FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Va aduceti aminte de problema Globalizarii? Ce lupta, ce zbatere, ce delir

Iata aici si acum, zilele astea sub ochii nostri, un exemplu care –pentru orice om normal cu memorie normala si un elementar bun simt– nu poate sa nu genereze preplexitate:

Va aduceti aminte nu de mult de problema Globalizarii? Ce lupta, ce agitatie, ce zbatere, ce delir impotriva ei. Ce maculatura academica si publicistica! Ce logoree! Ce rupere in figuri! Ce lupte de strada si demonstratii. Ce costume, ce carnaval!

Ati observat cum a disparut brusc din peisaj problema? Ciudat. Pur si simplu evaporata. Nu mai zice nimeni nimic desi ne asigurau ca lupta impotriva globalizarii e alfa si omega pentru ca globalizarea a mama tuturor relelor. Genova, Seattle…? Sa uitam atat de repede de sangele martirilor varsat pe strazile luptei antiglobalizare?

Ciudat, nu? Oare ce se intampla? Iata ce: Globalizarea insemna un lucru elementar: Libera circulatie globala a marfurilor si a celor doi factori de productie mobili: capitalul si munca. La asta se opuneau ei.

Iata insa ca visul le-a devenit realitate. Administratia Trump actioneaza exact in directia limitarii acestei circulatii globale: Face ziduri, ridica tarife, intervine in fluxurile de capital redirectionandu-le etc. Exact ceea ce clamau astia isteric de ani de zile. Sunt in sfarsit fericiti? Nu. Lovitura de teatru; Iata-i, aceiasi, cu nume si prenume, intorsi cu cheita de la Centru, luptand acum impotriva tarifelor si ingrijorati de „razboie comerciale” EXACT AIA! EI!

Spuneti si dv: Cum am putea lua in serios aceasta intreaga clasa occidentala de politruci, ziaristi, intelectuali, profesori universitari, experti, agitatori de profesie, luptatori pentru justitie sociala etc etc etc plus junimea eterna de toate varstele din siajul lor?!

La fel si cu „Austeritatea”. Ce lupta, ce logoree, ce isterie, ce rupere academica in figuri. Vine Trump si…. si nimic. Pauza. Si atunci nu suntem noi indreptatiti sa concluzionam ca agenda astora e de fapt alta si ca Austeritatea, Globalizarea si alte teme si scheme sunt doar pretexte?! Ce alta explicatie rationala mai putem avea?!

Memento: pozele de mai jos: „Thousands rally in Berlin against EU-US free trade deal. France Press: Protesters rally against the proposed US-EU free trade pact, the anti-Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)”

Dragos Paul Aligica

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian