foto: Exerciţiul Tobruq Legacy 2017, 12-22 iulie 2017. sursa: presamil.ro
Aproximativ 130 de hectare de teren din unitatea militară Capu Midia se află în proprietatea unui grup de afaceriști sirieni care sprijină financiar regimul dictatorului de la Damasc, conform unei investigaţii publicate de RISE Project și InfoSud-Est. Siria condusă de Bashar al-Assad este o putere ostilă Alianţei Nord-Atlantice.
Este vorba de terenul pe care se află unitatea militară UM 01853, unde anul trecut s-a desfăşurat un exerciţiu NATO de amploare, la care au participat proximativ 1000 de militari din 16 ţări ale Alianţei. Astfel de jocuri de război cu muniție reală au loc periodic pe suprafața UM 01835, iar Armata Română și partenerii au declarat exercițiul Tobruq Legacy 2017 un succes, scrie InfoSud-Est.
Seria de tranzacții prin care sirienii au ajuns stăpâni în baza militară are în spate o amplă afacere de corupție, un procuror care a stopat anchetarea unei tentative de asasinat, un litigiu în curs cu Ministerul Apărării Naționale și pe unul dintre cei mai importanți finanțatori ai regimului Assad.
Conform investigaţiei, mecanismul prin care terenurile din baza militară au ajuns în posesia sirienilor a fost pus la punct de politicieni și afaceriști locali în mai multe etape. În prima fază, politicienii au fragmentat, pe hârtie, terenul armatei. L-au retrocedat apoi bucată cu bucată, iar în faza a treia, afaceriştii au cumpărat, la prețuri foarte mici, loturile de pământ de la proaspeții împroprietăriți pe care tot ei îi ajutaseră să intre în posesie. În ultimul act, fragmentele de teren au fost din nou reunite, ca într-un joc de puzzle, fiind vândute în numeroase tranzacții de milioane de euro către același cumpărător.
Retrocedările orchestrate de primarul din Corbu, Marian Gălbinașu, a fost urmată de intrarea în scenă a speculanților imobiliari, Liviu Dorin Bamburic și Dragoș Boștină. Cei doi s-au ocupat de identificarea persoanele care aveau dreptul la pământurile confiscate de comuniști. Boştină îi ajuta să intre în posesia terenurilor la Corbu, iar Bamburic venea imediat cu banii și cumpăra drepturile de proprietate la prețuri mici.
Apoi cei doi au vândut parcelele mai departe la prețuri înzecite, cu profituri de milioane de euro.
Ulterior, cei doi s-au certat de la bani și pământ și Bamburic a fost la un pas să-și piardă viața. Pe 17 ianuarie 2008, la două ore după miezul nopții, acesta a fost atacat şi doborât de gloanțele trase cu un Makarov de 9mm. Bamburic a fost transportat în stare critică la spital.
La 11 luni după tentativa de asasinat, au fost arestați, trimiși în judecată și condamnați trei gălățeni. Omul care a comandat uciderea lui Bamburic nu a fost niciodată arestat, iar investigația oficială a urmat un drum sinuos fiind închisă și redeschisă în mai multe rânduri deși unul dintre condamnați a oferit anchetatorilor, în scris, numele persoanei care l-a tocmit ca să-l ucidă pe Bamburic. Și executantul dar și Bamburic susțin că Dragoș Boștină este omul din umbră, personajul care a comandat asasinatul.
Reporterii RISE Project și InfoSud-Est au descoperit o legătură directă între tergiversarea anchetei și tranzacții imobiliare derulate după ce Parchetul local a demarat investigația în cazul Bamburic. Imediat după tentativa de asasinat asupra lui Bamburic, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, condus de procurorul Gigi Valentin Ștefan, a demarat ancheta, încercând să afle cine l-a vrut mort pe afacerist.
La doi ani după începerea anchetei, pe 19 noiembrie 2010, a avut loc o altă tranzacție de anvergură cu terenuri în baza militară. Un bărbat de 74 de ani, pe nume Ilie Albu, a devenit, printr-o altă retrocedare controversată, proprietarul a 49,1 de hectare de teren în poligonul de la Corbu. Albu a vândut două luni mai târziu tot sirienilor lui Assad suprafața retrocedată pentru aproape un milion de euro, mai exact 932.900 de euro. Ilie Albu este socrul procurorului Gigi Valentin Ștefan. Iar procurorul Ștefan a semnat în 2016 ordonanța prin care a respins cererea lui Bamburic de redeschidere a anchetei în cazul tentativei de omor.
În anul ulterior tentativei de omor, deși nu și-au mai vorbit unul altuia, atât Bamburic cât și Boștină au devenit furnizori de terenuri pentru sirienii lui Assad. Între 2009 și 2010, cei doi și alții din cercul lor de afaceri au vândut sirienilor peste 80 de hectare de pământ, toate suprafețele ajungând la Horaizing SRL, firma sirienilor lui Bashar al-Assad. Toate pe terenul armatei.
Unul dintre fondatori firmei care a cumpărat terenurile este sirianul Haytham A. Asaad, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Sirieni din România, care deține și astăzi un număr mic de părți sociale în companie.
În 2009 însă, în perioada când Horaizing SRL a început să cumpere terenurile armatei, asociatul majoritar a fost Kaswarah Othman, fiul ambasadorului sirian în România. Mai târziu, în 2014, locul său a fost luat de Amira Mourei, soția ambasadorului.
În 2014, nevasta ambasadorului Walid Othman a predat majoritatea părților sociale companiei Delos Offshore SAL, înregistrată cu un an mai devreme în Beirut, capitala Libanului. Delos este conectată, prin mai mulți asociați, cu Rami Makhlouf, vărul președintelui sirian Bashar al-Assad. Acesta se folosește de interpuși deoarece se află pe listele de sancțiuni emise de Uniunea Europeană și Statele Unite și nu poate derula afaceri în nume personal pe teritoriile UE și SUA.
În 2012, și autoritățile de la București au decis să-i înghețe lui Makhlouf conturile bancare deținute în România.
Rise Project şi InfoSud-Est au solicitat Ambasadei Siriei la București un interviu cu ambasadorul Walid Othman, referitor la afacerile firmei Horaizing, în care soția și fiul său au fost asociați, dar acesta a fost de negăsit.
Citiţi toată investigaţia:
SURSA InfoSud-Est