scăpa de dependența de gaz rusesc


Compania poloneză de gaz, PGNiG, deținută de stat, a semnat joi, 8 noiembrie 2018, un contract pe termen lung pentru a cumpăra gaz natural lichefiat din Statele Unite, ca parte a eforturilor de reducere a dependenței țării de livrările rusești, a informat agenția de știri poloneză IAR.

Compania poloneză a semnat acordul pe o perioadă de 24 de ani cu furnizorul american Cheniere, la Varșovia, în prezența președintelui polonez Andrzej Duda și a secretarului american pentru energie, Rick Perry, a informat agenția publică de știri a radioului polonez IAR.

Cu ocazia semnării acordului, Duda a declarat că Polonia este interesată să-și diversifice sursele de gaz și că discuțiile despre acest contract au început când președintele american Donald Trump a vizitat Polonia anul trecut.

Președintele polonezz și președintele american au semnat, în septembrie, o declarație privind parteneriatul strategic, în cadrul căruia s-au angajat să „intensifice cooperarea în domeniul securității energetice” și să „depună eforturi pentru a asigura o mai bună diversificare a energiei în Europa”.

În cadrul celei mai recente tranzacții, Polonia se așteaptă să importe 29,5 milioane de tone, sau aproape 40 de miliarde de metri cubi, de gaz natural lichefiat american în următorii 24 de ani, potrivit agenției de știri IAR.

Polonia utilizează aproximativ 17,5 miliarde de metri cubi de gaz anual, au afirmat oficialii.

PGNiG a declarat luna trecută că a încheiat un acord fără precedent pe 20 de ani pentru achiziționarea de gaz natural lichefiat de la două filiale ale companiei Venture Global LNG din SUA pe fondul eforturilor de a face Polonia independentă de livrările rusești.

SURSA   thenews.pl

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. danSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2018

  Intre timp Romania se apropie de „nucleu dur al Europei” cum repeta obsesiv pe nas Cristian Preda..

 2. Nicu TodorSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2018

  Nu e o cantitate mare de gaze,având în vedere că au un consum anual de 17,5 miliarde de metri cubi/an. Contractul este mai mult strategic ,dar încă sânt dependenți de gazul rusesc din păcate. Dacă aveam noi strategii economice,putem exploata resursele de la Marea Neagră în parteneriat de investiție cu Polonia și să-l livrăm lor gazul. Am fi avut beneficii reale de ambele părți și la o astfel de soluție ar fi participat și SUA cu sprijin financiar. Ar fi considerat-o investiție strategică. Dar noi nici măcar nu ne-am alăturat grupului Visegrad că să avem o voce comună cu Estul Europei,ce să mai vorbim de strategii.

 3. danSpune:

  Răspunde
  noiembrie 11, 2018

  Ai dreptate Nicu Tudor, insa Romania e mai interesata sa se apropie pe nas de „nucleul dur a; Europei”. Intamplator „nucleul” e pe cale de disparitie..dar gasesc romanii un alt nucleu, mai putin la ei acasa.. asta facem de 30 de ani, nu?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian