FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Alegerile parlamentare din Suedia – live blogging – primele rezultate parțiale – peste jumătate din voturi numărate

Etichete:

Cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, exit poll-ul întreprins de televiziunea de stat a anunțat că 41% dintre votanți au ales alt partid față de preferința lor din 2014. E o veste proastă pentru partidul Social Democrat, care a câștigat alegerile din urmă cu patru ani, ocupă acum cele mai multe locuri în parlament …

Cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, exit poll-ul întreprins de televiziunea de stat a anunțat că 41% dintre votanți au ales alt partid față de preferința lor din 2014. E o veste proastă pentru partidul Social Democrat, care a câștigat alegerile din urmă cu patru ani, ocupă acum cele mai multe locuri în parlament (113) și deține și funcția de prim ministru.

Radio Suedia a confirmat posibilitatea unui rezultat slab pentru social-democrați: sondajele realizate de TV4 în timpul zilei indică 25.4% din voturi pentru partidul Social Democrat, ceea ce ar fi un minim istoric.

Televiziunea suedeză de stat a anunțat o cursă foarte strânsă între formațiunile de centru-stânga și cele de centru-dreapta, cu Suedezii Democrați (partidul anti-imigrație) ocupând al doilea loc în preferințele electoratului.

Exit-poll pentru Suedezii Democrați: 19.2%. Ar însemna locul doi, după partidul Social Democrat. Alt câștigător al serii ar putea fi și partidul comunist Stânga, cotat la 9%, ceea ce ar însemna de două ori mai multe voturi față de alegerile precedente.

va urma

La această oră, 22:00 ora României, circumscripțiile electorale din Suedia s-au închis și a început numărătoarea voturilor. Rezultate parțiale vor fi comunicate pe parcursul nopții. Între timp vă prezint partidul Suedezii Democrați, pentru care se prefigurează cel mai bun rezultat electoral din istoria sa.

Partidul Suedezii Democrați a fost înființat în 1988, prin fuziunea a două partide de mică amploare: Partidul Suedez și o facțiune din Partidul Progresului. În anii de început, unii membri din conducerea politică și administrativă a partidului Suedezii Democrați au avut legături cu mișcarea rasistă “white power” și cu formațiuni politice de inspirație nazistă. Referitor la această perioadă, Comitetul Suedez Împotriva Antisemitismului și revista Expo (publicație suedeză antirasistă) au recunoscut că Suedezii Democrați nu a fost un partid neo-nazist per se, în pofida afilierii și simpatiilor în această direcție a unor finanțatori și cadre de conducere.

În 1995 a început o reformă internă inițiată de Mikael Jansson, liderul partidului din acea perioadă, continuată după anul 2000 de “grupul celor 4”: Jimmie Åkesson (conducătorul partidului începând din 2005), Björn Söder, Mattias Karlsson și Richard Jomshof. În această perioadă au fost expluzați membri și cadre de conducere extremiste, iar retorica suprematistă sau antisemită a fost declarată incompatibilă cu calitatea de membru de partid. Într-un incident din 2016, un parlamentar din partea Suedezilor Democrați a fost dat afară din partid în urma unei declarații interpretate ca fiind antisemite.

În prezent, partidul Suedezii Democrați poate fi caracterizat drept conservator din punct de vedere social, iar din punct de vedere economic în favoarea economiei de piață liberă, dar impozitată puternic și cu un amplu sector de asistență socială (caracteristic țărilor scandinave). De asemenea, SD se pronunță ferm împotriva imigrației necontrolate – 600.000 în ultimii cinci ani, la o populație de 10 milioane – și efectelor negative ale acesteia: creșterea masivă a infracționalității, dificultatea de a asimila un număr atât de mare de îmigranți sosiți într-o perioadă relativ scurtă de timp și povara financiară uriașă, care, printre altele, cauzează probleme sociale și disensiune. În privința politicii externe, SD este critic față de prezența Suediei în NATO și în Uniunea Europeană.

Scurt interviu realizat în luna august de Radio Suedia cu Jimmie Åkesson, liderul Suedezilor Democrați:

Noi suntem partidul anti-imigrație.
Eu ne-aș încadra la mijloc. Dacă vorbim despre valori, poate că ne încadrăm la dreapta tradițională, dacă vorbim despre sistemul de asistență socială și economie, suntem la mijloc, poate către stânga.

va urma

Încă un amănunt: tot conform exit-poll-urilor, Partidul Verzilor se află în teritoriul periculos din zona 4%. Conform legii suedeze, un partid poate trimite reprezentanți în parlament numai dacă a obținut 4% din voturi. Prezența sau absența verzilor din parlament va influența genul de coaliție care se va forma pentru guvernare.

va urma

Primele rezultate parțiale, după numărarea voturilor din 1482 de circumscripții electorale, dintr-un total de 6004: Social Democrații sunt la 28,5%, iar următoarele sunt două partide de Dreapta – Moderații și Suedezii Democrați, amândouă la 18,4%. Comuniștii din partidul Stânga au deocamdată 8,1%, iar Verzii supraviețuiesc la 4,3%.

va urma

Al doilea set de rezultate parțiale, cu peste jumătate din voturi numărate (3376 de circumscripții electorale, dintr-un total de 6004): Social Democrații în ușoară scădere (28,1%), Moderații în creștere (19,4%) și Suedezii Democrați în scădere (17,9%).

Scene de bucurie la sediul partidului Suedezii Democrați:

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. Florin C.Spune:

  Răspunde
  septembrie 9, 2018

  Binevenite detaliile legate de istoria acestui partid. Ca de obicei, media tradiționale (occidentale și de la noi) nu îl scot din „partid neo-nazist” sau „de extremă dreapta”. Deși un sâmbure de adevăr istoric iată că există, el e o doar simplă parte a unei legende care a căpătat în MSM dimensiuni cosmice.

 2. Ministerul danez al culturii cere televiziunii și radioului de stat să evidențieze rădăcinile creștine ale țării – NotaBNSpune:

  Răspunde
  septembrie 9, 2018

  […] al stângii progresiste în toate țările nordice, așa cum se poate vedea în Suedia după rezultatul obținut de partidul Democrații Suedezi la ultimele alegeri parlamentare, precum și în întreaga […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *