FUNDATIA IOAN BARBUS

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării R. Moldova, pentru presa poloneză: Rusia nu va reuși să răstoarne guvernul, nici militar, nici hibrid

Rusia nu va reuși să răstoarne guvernul ales democratic al Republicii Moldova, deși continuă să încerce acest lucru, a declarat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării Republicii Moldova, pentru publicațiaa conservatoare din Polonia, niezalezna.pl. În opinia sa, acest lucru nu este posibil nici militar, nici hibrid.

Potrivit politicianului moldovean, intervievat de site-ul polonez, agresiunea armată este în prezent dificil de implementat de Moscova din cauza rezistenței eroice a armatei ucrainene.

– În asemenea condiţii, Rusia nu poate ajunge în Republica Moldova cu armata sa, motiv pentru care recurge la războiul hibrid. În acest fel, vrea să oprească cursul pro-european al Chișinăului.

– a declarat Șalaru, adăugând că actualele autorități moldovenesti sunt legale și recunoscute ca atare la nivel internațional, scrie Niezalezna.

Niezalezna.pl, 12 martie 2023: „Rusia recurge la războiul hibrid”. 
Politician moldovenesc despre încercările de destabilizare și „participanți plătiți” la proteste”

El a menționat că Chișinăul nu a fost abandonat de țările occidentale în timpul războiului hibrid rusesc, iar Moldova a fost „sprijinită puternic de acestea”.

Ministrul Apărării din 2015-2016 consideră că mediul pro-rus prezent în Moldova, inclusiv prin unele grupuri de opoziție, chiar și în ciuda sprijinului serviciilor secrete ale Rusiei, nu are potențialul de a efectua o lovitură de stat la Chișinău . El a subliniat că aliații Rusiei includ, în primul rând, partidul Șor.

– Astăzi, pro-rușii nu pot decât să încerce să destabilizare țara, să slăbească securitatea Moldovei și statul ca atare. Aceștia vor ca Justiția să nu funcționeze în țară, să paralizeze instituțiile statului, ceea ce în viitor ar determina noastră să renunțe la cursul pro-european, a spus politicianul moldovean.

Anatol Șalaru se așteaptă ca partidul ȘOR și grupurile asociate cu Rusia să continue să organizeze proteste, inclusiv acțiuni violente, pentru a submina actualele autorități moldovenești.

El a adăugat că aceste acțiuni au legătură cu războiul din Ucraina, iar participanții „exploatați” la mitingurile antiguvernamentale și plătiți de Moscova sunt adesea „bătrâni săraci, plătiți cu bani obținuți ilegal”.

– Kremlinul vrea să înființeze o putere nouă, loială lor la Chișinău, capabilă să funcționeze ca un element de presiune militară asupra Ucrainei

– a conchis Anatol Șalaru, citat de nizelalezna.pl

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian